BIS Teatru duce „Mutat de la noi” la Mina Petrila

Spectacolul-instalație „Mutat de la noi”, regizat de Bogdan Sărătean, s-a jucat joi, 29 septembrie, la Grădina BIS, în deschiderea epilogului Maratonului teatral „25 de ore de teatru non-stop”. Epilogul continuă până duminică, 2 octombrie, cu evenimente programate în fiecare seară la Grădina BIS. După încheierea epilogului, BIS Teatru pleacă în turneu cu spectacolul „Mutat de la noi”, la Petrila, Târgu Jiu și Timișoara. 

După două reprezentații suținute acasă la Sibiu (20 septembrie) și Mediaș (22 septembrie), ‘Turneul Dezrădăcinării”, cu spectacolul-instalație „Mutat de la noi”, proiect finanțat de Ministerul Culturii, va continua cu alte două reprezentații, la Petrila (2 octombrie, Mina Petrila) și la Târgu Jiu (4 octombrie, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”). „Mutat de la noi” este un spectacol-instalație pe tema migrației, care îmbină artele performative cu cele vizuale. În debutul fiecărei reprezentații, spectatorii sunt părtași la o experiență imersivă, un traseu-instalație care este mereu altul în funcție de spațiul în care are loc evenimentul, componenta scenografică fiind adaptată specificității acestuia. În Petrila (județul Hunedoara) traseul-instalație va fi o reconstituire a drumului pe care sute de mineri îl parcurgeau zilnic, până la sistarea definitivă a activității miniere, în anul 2015. Începând cu anul 1997, mai bine de 5000 de oameni au fost stră-mutați de la ei, din Petrila. În Târgu-Jiu perfomance-ul va pendula între spațiul cald și primitor al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” și o zonă industrială renumită în istoria orașului. Statistic, județul Gorj suferă cea mai masivă depopulare din istoria recentă a României. Fiecare spectacol va fi urmat de o discuție pe tema migrației și a strămutării, la care vor participa spectatorii, echipa spectacolului și personalități locale. După reprezentațiile din Petrila și Târgu Jiu, spectacolul va fi prezentat și la Timișoara, pe scena Festivalului v z b l.

„Mutat de la noi este diferit de toate spectacolele produse de BIS Teatru de-a lungul timpului și este rezultatul unei colaborări excelente dintre ONG-ul Prin Banat din Timișoara și BIS Teatru, în cadrul proiectului Cămine în Mișcare. Dacă nu ar fi existat Prin Banat și Cămine în Mișcare, nu ar fi existat nici acest spectacol. În „Mutat de la noi” Îmbinăm teatrul cu cinematografia și artele vizuale pentru a spune povestea emoționantă a migranților. Spectatorul este împins într-o călătorie în care simțurile îi sunt provocate, devenind parte din povestea lui Mbaye, un senegalez care se îmbarcă pe un vapor de migranți clandestini cu destinația Europa. De-a lungul călătoriei, Mbaye rememorează anumite momente și personaje cheie din copilăria lui. Monologul său interior este presărat de interviuri și scurte intervenții filmate în Europa, Africa, America de Sud și Asia. Călătoria lui Mbaye este călătoria a sute de mii de oameni care fug de război, de sărăcie, de foamete. Chiar mâine, caruselul istoriei te-ar putea dezrădăcina și pe tine, obligându-te să fugi, să lași totul în urmă. În acest malaxor al mutării, al migrației, o dimensiune ocultă pare că ne guvernează destinele, fie că o numim voodoo în Africa, sau farmece / vrăji în mediul rural românesc. În distribuție, pe viu, îi regăsim în rolurile principale pe Claudiu Fălămaș și Shama Leah. Filmările din spectacol au fost făcute în zone fierbinți de pe glob, unde regimuri dictatoriale și totalitariste îi obligă pe oameni să fugă (Uganda, Myanmar, Brazilia).”, a spus Bogdan Sărătean, regizor și fondator BIS Teatru.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.