23 iunie, ora 7. La cosit fâneața în Muzeul din Dumbrava Sibiului

„Coasa e veche, e moștenire”, este de părere Lucian Robu, directorul Muzeului din Dumbrava Sibiului. În vechime, cositul ierbii avea o mare importanţă într-o gospodărie. Din timp, bărbații își planificau alături de familie pornitul coasei. Tot din timp, reprezentanții Muzeului ASTRA au plănuit cositul în Dumbrava Sibiului, astfel că mâine, dis-de-dimineață, în sectorul Textile, vor aduna fânul.

Mâine, la ora 7, angajații Muzeului ASTRA pornesc la cosit fâneața. Sunt așteptați, de altfel, toți sibienii interesați să descopere o veche îndeletnicire. Organizatorii vor pune la dispoziție coasele pregătite, pentru ca vizitatorii să lucreze în rând cu clăcașii Muzeului.
Ca în satul de altădată, la prânz, , în hotarul fâneței se va mânca slană cu ceapă.
Pre vremuri, flăcăii se adunau atunci când aveau de cosit și începeau să culce iarba la pământ până să se scuture de rouă. „Femeile, dar și mezinii familiilorm adunați în clacă, întorceau fânul cu furca de lemn pentru a-l prinde soarele amiezii. Tehnicile de pregătire a coasei, alegerea lamei și a lemnului din care se face toporâștea, baterea lamei de coasă pe nicovală, trasul la gresie ( sau cute – piatra de ascuțit), dar și poveștile cositului de odinioară sunt momentele pe care le retrăim la muzeu. După toate aceste etape putem spune că suntem gata pentru a trage prima brazdă!”, spun reprezentanții Muzeului ASTRA.
Activitatea va avea loc în cadrul programelor de valorifiacre a peisajului muzeal.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.