Comoara din podul Bisericii din Mediaș. Ce a descoperit un profesor din Cluj

Peste 150 de volume, documente vechi, manuscrise, unele chiar de 1.200 de ani, au fost descoperite în podul unei biserici din Mediaş. Depozitul de carte descoperit se afla în unul din turnurile bisericii, cele peste 150 de cărți fiind majoritatea în limba latină, arată Agerpres.

”Este vorba de o bibliotecă veche, care se afla depozitată în unul dintre turnurile bisericii. Aveam indicii din literatura veche, de secol XIX, că s-ar păstra nişte cărţi. Noi estimam că ar fi vorba de 30-40, maximum 50 de volume şi deja am depăşit 150 de volume descoperite, plus documente vechi. Se ştia că există carte veche acolo, dar nu se ştia ce anume şi în ce volum. Este vorba de o bibliotecă de formaţie umanistică, savantă, foarte rafinată. Cartea era protejată, era într-un spaţiu închis. Este o bibliotecă cu cărţi în limba latină în marea lor majoritate, texte de şcoală, care ţin de şcoala locală şi de educaţia teologică. Este vorba despre o bibliotecă de formaţie umanistică, o cultură savantă, foarte rafinată. Un alt aspect important e că aceste cărţi se păstrează în locul în care au fost ele folosite acum câteva sute de ani, n-au fost mutate, plimbate. Starea lor de conservare este foarte bună în general, deşi sunt sunt câteva piese care ar necesita restaurare.”, a precizat prof. dr. Adinel Dincă, de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj, citat de dcnews.ro

Potrivit reprezentanţilor bibliotecii, este vorba de circa 139 de volume, tipărite (ante 1470-1600), două volume manuscrise, primele decenii ale sec. XVI, aproximativ 60 de documente originale din sec. XIV-XVI (cu câteva piese originale şi copii din sec. XVII), aproximativ 10 registre administrative ale parohiei Mediaş din sec. XVII-XVIII care păstrează fragmente de manuscrise medievale (au fost identificate preliminar – ms. sec. IX-X, ms. sec. XII fin., ms. sec. XIII Paris, mss. liturgice sec. XIV-XV).

FOTO – Biblioteca Batthyaneum

 

 

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.