VIDEO| Ploaia și-a băgat „nasul” în Hora de Sânziene de la Muzeul ASTRA

 718 total views,  4 views today

În credința populară din unele zone ale țării, se spune că, atunci când plouă la un eveniment, cei ce participă la el vor avea parte de belșug. Asta s-a întâmplat chiar astăzi, la „Ziua Universală a Iei”, un eveniment aflat la cea de-a IX-a ediție, desfășurat de Muzeul ASTRA. Chiar dacă precipitațiile au stricat puțin distracția, participanții sunt optimiști, nădăjduind la belșugul, fie el și artistic, ce urmează să vină, potrivit credinței populare.

Hora de Sânziene nu s-a mai putut juca astăzi, din cauza ploii. De asemenea, nici elevii Școlii Populare de Arte și Meserii „Ilie Micu” nu și-au mai putut prezenta priceperile, în intervalul orar programat, din cauza vremii nefavorabile. Aceștia s-au adunat, în jurul orei 12, la Biserica din Bezded, unde urma să se desfășoare evenimentele, însă, din păcate, ele au fost amânate. Au așteptat aproape o oră să se oprească ploaia, însă în zadar.
Prestațiile copiilor urmau să aibă loc în cadrul Festivalului „Obiceiuri și Tradiții”. În spectacol erau implicați elevii clasei de canto muzică populară coordonată de Mariana Anghel, elevii clasei de orgă și acordeon coordonată de Marcel Băilă, elevii clasei externe de jocuri populare din Tălmaciu – coordonator Ciprian Barb și elevii clasei externe de fluierași din Boița – coordonator Ioan Răulea.
„Am venit cu unii dintre cei mai harnici și talentați copii din Boița. Erau emoționați, așteptau cu nerăbdare. Era pentru prima dată când cântau împreună. Ei au învățat să cânte individual până acum”, a spus coordonatorul Ioan Răulea, din Boița.
Micuții veniseră îmbrăcați în frumoase costume populare și erau nerăbdători să cânte. „Asta e! Venim pe zi cu soare!”, ne-a spus unul dintre membrii grupului de fluierași din Boița.
Cu toate acestea, cei mici au fost invitați să realizeze o scurtă demonstrație artistică în Pavilionul din Dumbrava Sibiului, urmând ca întregul spectacol programat să aibă loc la o dată ulterioară.
„Chiar dacă vremea nu a fost de partea noastră, a copiilor care au venit atât de nerăbdători să se întâlnească cu publicul sibian, aparte, care vine aici în Muzeul ASTRA, suntem optimiști. Din păcate. nu am avut parte de nicio rază de soare, dar împreună cu echipa Muzeului ASTRA vom reprogra acest spectacol care face parte din proiectul nostru, Festivalul „Obiceiuri și Tradiții”, ajuns anul acesta la ediția cu numărul 11″, a spus, pentru Sibiul Azi, Alina Pinca Vintilă, managerul Școlii Populare de Arte și Meserii „Ilie Micu” din Sibiu.
Elevii din Boița, alături de alți cursanți ai Școlii Populare din Sibiu, vor avea un nou concert, săptămâna viitoare, și la Sala Oglinzilor din cadrul FDGR, programat la ora 16.

De altfel, Hora de Sânziene va fi reprogramată.

„Din cauza condițiilor nefavorabile la ora programată pentru spectacol, am fost nevoiți să reprogramăm Hora pentru o dată ulterioară. Vom reveni cu detalii!”, a spus Simona Tolciu, muzeograf al Muzeului ASTRA.

Ce a însemnat Ziua Iei în Muzeul ASTRA

Ziua Universală a Iei a avut loc, în Muzeul din Dumbrava Sibiului, între 24-26 iunie.
În această perioadă, au fost prezenți 36 de meșteri și creatori populari, care au expus și vândut diferite produse, de la piese de port popular – românesc, săsesc, maghiar, jucării, podoabe și obiecte de ceramică.
De asemenea, în același cadru, au fost organizate 12 ateliere interactive, susținute de meșteri populari, restauratori, muzeografi, care au constat în brodat motive de pe ie și panglici săsești, semne cusute pe colere, țesut, confecționat podoabe și mărgele, împâslit lâna, țesut cu păr de capră, pictat pe sticlă motive tradiționale de pe ie, împletit găitane. Totodată, a fost prezentat un ghidaj despre povestea lânii de la firul de lână la țesătură: prelucrarea materiei prime, instrumentar, tehnici, decor.
Printre evenimentele din programul de anul acesta s-au mai numărat reconstituirea obiceiurilor de Drăgaică și Căluș, precum și decernarea titlului „Tezaur Uman Viu” Mariei Ciucă din Poiana Sibiului și plimbarea în ie cu Biciclete Cochete.
Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.