Atelierele privind tradițiile ucrainenilor și lipovenilor din Deltă, amânate la Muzeul ASTRA

Astăzi și mâine, cei care ar fi trecut pragul Muzeului din Dumbrava Sibiului ar fi putut cunoaște tradițiile comunităților de ucraineni și lipoveni din Delta Dunării. Din păcate, însă, atelierele meșteșugărești interactive organizate sub egida „Comunități în Muzeul ASTRA. Sărbătoarea Deltei”, aflat la cea de-a șasea ediție, au fost amânate. Organizatorii au precizat că ele vor avea loc la o dată ce va fi stabilită și comunicată ulterior.

Potrivit conducerii Muzeului ASTRA, în cadrul atelierelor se vor confecționa îmbrăcăminte, podoabe, obiecte decorative și de uz casnic, aparținând comunităților de ucraineni și lipoveni, în special din satele Pardina, Letea, Caraorman, Sfiștofca și Mila 23. Activitățile se vor desfășura în cadrul gospodăriei de pescar lipovean din Mahmudia, județul Tulcea, vizitatorii fiind invitați să participle efectiv la realizarea pieselor.
“Ucrainencele din Letea se găteau cu mărgele albe roșii-portocalii sub formă de perlă și salbe de bănuți din argint. Foarte rar aveau podoabe din aur. Ca cercei se purtau, din când în când, niște inimoare ascuțite, cu tortițe, din argint. Cele mai multe bijuterii le purta fata în ziua nunții, acea diademă de argint pe cap, cu floricele neapărat albe, mărgeluțe și flori creponate. Și domnișoarele de onoare aveau o cordeluță, mai simplă, dar cu flori făcute din hârtie creponată și colorată. Verighetele se făceau la un bijutier din sat, simple, din argint. Salba de bănuți de argint arăta un anumit statut material al miresei și era folosită doar în ziua nunții. În afară de nuntă, doar la hore mai purtau femeile bijuterii. Știai la horă cine e măritată după baticul de pe cap (numit cosinka) și mărgelele de la gât. În unele cazuri, cu aceste bijuterii, femeile bătrâne erau chiar și înmormântate”, a declarat Camelia Repede, muzeograf al Muzeului ASTRA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.