
Temperaturile tot mai ridicate din țara noastră și lipsa precipitațiilor determină schimbarea culturilor agricole, mulți fermieri fiind obligați să se reorienteze către altele, specifice zonelor calde.
Creșterile de temperatură tot mai dese și tot mai mari și lipsa precipitațiilor îi determină pe fermieri să se reorienteze în privința culturilor agricole. Porumbul, care este o plantă specifică țării noastre și care era cultivată pe o suprafață mare din teritoriul țării este acum în pericol de a fi înlocuită. Pentru prima oară aceștia iau în calcul înființarea unor culturi mai rezistente la căldură și precipitații puține. Sunt zone întregi în țară în care procesul de deșertificare e ireversibil.
„Toată lumea vorbește despre porumb în acest moment. Trebuie să știm că porumbul este o plantă prin excelență, iubitoare de apă. Cred că din păcate, în România cultivăm o suprafață mult prea mare de porumb, având în vedere că zootehnia este slab dezvoltată la noi și nu prea valorificăm porumbul așa cum ar trebui”, spune prof. Florin Stănică, de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, potrivit Antena3.
Care sunt culturile care se vor preta în viitor climei din țara noastră
Date fiind schimbările climatice, românii pot cultiva acum plante precum kiwi, smochin sau chiar curmale, plante ce sunt în atenția fermierilor din judeţul Buzău, care testează specii exotice de fructe la pepiniera de la Stațiunea de Cercetare Pomicolă Istrița de Jos din județul Buzău. Aici sunt în curs de aclimatizare rodia, o specie care provine din zona mediterană, kaki, care provine din Asia, curmalul chinezesc și baby kiwi, tot din Asia, potrivit Antena3.