Cum te poți „plimba” prin Sibiul anilor 1860 și până în prezent, în doar câteva minute

În câteva minute, poți vedea Sibiul din prezent și până în anii 1860. Biblioteca Județeană ASTRA a deschis, joi, expoziția „Sibiu Superangular”, oganizată în parteneriat cu Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Național „Brukenthal” și Agenția Națională de Presă AGERPRES. Expoziția valorifică opera artistică a fotografilor care au imortalizat orașul Sibiu înfățișând, de-a lungul timpului, patrimoniul cultural, identitatea și unicitatea acestui spațiu. Potrivit organizatorilor, expoziția reprezintă, de fapt, un omagiu adus peste timp citadelei și locuitorilor săi.

Expoziția „Sibiu Superangular” cuprinde o serie numeroasă de fotografii realizate, în atelierele vremii (sec. XIX), de pionierii fotografiei sibiene: Alexander Maierhofer, Theodor Glatz, Kamilla Ásbóth, Gustav Albert Schivert, August Meinhardt, Rudolf Czeck, Wilhelm Auerlich, Emil Fischer.
Publicul are, astfel, prilejul de a admira, de asemenea, o serie de reproduceri din arhiva istorică Agerpres care prezintă imagini de colecție din anii 1980 – cadre inedite din centrul istoric și alte zone, precum și ipostaze ale trecătorilor sau locuitorilor urbei. Multe fotografii expuse îi aparțin și lui Sorin Mărgărit, director general adjunct al Muzeului Național „Cotroceni”.

Alexandru Chituță: „E un eveniment unic!”

Vernisajul expoziției s-a bucurat de un public numeros, iar printre primii care au luat cuvântul la evenimentul festiv s-a numărat Alexandru Chituță, managerul interimar al Muzeului Național „Brukenthal” din Sibiu.
„Pentru mine, pentru noi, sibienii, este o bucurie că, iată, există colecționari privați în România care dețin fotografii cu orașul Sibiu, există Agerpres, care are o pleiadă de fotografii cu Sibiul. E un eveniment unic, un preambul al Zilei Naționale a României, în această clădire și instituție emblematică. Nu pot decât să îl felicit pe Răzvan Pop pentru inițiativa acestei expoziții, de a vedea Sibiul prin obiectiv, mergând peste 100 de ani înapoi și ajungând până în prezent. E o expoziție care, până la urmă, recuperează o parte din istoria, cultura, oamenii, viața comunității sibiene”, a spus Alexandru Chituță.

Claudia Nicolae, director Agerpres: „Când prelucrăm fotografiile, intervenția manuală este spre zero”

Claudia Nicolae, directorul general al Agerpres, a subliniat că intervențiile în fotografiile Agerpres nu sunt majore și că reflectă întocmai realitatea.
„Agerpres nu este numai agenția națională de știri. Știrile, de-a lungul timpului, în toți cei 133 de ani, au fost însoțite de fotografii. Iar fotografiile, parte din ele, astăzi, stau mărturie aici. Este un fond arhivistic pe care îl are Agerpres extrem de bogat. Atunci când am discutat prima oară cu domnul director Răzvan Pop și cu domnul Sorin Mărgărit, am încercat să identificăm cum putem face o simbioză între opera fotografică și fotografia de știre de agenție sau care însoțește o știre. Noi, atunci când prelucrăm fotografiile Agerpres, intervenția manuală este spre zero. Nu umblăm la lumină, la contur, lăsăm ca realitatea să rămână păstrată în arhivă așa cum a fost surprinsă de fotograf. Acolo este doar ochiul jurnalistului care a văzut în acel moment fotografia”, a explicat directorul general Agerpres.

Sorin Mărgărit, colecționar de fotografii sibiene

Sorin Mărgărit, directorul general adjunct, a mărturisit, înainte de toate, că se bucură că a revenit la Sibiu și că este un pasionat al colecționării fotografiilor vechi.
„Mă bucur să revin astăzi la Sibiu. În timp ce amenajam cu Răzvan expoziția „160 ASTRA”, la Cotroceni, acum o lună jumătate, ne-a venit această idee, văzând fotografiile din patrimoniul Bibliotecii: să facem o expoziție dedicată fotografiei sibbiene, având în vedere că și eu am foarte multe imagini colecționate de-a lungul timpului. Colecționez fotografii de aproape 20 de ani și, datorită faptului că mulți fotografi sibieni au dat dovadă de un simț artistic extrem de rafinat, am colecționat aceste fotografii datorită calităților artistice”, a spus Sorin Mărgărit.
Potrivit acestuia, primii fotografi au fost, de fapt, pictori, „care și-au lăsat pensula, au trecut la fotografie, odată cu progresul științific”.
„De-a lungul timpului, am întâlnit foarte multe imagini ale artiștilor fotografi sibieni. Am văzut că sunt mici opere de artă și am început, încet-încet, să le colecționez, nu neapărat având o afinitate pentru Sibiu, ci pur și simplu că erau fotografii extraordinare, se vedea pe chipul oamenilor că se transmite emoție, fotografiile erau bine lucrate, foarte bine aranjate. Arătau deosebit! La un moment dat, mi-am dat seama că am multe – sute de fotografii. Cea mai veche e din 1865, majoritatea din 1870 – 1880, sunt și perioada interbelică”, a mai spus directorul general adjunct al Muzeului „Cotroceni”. Fotograful preferat al lui Sorin Mărgărit este Emil Fischer. „Îl admir!”, a adăugat Sorin Mărgărit.

Prefectul Sibiului: „Cum să nu trăiesc o emoție?!”

La vernisajul de la Biblioteca ASTRA au fost prezenți și reprezentanți ai autorităților locale și județene, printre care Mircea Crețu, prefectul Sibiului, și Vlad Vasiu, vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu. De asemenea, la vernisaj a participat și Krestin Ursula Jahn, consulul Germaniei la Sibiu, care i-a felicitat pe organizatori și le-a mulțumit pentru invitația de a participa la acest eveniment deosebit.
„De o perioadă, Răzvan ne surprinde de la o zi la alta cu expozițiile, cu ce organizează aici la Biblioteca ASTRA. Vă mulțumesc foarte mult pentru ceea ce faceți! Mă uit la o fotografie din fața mea acum și văd Piața Mare. Cum să nu trăiesc o emoție?! Pentru că am văzut toate etapele prin care Piața Mare a fost transformată. Prin anii ’80 era un parc frumos. În fiecare an, se întâmplă multe evenimente culturale acolo la care asistăm mulți dintre noi și de care suntem mândri. Vă felicit pentru organizare!”, a spus Mircea Crețu.
„Suntem mândri că Biblioteca ASTRA se implică în astfel de activități. Vă felicit mult pentru faptul că dați un exemplu de colaborare interinstituțională publică, privată, îmbinată cu pasiune și hobby-uri. Pentru mine, fotografiile acestea nu sunt cât o mie de cuvinte. Ci cât o mie de emoții!”, a spus și Vlad Vasiu.

Răzvan Pop: „Vedem oamenii care au construit orașul!”

În final, Răzvan Pop, directorul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu și gazda evenimentului, a precizat că are doi fotografi preferați în Sibiu.
„Fotografii mei preferați din trecut sunt Theodor Glatz și Fred Nuss. Theodor Glatz mi s-a părut un mit frumos nebun al Sibiului, a avut niște unghiuri spectaculoase, se îmbrăca șui, îi plăcea să facă fotografie din balon, avea niște idei revoluționare, iar Frred Nuss făcea fotografie de zi, de jurnal. Simțim sufletul lui în fiecare fotografie. (…) În această expoziție este un Sibiu istoric, vechi, frumos, care ne amintește de viața noastră până la urmă. Pe mine mă bucură cel mai mult este că aceasta nu este o expoziție tipică despre Sibiu, este un pic altfel, pentru că avem multe fotografii cu oameni, cu sibieni. Nu doar casele sunt importante, dar vedem oamenii care au construit orașul acesta!”, a spus Răzvan Pop.
Fotografiile cu Sibiul din prezent îi aparțin Alexandrei Gogu, care a vizitat orașul de pe Cibin și, timp de două zile, a surprins oameni și locuri deosebite de aici.
Expoziția „Sibiu Superangular” va putea fi vizitată în foaierul Bibliotecii ASTRA Sibiu până în 4 decembrie, între orele 8 – 20.

FOTO Louis Guermond:

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.