„Fără suflare” și „Schimb de iubire”, în dublă lansare de carte la Biblioteca ASTRA

Ziua de 13, luna aceasta, a adus o dublă lansare de carte în foaierul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. Amfitrion a fost Răzvan Pop, directorul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, iar moderator – Valentin Ajder, directorul Editurii Eikon. Protagoniste au fost Luminița Giurgiu și Andra Tischer, pe care le leagă o frumoasă colaborare la revista online Bel-Esprit.ro.
Dublul eveniment a avut loc cu sala plină, publicul bucurându-se să asculte povestea celor două volume de poezii: „”Fără suflare” – apărut la editura Eikon și ”Schimb de iubire – Liebestausch”, un volum bilingv (română-germană) publicat la editura Honterus, traducerea aparținând jurnalistei Beatrice Ungar, redactor-șef al ziarului Hermannstaedter Zeitung.
La prezentarea celor două cărți au participat Beatrice Ungar, care a citit poezii în limba germană și a vorbit despre statutul traducerii și efortul de a transpune într-o limbă străină poezie, actrița Ioana Blaga Frunzescu (T.N.R.S), care a recitat din poemele Andrei Tischer, poeta Cristina Horotan și prozatoarea Ștefana Dicu.
„Fără suflare” sau „o (nouă) poetică a imprevizibilului” a numit Andra Tischer cel de-al doilea volum de versuri al Luminiței Giurgiu. Acesta se definește , de la prima lectură, ”ca o treaptă către maturitatea artistică pe deplin revelată, iscând spiritului deprins cu condimentele primului volum senzații noi, cu o savoare inedită. Aș defini poemele publicate sub acest nou titlu – „fără suflare” – prin paradigma imponderabilității și a imprevizibilului. Impresia este de seducție totală, definitivă, așa cum se întâmplă de foarte puține ori în viață, în momente cruciale pe care le păstrezi, mai apoi, suvenire existențiale. Un vertij al ideilor prinse în metafore ascuțite, penetrante până la marginea nebănuită a simțurilor, te acaparează într-un fel de montagne russe la capătul căruia, oricât ai fi de pregătit, ieși cuprins de o stranie amețeală. Recitirea devine un exercițiu obligatoriu, pentru sedimentarea drojdiilor și condensarea sensurilor într-o imagine finală, dar efortul merită, pentru că, dincolo de perdeaua de fum a literelor, rămâne o construcție poetică durabilă, fără termen de valabilitate, apanaj al operelor artistice de valoare”.

Ștefana Dicu: „Sunt trei stări de a scrie. Starea de a nu scrie, starea de a scrie și starea de a scrie în tine. Care este cea mai apăsătoare dintre toate?”

Andra Tischer, directorul revistei Bel-Esprit.ro, a răspuns:
„Mi-e foarte ușor să răspund, pentru că starea de a scrie poezie, pentru mine, s-a încheiat. Nu am conștiința faptului că sunt poetă. În ceea ce privește starea de a scrie în mine, se numește „Bel-Esprit”. Se spune că eu îți dăruiesc poezia și tu trebuie să pui inima să o citești. V-am dăruit poezia și acum vă dăruiesc revista aceasta. Pentru mine „debușeul”, „oaza de frumusețe” în care m-am refugiat de bun timp, se numește „Bel-Esprit” – spiritul frumos în care trebuie să ne regăsim cu toții.”
„Toamna trecută vă spuneam că noua mea carte de identitate este volumul de versuri „flagrant delict de emoție” și-mi exprimam dorința de a o reînnoi cât mai des. Iată că minunea asta s-a întâmplat și am una nouă după care, se pare c-am alergat „fără suflare”. De ce „fără suflare”? Pentru ca ceva anume să se întâmple, acel ceva trebuie să te bântuie astfel încât simplul gând, simpla dorință de înfăptuire să fie deja parte din realizarea finală, cam așa cum o voce poetică feminină spunea că atunci când pronunţă cuvântul „viitor”, prima silabă aparţine deja trecutului. Scriind, cred că m-am luat la întrecere cu această silabă și alergând așa, am ajuns „fără suflare”, a spus și Luminița Giurgiu.

Răzvan Pop, directorul BJ ASTRA: „Biblioteca devine prima sală de fitness a minții”

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu este frecvent organizator sau gazdă pentru lansări de carte.
„Dacă în Sibiu este plin de săli de fitness al corpului, Biblioteca devine prima sală de fitness a minții. Biblioteca ASTRA trebuie să devină un spațiu al dialogului cultural, iar cel mai bun dialog este prin carte. De aceea, devenim o agoră a acestora. Biblioteca devine o voce a comunității, iar autorii locali sunt oricând bineveniți și deschiși. Acesta este unul dintre principalele demrsuri ale noastre în și pentru comunitate”, a spus, pentru Sibiul Azi, Răzvan Pop, directorul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.
Mâine, 20 octombrie, Biblioteca va găzdui o nouă lansare de carte. Este vorba despre „Brukenthal 300. Un om, un muzeu, o istorie”, semnat de dr. Raluca Maria Frîncu și dr. Raluca Teodorescu. Manifestarea va debuta la ora 17, în Sala Festivă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.