Europarlamentarul Nicu Ștefănuță, despre noul Spital Județean: Guvernul va avea de ales politic, din păcate! Comisia Europeană nu poate să ne facă ea temele!

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a declarat vineri, într-o conferință de presă la Sibiu, că a primit un răspuns din partea Comisiei Europene cu privire la construcția noului Spital Județean Sibiu. Potrivit acestuia, totul ține doar de Guvernul României și că este important ca, în această perioadă, toți factorii decidenți să realizeze prioritatea proiectelor ce trebuie să primească finanțare.
„Eu sunt și responsabil cu bugetul Uniunii Europene și încerc să folosesc toate mijloacele pe care le am ca să văd ce finanțări se pot folosi pentru Spitalul nostru. Sănătatea e mai scumpă decât toate, nu e doar o vorbă românească, ci chiar literlamente e mai scumpă decât toate, pentru că vedem: costurile de construcție sunt foarte edificate! În România nu s-au construit decât trei spitale noi în ultimii 30 de ani și noi avem o ambiție mare să facem unul nou la Sibiu”, a spus europarlamentarul Nicu Ștefănuță.
Potrivit acestuia, sarcina sa e constructivă, constând în a depista finanțările posibile. Europarlamentarul sibian a vorbit despre posibilitatea ca noul Spital să fie construit din bani PNRR (plus BEI) ori POS (plus BEI).
„De aceea am luat legătura cu Comisia Europeană, v-am anunțat în vară că am depus acea interpelare, acum aveți răspunsul. Cu Ministerul Investițiilor și proiectelor europene, cu ministrul direct am avut o întrevedere. Vorbesc cu toată lumea care este implicată aici, mă voi vedea și cu președintele BEI, toate ca să găsim căi de finanțare! Teama mea este că, într-adevăr, Guvernul va încerca să satisfacă cât mai multe județe și să dea câte puțin la toți, în loc să dea poate mai mult și ca lumea la 1, 2, 5, 10 mari proiecte. Deci Guvernul va avea de ales politic, din păcate. Mă tem că vor alege proiecte mici, unități mici, risipind banii din PNRR când de fapt noi trebuie să construim spitale noi, dotate la ultimele standarde moderne. Așa că atragem atenția ca criteriul maturității, calității, să fie totuși respectat! Speram ca Comisia Europeană să poată fi mai implicată în acest proiect, însă răspunsul e clar că mingea e în curtea Guvernului României în privința condițiilor și prioritizării proiectelor naționale. Deci, Comisia nu poate să ne facă ea temele. Ministerul Sănătății, Guvernul României, prim-ministrul trebuie să pună Sibiul pe hartă”, a mai declarat Nicu Ștefănuță.

Răspunsul Comisiei Europene  primit de Ștefănuță este:

„Investiția 12.1 din componenta 12 a Planului de redresare și reziliență al României (PNRR) prevede construirea și/ sau echiparea unor noi unități/ spitale publice, cu o finanțare parțială asigurată prin intermediul Mecanismului de redresare și reziliență. Anexa la Decizia de punere în aplicare a Consiliului precizează că cel puțin 25 dintre cele 49 de proiecte preselectate trebuie finalizate până în trimestrul al doilea din 2026. Guvernul României a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern privind metodologia de ierarhizare a priorităților investițiilor în infrastructura de sănătate, proiect care în prezent este supus consultării publice. Comisia a primit acest proiect, astfel cum s-a convenit în acordurile operaționale. Sarcina de a elabora o metodologie pentru selectarea a cel puțin 25 de proiecte dintre cele 49 de proiecte incluse în anexa la Decizia de punere în aplicare a Consiliului revine, în cele din urmă, României. Comisia va evalua dacă toate cerințele menționate în Decizia de punere în aplicare a Consiliului, în particular specificațiile din anexa ei, sunt îndeplinite în mod satisfăcător după ce România va fi transmis cererea de plată respectivă”.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.