VIDEO| Cum au ajuns sute de sibieni, într-o singură seară, din Bistrița-Năsăud, în Timiș și apoi la Brăila

 598 total views,  4 views today

Sibiul este vestit în țară și peste hotare pentru arhitectura sa, pentru zonele turistice, pentru gastronomie, dar și pentru brandurile culturale, care îl transformă în fiecare an în capitală a teatrului, a filmului documentar și, nu în ultimul rând, a cântecului popular autentic. Festivalul „Lucreția Ciobanu” e mai mult decât un eveniment ce aduce pe scenă artiști ai cântecului popular, e o rampă de lansare pentru tinerii interpreți ce valorifică zestrea culturală a zonelor din care provin, aducând cântecul, jocul și portul tradițional în fața tuturor românilor. Practic, Sibiul rămâne în amintirea fiecărui tânăr interpret de muzică populară ca un început de drum în carieră, pentru că aici, la festivalul ce poartă numele „Doamnei Munților”, începe povestea de succes a soliștilor ce îmbrățișează o carieră pe acest segment artistic.

Nu e festival „Lucreția Ciobanu” la care să nu fie descoperite tinere talente care peste ani se vor transforma în interpreți celebri și interprete recunoscute.
Prima seară a Festivalului din acest an, aflat la cea de-a cincea ediție, a păstrat tradiția recreării unui periplu etnografic prin toate zonele României. Din Banat până-n Moldova, din Maramureș și până-n Muntenia și așa mai departe, cântecul, jocul și portul popular au fost prezentate spre bucuria spectatorilor prezenți în sala Centrului Cultural „Ion Besoiu”, dar și a celor care au urmărit evenimentul prin LiveStream.
Festivalul-Concurs „Lucreția Ciobanu” a adunat în acest an 65 de înscrieri, iar după preselecții în finală au intrat doar 20 care, luni, 20 iunie, au interpretat câte două melodii, una alături de Orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului, condusă de Gabriel Popescu, și cealaltă fără acompaniament, constând în doine.

Festivalul a început în… Bistrița-Năsăud

Evenimentul, prezentat de Traian Stoiță și Vasilica Tătaru, a dus publicul direct în Bistrița-Năsăud. De acolo a venit primul concurent care și-a învins emoțiile și a deschis ediția din acest an a Festivalului. Fiecare concurent a fost prezentat pe scena Festivalului de cei doi moderatori, astfel că publicul a putut afla despre Ancuța Morariu că încă de când avea șase ani îi place să urce pe scenă și să cânte. Tânăra, absolventă a Academiei de Poliției „Alexandru Ioan Cuza”, mărturisește că păstrează cu sfințenie în suflet acea primă apariție și că tare „Drag mi-e jocul someșan”, așa cum s-a numit și piesa interpretată luni seară alături de Orchestra Junilor.

Suceava, reprezentată în număr mare

Suceava a fost reprezentată de cinci concurenți. Delia Bertea, care se mândrește că vine dintr-o familie de artiști, Ana Maria Roman, ce mărturisește că muzica este „dragostea dintâi”, Gabriel Treteag, ce a adus pe scenă o doină de cătănie, Ioana Ștefan, care de un an, de când e mamă, își adoarme copilul cântându-i din folclorul românesc, și Mariana Stoica, care a descoperit marea sa pasiune de a cânta la vârsta de opt ani, au fost cei care, din nordul țării, au ales să vină la Sibiu pentru a-și reprezenta zona și a se lupta să ducă în Bucovina Marele Trofeu al Festivalului „Lucreția Ciobanu”.
Pe lângă aceștia, s-au întrecut pentru premiu Bogdan Octavian Hurban, din Sălaj, care mărturisește că îi este recunoscător, întâi de toate, lui Dumnezeu pentru harul pe care i l-a dat, Crina Pop, tot din Sălaj, ce a ales să îmbrace un costum de mireasă, precum și Nicoleta Ghelase, din Brăila, care vrea să schimbe lumea prin muzică.
Publicul s-a purtat prin toate zonele țării, chiar de câteva ori, luni seară, ajungând din nou la Bistrița-Năsăud, prin Carmen Măgherușan și Dorin Rus, dar și în Maramureș, datorită lui Denis Cupșe.
Pe scenă au mai urcat și Delia Gandore din Vaslui, care își dorește să devină profesor de canto, Dorinel Gavriluț, asistent voluntar într-o secție de Chirurgie în Timișoara, Ana Dragu din Neamț, care a venit îmbrăcată cu catrința făcută de bunica ei, Nicole Dumitrașcu din Ialomița, o pasionată a pianului, și Iazmina Cojocaru, din Olt, ce a spus că pentru ea prioritatea în viață este cântecul.
Oana Vențel, din Cluj, reprezintă Valea Arieșului și este studentă la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

Sibiul are doi reprezentanți

Sibiul este reprezentat în acest an la Festivalul „Lucreția Ciobanu” de două tinere talente. Bianca Crețu, originară dintr-un sat de pe Valea Târnavelor, este elevă la Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu” din Sibiu, iar Ionela Răspop, cu rădăcini în Râu Sadului și Rășinari, spune că a venit pe scena evenimentului cu încredere. Părinții Ionelei sunt crescători de oi, astfel că, vrăjită de lumea de poveste a ciobăniei, a ales să dea glas trăirilor ei prin cântec.

Emoția din sală

Mulți dintre interpreți au stârnit emoție în rândul spectatorilor. De pildă, când a urcat pe scenă Crina Pop din Sălaj am putut vedea în sală două doamne, probabil prietene, lăcrimând discret. Le-am întrebat în pauza dintre momentele artistice de ce au avut emoții. „Păi cum, domnișoară? Noi am avut costume de mireasă asemănătoare cu cel al frumoasei de pe scenă!”, mi-au răspuns cele două doamne, aflate la cea de-a doua tinerețe.
Prestațiile artistice ale concurenților vor fi evaluate de un juriu specializat, condus de președintele Elize Stan.
La finalul primei părții a serii, a avut loc și o premieră. Orchestra Ansamblului Folcoric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, condusă de Gabriel Popescu, a cântat alături de Orchestra de Tineret a Junilor Sibiului, elevii fiind coordonați de prof. Adrian Grecu.

Spectatorii, poftiți la șezătoare alături de mari artiști

Spectatorii au fost invitați, după concurs, în holul Centrului Cultural „Ion Besoiu”, la o degustare de vinuri de la Cricova. După pauză, au fost poftiți la o șezătoare de zile mari, alături de Alina Bîcă, Robert Târnăveanu, Alina Pinca, Ilie Medrea, Marcel Părău, Rodica Popa Comăniciu, Luminița Dejan, Geanina Gavrilă, Alexandru Urs, Sînziana Ștefan, Daria Gâdea, Stelian Păun, Ionela Sterp, Bogdan Firu, Silvana Rîciu, Ion Drăgan, Vasilica Tătaru, Maria Butilă, Viorica Macovei, Aurora și Săndel Mihai, Adina Roșca și Cătălin Doinaș, Cristian Fodor și Cristian Pomohaci, Carmen Popovici Dumbravă și Ionuț Fulea.
Atmosfera a fost încinsă și de Ansamblurile Folclorice „Ceata Junilor” și „Veteranii Junii Sibiului”, creionându-se, astfel, un dialog între generații, dialog ce nu ține cont de vârstă și ce păstrează întotdeauna sufletul tânăr și dragostea pentru joc neatinsă. Conceptul artistic a fost semnat de Silvia Macrea, directorul Festivalului „Lucreția Ciobanu” și al CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu.

Seara familiilor de artiști

Festivalul continuă și mâine, când este este programată Gala Laureaților, urmată de un spectacol de zile mari, în conceptul artistic al Silviei Macrea.
Potrivit organizatorilor, vor urca pe scenă Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul- Junii Sibiului”, foști laureați ai festivalului și familii de artiști, în care prețuirea pentru cântecul popular s-a transmis de la mame înspre copii.
„Lucreția Ciobanu și-a iubit mult fiica, familia, așa că ne-am dorit să aducem pe scenă familii, mame celebre alături de copiii lor: Codruța Rodean, Ana, Victor și Dan Limbășan; Izabela Tomița, Anastasia și Gabriel Popescu; Camelia Cosma Stoiță, Ioana Brad și Traian Stoiță; Andreea Vulcu, Maya și Ovidiu Muntean; Adina Hada și Miruna, Giulia Medrea; Mariana Anghel și Adriana Anghel; Matilda Pascal Cojocărița, Horațiu și Ștefan Cigu, dar și Adrian Neamțu și fiul său, Răzvan”, spune Silvia Macrea, directorul Festivalului.
De asemenea, alături de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” vor evolua Anișoara Popescu, câștigătoarea ediţiei a IV-a a Festivalului „Lucreţia Ciobanu”, și soliștii Maria Mihali, Georgiana Necșa, Iulia Mihai, Tudor Furdui Iancu, Răzvan Năstăsescu, Ovidiu Homorodean, Sebastian Emanuel Stan, Bogdan Cioranu, Oana Tomoiagă, Paul Ananie, Andreea Haisan, Alexandru Brădățan și Gabriel Dumitru.
Bilete se mai găsesc, în limita locurilor disponibile, la prețul de 40 lei/20 lei, la Centrul Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, după următorul program: marți-vineri, orele 14-21, sâmbătă-duminică, orele 10-21.
A V-a ediție a Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc „Lucreţia Ciobanu” este organizată de Consiliul Judeţean Sibiu şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu. Potrivit organizatorilor, obiectivele Festivalului vizează descoperirea și promovarea tinerilor soliști vocali din țară, introducerea în circuitul național de noi talente, valorificarea de către tinerii interpreți a cântecelor din zona etnofolclorică din care aceștia provin, conservarea, valorificarea și promovarea culturii tradiționale românești. Laureatul Marelui Premiu va fi invitat special al ediției din anul următor al Festivalului, având, totodată, prilejul de a fi cooptat în juriu. În plus, câștigătorii sunt frecvent invitați în spectacolele Junilor Sibiului.

VIDEO AICI

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.