Elevii din Tălmăcel s-au „întâlnit” cu un cimpanzeu din Africa

Elevii Școlii Gimnaziale din Tălmăcel au avut parte, la finalul săptămânii trecute, de o întâlnire inedită. Aceștia au cunoscut-o pe Shama Leah, o tânără actriță din Uganda care, alături de Andrada Grosu, a prezentat „Povești africane”, un spectacol de 35 de minute prin care copiii au aflat viața unui cimpanzeu și cum dansează acesta. Totul s-a datorat Asociației ACT Sibiu, care a încheiat proiectul „Teatru la sat” din acest an, un program aflat la cea de-a șaptea ediție, la Tălmăcel.

Deși era vineri, elevii din Tălmăcel nu s-au grăbit să plece către case, ci au rămas să se bucure de surpriza Asociației ACT Sibiu, care le-a adus, pentru a doua oară, un spectacol inedit. „Povești africane”, o producție BIS Teatru, este un spectacol inspirat din folclorul ugandez, fiind o reprezentație interactivă și educativă.
Hohote de râs a stârnit povestea cimpanzeului din Africa, alături de care elevii au dansat minute în șir, la finalul spectacolului. Pentru copii, a fost pentru prima oară când s-a întâlnit cu cineva ce provine din Africa.
„Mi-a plăcut mult de doamna din Africa! Nu mai văzusem niciodată pe cineva din Africa!”, a spus Raluca, elevă în clasa a IV-a.
Și pentru Răzvan, colegul Ralucăi, a fost o premieră întâlnirea cu o persoană de pe alt continent. „Foarte fain! M-am bucurat că am văzut pentru prima dată o fată din Africa! Îmi place, pentru că nu sunt atât de multe șanse să întâlnești pe cineva așa. De-abia aștept să mai întâlnesc și alți oameni din alte țări și continente”, a spus băiatul.
Bianca, elevă în clasa a VI-a, a apreciat, de asemenea, povestea spectacolului și faptul că personaj principal a fost Shama Leah. „M-a surprins foarte tare! Mă așteptam la niște păpuși, nu la persoane reale. E prima oară când întâlnesc pe cineva din Africa!”, a spus Bianca.
La rândul ei, Daria, elevă în clasa a VIII-a, a mărturisit că spectacolul a fost interesant și, totodată, o experiență nouă pentru ea. „A fost ceva nou și pentru mine și pentru satul nostru! Iar dansul cimpanzeului e un dans pe care nu l-am mai văzut niciodată!”, a completat tânăra.

„Acest proiect este, pentru copii, un avantaj!”

Cadrele didactice ale unității de învățământ din Tălmăcel au apreciat faptul că Asociația ACT face din a aduce teatrul mai aproape de copii o tradiție.
„Acest proiect este, pentru copii, un avantaj, în primul rând pentru că în mediul rural părinții nu își fac timp să-și ducă copiii la teatru. Și atunci, actorii au venit în sprijinul lor și copiii au fost foarte încântați. Teatru de păpuși avem mereu la Tălmăcel, dar teatrul cu actori este ceva inedit, nou, interesant pentru ei. Ca dascăl, sunt mulțumită! În primul rând, că reprezentația a fost cu o poveste dintr-o altă civilizație, cu personaje și actori de pe alt continent, cu faptul că s-a vorbit în limbi diferite. Pentru elevi, a fost ceva interesant, o deschidere spre nou și cu siguranță mulți dintre ei își mai doresc, la fel ca mine, să mai participe la astfel de evenimente!”, a spus Dorina Bancea.
„Este o experiență nouă și pentru noi, i-am avut alături pe cei de la Asociația ACT Sibiu și anul trecut. Acum a fost o poveste nouă, foarte interesantă, a prins foarte bine și îi mai așteptăm cu mare drag și anii viitori! Copiilor le place tare mult, spectacolele în aer liber mai ales. Pentru ei, anul trecut a fost primul teatru cu actori, au fost foarte impresionați și ne întrebau dacă mai vin la noi!”, a spus Iuliana Boța, coordonatorul Școlii Gimnaziale Tălmăcel.
„A început, deja, să devină o tradiție colaborarea noastră, între Școală, Asociația Obștea Tălmăcel și Asociația ACT. Deja, copiii întreabă când vin doamnele de la Sibiu să ne mai aducă o activitate, un spectacol. Oamenii văd la televizor fel de fel, dar alta e când văd în realitate cum arată un ugandez, de exemplu. Aceste activități sunt binevenite și chiar ar trebui continuate în viitor!”, a completat Gabriel Stroilă, profesor și președintele Asociației „Obștea Tălmăcel”.

Claudia Buidan, managerul proiectului: „Totul a fost mult mai bine decât ne așteptam!”

Proiectul „Teatru la sat” a debutat în acest an la Marpod, în 16 septembrie, iar în 23 septembrie a continuat la Tălmăcel.
Organizatorii sunt motivați să continue proiectul „Teatru la sat” mai ales datorită zâmbetelor largi pe care le văd pe chipurile copiilor.
„Feedback-ul a fost pozitiv, copiii au fost foarte exuberanți, le-a plăcut foarte mult acest nou spectacol de teatru, inedit pentru ei, ceea ce ne bucură și pe noi ca Asociație și organizatori. Actorii au fost minunați și vreau să le mulțumesc pe această cale, pentru că i-au încântat foarte mult pe copii. Școala, de asemenea, ne-a primit cu brațele deschise! Este al doilea an consecutiv în care venim aici, sper să venim și anii următori. Totul a fost mult mai bine decât ne așteptam!  Noi, organizând acest proiect de șapte ani, în fiecare an am avut povești diferite, actori diferiți, pornind de la teatru clasic, „Albă ca Zăpada”, „Capra cu trei iezi”, la un moment inedit de spectacol-lectură… Acum, am zis că am ajuns la nivelul în care să aducem și ceva nou, internațional, prin care să arătăm copiilor și altceva. De altfel, este un spectacol educativ, ținând cont că venim cu o poveste internațională, din folclorul ugandez, un actor de altă naționalitate și mai ales că spectacolul se desfășoară în trei limbi, ceea ce educă copiii! Ne gândim și la alte proiecte culturale, nu doar legate de teatru, ci și de alte domenii artistice. Sper ca anul viitor să le punem în practică!”, a spus Claudia Buidan, managerul proiectului și președintele Asociației ACT Sibiu.
„Teatru la sat” este o acțiune cofinanțată de Consiliul Județean Sibiu, fiind realizată în parteneriat cu Primăria orașului Tălmaciu, Primăria comunei Marpod, Școala Gimnazială Tălmăcel, Școala Gimnazială Marpod, Asociația „Obștea” Tălmăcel, Gofee Sibiu, Mihai Sopa – fermă tradițională din Ilimbav și Brutăria Vitoșa din Tălmaciu, cea care, de altfel, le-a oferit și o surpriză dulce copiilor din Tălmăcel, la finalul spectacolului. Sponsorul proiectului este La Fântâna România.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.