VIDEO| Pictura pe lemn este pe mâini bune, prin Muzeul ASTRA: „Am făcut-o din pasiune și îmi doresc să dau mai departe acest meșteșug!”

Daria Muntean  este unul dintre tinerii meșteșugari cu o mare pasiune pentru pictura pe lemn, pasiune pe care a dezvoltat-o și a îmbogățit-o în cadrul Olimpiadei de Meșteșuguri Artistice Tradiționale din cadrul Muzeului ASTRA.

Ceea ce a învățat în cadrul Muzeului și a Olimpiadei dorește acum să le transmită mai departe iubitorilor de frumos și celor care vor să păstreze tradițiile poporului român și le oferă câteva ”ponturi”, în cadrul atelierelor demonstrative de pictură pe lemn ”Să dăm frumusețe lemnului!” organizate în Muzeul ASTRA. Daria s-a aflat, în weekend, în Muzeul din Dumbrava Sibiului.

„Lucrez la o ladă cu motive săsești, pictez pe lemn și îl decorez cu flori săsești, care îl  înnobilează  foarte mult. După cum putem observa, avem o varietate de flori care au o semnificație foarte importantă. Culorile au o însemnătate și o semnificație aparte și anume roșul ne duce spre iubire, pasiune, albul spre puritate, iar galbenul spre lumină. Avem narcisele, lalelele, margaretele, garoafe și trandafirii, care  sunt unele din florile picturii săsești”, povestește Daria

Tânăra mărturisește că această pasiune o are de mică, pentru că a practicat meșteșugul de mult timp și s-amfamiliarizat cu el.

„Am făcut-o din pasiune și îmi doresc să dau mai departe acest meșteșug, să dau și celor mici câteva ponturi despre ceea ce am învățat și eu de-a lungul anilor. Acest meșteșug l-am deprins participând la Olimpiada de Meșteșuguri Artistice Tradiționale, din cadrul Muzeului, iar de-a lungul anilor am reușit să acumulez destule informații încât să pot să continui acest hobby. Pentru mine, Muzeul ASTRA înseamnă foarte mult, este locul în care am reușit să mă lansez, iar pe viitor îmi doresc cât mai multe colaborări cu el. Atelierul acesta de pictură pe lemn presupune împărtășirea picturii săsești către doritori și vizitatorii care vin în acest Muzeu”, a mai spus Daria.

Evenimentul face parte din programul „Animă ASTRA!”, proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2022.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.