De vorbă cu Axente Neagu, directorul Euchner Cisnădie: “Orașul are oameni frumoși, pozitivi și plini de inițiativă!”

Cisnădia beneficiază de un motor economic dat de prezența numeroaselor companii care își desfășoară activitatea pe teritoriul administrativ al orașului. De la firme mai mici, până la companii mari, cunoscute în întreaga Europă, cei care activează la Cisnădie pot fi priviți ca niște modele de succes. Este și cazul lui Axente Neagu, directorul companiei Euchner. Povestea vieții sale se contopește la un moment dat cu istoria firmei căreia i-a dedicat până acum șapte ani din viață. Spune că, la rândul ei, societatea i-a răsplătit eforturile, fiind una dintre cel mai bine cotate societăți din industria sistemelor de siguranță.

Pentru Axente Neagu, compania Euchner este a doua familie, iar cum în familie grija e revărsată asupra fiecărui membru, atenția sa se concentrează pe toate detaliile ce țin de bunul mers al companiei.
Ambiție, perseverență, viziune și mai ales organizare, având în vedere experiența de peste 20 de ani în funcții de conducere în cadrul unor companii germane. Așa s-ar caracteriza, în doar patru cuvinte, omul de la cârma Euchner Cisnădie, societate ce face parte din grupul Euchner care produce componente și subansamble pentru cele două fabrici de montaj din Germania.

Parcursul profesional

Sibian get-beget, Axente Neagu a copilărit în centrul orașului de pe Cibin, de unde poartă cele mai frumoase amintiri. A absolvit Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, după care, pasionat de inginerie, a ales să urmeze studiile la specializarea Inginerie Economică, din cadrul Facultății de Inginerie a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, perioadă pe care o definește drept una rodnică, întrucât a reușit să îmbine teoria cu practica. Încă din timpul studiilor universitare, a ales să lucreze la Compa, mai exact la Compa IT. A început ca traducător, după care, la finalul studiilor, a fost numit director adjunct al Compa IT. Aici, și-a pus în aplicare cunoștințele dezvoltate încă de pe băncile facultății, iar printre sarcinile care l-au împlinit și mai mult profesional s-a numărat și aceea de a fi responsabil de echipa de proiectare, în care se aflau aproape 50 de angajați.
De la Compa IT, a fost cooptat în echipa Schaeffler din Brașov, unde a fost responsabil de Departamentul de Proiectare. Perseverent din fire, a dovedit că poate mai mult, astfel că a fost promovat ca director tehnic.
Una dintre marile realizări în cadrul companiei este și punerea bazelor Departamentului de Cercetare-Dezvoltare pe care l-a înființat la Schaeffler Brașov și care, astăzi, cunoscând o dezvoltare înfloritoare, numără peste 200 de angajați. După o perioadă, și-a dorit, însă, altceva. Și-a deschis un restaurant tot în orașul de la poalele Tâmpei, o decizie care nu a fost bună din punct de vedere financiar, însă care l-a ajutat să își perfecționeze abilitățile de administrare a unei firme. Astfel, după 12 ani în Brașov, a decis să se întoarcă la Sibiu, loc unde și-a cunoscut actuala soție, alături de care și-a întemeiat o frumoasă familie cu doi copii.
În Sibiu, a lucrat timp de doi ani la Marquardt, însă spune că nu a rezonat cu cultura organizațională de acolo. Și a venit provocarea „Euchner”.
„Când am descoperit Euchner, am fost foarte încântat. Mi s-a părut că e fix ceea ce așteptam. Am început să lucrez pentru Euchner încă din 2015. Atunci, am căutat locația pentru firmă, am început să facem calculațiile și să începem renovările. În septembrie 2016 am început producția! De ce am ales Cisnădie? Ei bine, suntem o firmă de dimensiune medie. În total, avem aproximativ 1.000 de angajați în toată lumea, adică în Germania, China, India și Cisnădie. Ca strategie, ne-am gândit că nu e bine să mergem în orașe mari, pentru a nu concura cu firme ce au deja peste 1.000 de angajați în plan local. Ne-am dorit să fim încă din prima clipă importanți pe piața locală. Orașul Cisnădie are oameni frumoși, pozitivi și plini de inițiativă. Am apreciat lucrul acesta încă de când am căutat un sediu pentru firma noastră. Cu timpul, l-am cunoscut mult mai bine și acum mă simt ca acasă”, a explicat Axente Neagu.
Euchner Cisnădie numără, în prezent, 50 de angajați. Dintre aceștia, aproape 90% sunt cisnădieni. Aici, se produc lunar 500.000 de piese și peste 500 de articole finite pe care le fabrică pentru Germania. Euchner își propune ca, la finalul acestui an, să aibă o cifră de afaceri care să depășească 5 milioane de euro.
Euchner nu este numai un important angajator în plan local. Firma se implică în viața socială a orașului Cisnădie. „Încă din primul an de funcționare, avem un proiect caritabil. Organizăm, la finalul anului, o tombolă prin care toate cadourile pe care le primim de la furnizori sunt licitate de colegi. Noi, compania, dublăm suma strânsă și o folosim pentru fapte bune, pentru a ajuta familiile nevoiașe sau organizații precum SOS Satul Copiilor Cisnădie. În plus, la începutul acestui an, am decis să punem la dispoziție o hală de 700 mp pentru „Depozitul de fapte bune”. Aici, oricine dorește poate veni să facă donații. Avem colegi implicați în sortarea și distribuirea alimentelor, hainelor, pieselor de mobilier. Colaborăm cu asociații, astfel ca cele strânse să ajungă la oamenii care au nevoie de ele”, a explicat Axente Neagu.

Inspirația companiei

Politica de implicare în viața comunității pornește de sus, adică chiar de la directorul Euchner Cisnădie. Axente Neagu este președinte al Volt Sibiu, un partid progresist și paneuropean. „Inițial, mi-am dorit să mă implic în politica locală spre finalul carierei, dar acum am decis să îmi grăbesc planurile. Volt are idei de dezvoltare economică, de digitalizare a instituțiilor publice, echitate socială, echilibru global și implicare mai mare a cetățenilor. Poate, în viitor, voi candida chiar pentru Primăria orașului Cisnădie, pentru a mă implica mai mult în dezvoltarea comunității. Consider că postul de primar mi se potrivește cel mai bine în administrația publică. Astfel, pot să îmi pun în practică cel mai bine experiența acumulată, iar rezultatele muncii se văd imediat în comunitate. Cisnădia are mult potențial și mi-aș dori, alături de cetățenii ei, să îl valorificăm la maxim. Politica Volt va fi una constructivă și centrată pe dialogul, colaborarea cu celelalte formațiuni, nu pe conflicte sau defăimare”, a spus Axente Neagu.
Printre planurile pe care le mai are directorul Euchner se mai numără și publicarea unor cărți în domeniul administrației publice și digitalizării în acest sector.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.