Un olar dintr-un sat dispărut a dat lecții de meșteșug în Piața Mare: „Amintirile le ai în minte, în suflet!”

Amintirile copilăriei rămân în suflet indiferent de timp și vremurile ce vin. Chiar și dacă satul natal dispare. Este cazul lui Ion Rătezeanu, ultimul olar din Găleșoaia, care duce mai departe tradiția meleagurilor pe care a crescut, deși localitatea în care s-a născut nu mai există pe hartă. Satul său a fost demolat, din cauza mineritului, dar olarul, care s-a mutat în altă localitate, nu și-a uitat rădăcinile și le prezintă cu mândrie pe oriunde merge. Weekendul trecut, a fost prezent la Târgul Olarilor din Piața Mare, un eveniment aflat la cea de-a 56-a ediție.

A venit în inima Sibiului cu tradiționala roată a olarului și a făcut nenumărate demonstrații.
„Eu sunt dintr-un sat care nu mai e! Nu mai vin oameni din urmă ca să lucreze. În satul meu nu mai e nicio casă, a fost nevoie de cărbune. A rămas doar Biserica satului. A prins-o în picioare Revoluția. Nu mai cunoști nimic… Amintirile le ai în minte, în suflet. Acum, aș preda cuiva olăritul, dar nu sunt mulți interesați!”, a spus Ion Rătezeanu.
Meșterul a părăsit plaiurile natale prin anii ’70, din cauza mineritului. Spune că a crescut cu roata olarului în casă, familia sa ocupându-se cu acest meșteșug. Astăzi, deși Găleșoaia lui natală nu mai e, o prezintă cu mândrie pe oriunde merge. „Eu sunt din Găleșoaia! Acolo m-am născut și am crescut!”, adaugă hotărât Ion Rătezeanu.
Pasiunea pentru lut a descoperit-o încă de când avea câțiva anișori. Spune că s-a născut cu roata olarului în casă și că a învățat să desifreze primele taine ale lutului de la tatăl său. Când era mic, se juca cu roata și, de multe ori, o strica.

Roată la a patra generație

Astăzi, are o roată de la fost consătean. „A avut patru proprietari înaintea mea și tot merge! Merge cât merg și eu, când stau stă și ea!”, spune olarul.
În jurul lui, la Târgul Olarilor a adunat sute de vizitatori de toate vârstele, în cele două zile. „Foarte frumos! Mi se pare interesant și aș vrea să învăț și eu!”, a spus Claudiu, de cinci ani.
„Este o muncă frumoasă! Bunicii și străbunicii noștri prețuiau altfel tradițiile românești. E păcat dacă se pierd!”, a spus Ioana, o turistă din Arad.

Târgul Olarilor s-a desfășurat în zilele de 3 şi 4 septembrie, în Piaţa Mare din Sibiu, şi a fost deschis vizitatorilor între orele 8- 22, fiind un proiect cofinanțat de Primăria municipiului Sibiu.
Acțiunile CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu sunt posibile cu finanțare din partea Consiliului Judeţean Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.