VIDEO| Muzică, dans și aerosoli, la o petrecere cu mii de participanți în Ocna Sibiului

Mii de ocneri și turiști au luat parte, duminică, la „Sărbătoarea Salinelor”, ce a avut loc pe scena amplasată în zona Lacului Pânzelor, recent inaugurată. Localnici ce au plecat de mult timp din țară, ocneri ce nu și-au părăsit niciodată plaiurile natale, dar și turiști din toate zonele țării s-au bucurat împreună, preț de câteva ore, de un regal folcloric pus la cale de autoritățile locale. În plus, cei care au luat parte la spectacol au putut beneficia, gratuit, și de ședințe cu aerosoli, pentru că Lacul Pânzelor se află lângă Parcul Minerului, ce a fost reabilitat și cuprinde fântâni cu un astfel de tratament. 

Primăria orașului Ocna Sibiului a reluat „Sărbătoarea Salinelor”, specifică zilei de Sfânta Maria, după mai bine de un deceniu și jumătate. Evenimentul nu s-a lăsat speriat de norii ce se abătuseră peste Ocna Sibiului, iar ploaia a ocolit stațiunea. După ce a început spectacolul, respectiv după ora 17, a ieșit chiar și soarele, semn că, după cum au spus organizatorii, oamenii buni au atras vremea bună.
„De Sfânta Maria, exista o tradiție în Ocna Sibiului: Sărbătoarea Salinelor. Din motive financiare, din cauză că nu se mai găsea o locație după ce Casa de Cultură s-a prăbușit, sărbătoarea nu s-a mai putut desfășura. Pentru că acum avem o scenă nouă, am investit în această zonă, am decis să reluăm datina noastră!”, a spus Claudiu Predescu, primarul orașului Ocna Sibiului.

Jocuri din Mărginime și cântece din toată țara

„Sărbătoarea Salinelor” a fost prezentată de cunoscuții interpreți de muzică populară Adina Roșca și Cătălin Doinaș.
„Ne bucurăm că am ajuns la Ocna Sibiului, la Sărbătoarea Salinelor! Cu mare drag am venit să povestim, să stăm cu dumneavoastră preț de câteva ceasuri, să vă cântăm și să ne și împrietenim. Că noi am venit în calitate de oaspeți și poate plecăm în calitate de prieteni!”, au spus cei doi artiști.

Aurelian Negrea a fost artistul ce a deschis seria spectacolelor de la Ocna Sibiului. Acesta a adus și primele lacrimi de nostalgie în ochii spectatorilor, interpretând, printre altele, o melodie despre mamă.
„Și spune-i la mama mea/ Că mi-e tare dor de ea./ C-am vorbit cu frații mei/ Să venim de ziua ei/ Să fim, mamă, lângă tine/ Săptămâna care vine”, sunt câteva dintre versurile piesei.
Ileana, o doamnă din public, a fost printre cele care nu și-au putut stăpâni emoțiile când a ascultat melodia. „Minunat! O piesă foarte sensibilă, foarte frumoasă! Mi-au dat lacrimile!”, a spus aceasta. Ileana se află pentru prima dată la Ocna Sibiului, venind din Curtea de Argeș. „Nu am știut de acest spectacol! Am aflat aici, pe loc. Minunat!”, a adăugat aceasta.

Pe scena evenimentului au întreținut atmosfera și membrii Ansamblului Folcloric „Purtata Secașelor” din Miercurea Sibiului, care au prezentat jocuri din Țara Oașului și un tablou coregrafic din Mărginimea Sibiului, alături de solistul Robert Cetean.
Un alt moment emoționant a fost cel creat de Izabela Tomiță, alături de fiica ei, Anastasia.
„Mă bucur că am fost invitată alături de dumneavoastră în această după-amiază. Mulțumesc organizatorilor! Am adus-o și pe micuța Anastasia, pentru că și ea a îmbrățișat cântecul popular. Vom cânta împreună și vă vom încânta!”, a spus Izabela Tomiță.

Pe scena evenimentului au mai urcat Anca Mărginean, Ilie Sădeanu, Alexandra Bera, Bogdan Boeriu, Mariana Brendea, Iulian Țicală și membrii Ansamblului Folcloric „Doruri Sibiene”.

„Am rămas cazată special pentru acest spectacol!”

La „Sărbătoarea Salinelor” au luat parte mii de spectatori. Printre ei, s-au numărat mulți turiști. „Ne place! Noi suntem din Reșița și am ales să vizităm Sibiul zilele acestea! O cunoștință, cântăreață de muzică populară, ne-a invitat la această sărbătoare. E ceva inedit!”, a spus cuplul din Banat.
„Am venit de vineri la Ocna, din Sibiu. Îmi place muzica populară din Ardeal, în general! Vin des la Ocna Sibiului, dar de obicei vin și mă întorc acasă în aceeași zi. Acum am rămas cazată special pentru spectacol!”, a spus Cristina.

Ocnerii spun că așteptau cu nerăbdare acest spectacol și felicită autoritățile locale pentru inițiativa reluării acestei sărbători. „O sărbătoare binevenită pentru ocnerii noștri! Dumnezeu să îi țină năravul Primăriei și să repete!”, a spus Nicolae Popa.

„Sunt parte din decrețeii Ocna Sibiului! Căsătorindu-mă, am plecat în Germania. E prima oară când particip la această sărbătoare. Când am văzut programul, am zis că trebuie neapărat să vin! Luăm umbrele, tot ce trebuie, numai să venim!”, a spus și Angela.

 

Cei care au luat parte la „Sărbătoarea Salinelor” au putut avea parte și de tratament cu aerosoli. Cei care s-au plimbat prin parcul alăturat au putut să profite de instalațiile de aerosoli, o inițiativă unică în România. „Este foarte bine! Ascultăm muzică bună și ne și însănătoșim!”, a spus unul dintre spectatori.

Autoritățile locale din Ocna Sibiului spun că vor continua tradiția și că vor organiza și anii viitori „Sărbătoarea Salinelor”.

VIDEO AICI 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.