Festivalul Național de Folclor „Ioan Macrea”, la final. Silvia Macrea: „Cred că a fost o ediție frumoasă și sper să ne revedem sănătoși la ediția cu numărul 25!”

De 24 de ani, la Sibiu există un festival care îl omagiază pe marele coregraf Ioan Macrea, artist ce s-a născut în Mărginimea Sibiului, în Gura Râului, și care a dus jocul popular la un nivel profesionist, prin înființarea Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii” Sibiu. Anul acesta, evenimentul a avut loc în perioada 23-25 noiembrie și, după cum spun organizatorii, a fost un real succes. Dovadă au stat și sălile pline în fiecare seară de spectacol, precum și miile de aplauze dăruite de public artiștilor ce le-au oferit daruri muzicale și jocuri populare pline de pasiune și dragoste pentru tradiție.

În prima seară, sibienii și nu numai au fost invitați „La Hanul lui Ghiță”, un spectacol ce amintea de hanul transilvănean de odinioară și în care Junii Sibiului au devenit actori. Pe scenă s-au aflat Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”, Ansamblul „Ceata Junilor”, Robert Târnăveanu, Alina Bîcă, Traian Stoiță, Oana Tomoiagă, Paul Ananie, Alexandru Brădățan, Andreea Haisan, Gabriel Dumitru, Stana Stepanescu, Codruța Rodean, Daniel Pop, Nicu Mâță, Răzvan Năstăsescu, Izabela Tomița, Marcel Părău, Aurora și Săndel Mihai, Bogdan Cioranu, Traian Stoiță, Cătălin Iancu, Adrian Neamțu și Gabriel Popescu petrec „La Hanul lui Ghiță”. În rolurile principale sunt: Hangiul Ghiță – Bogdan Roman Gheorghe, Anița – Alesea Sas, Gavrilă – Titus Pîțan. Scenariul şi coregrafia au fost semnate de Silvia Macrea și Theodor Vasilescu, iar asistent coregraf a fost Alesea Sas. Textul poetic a fost realizat de arh. Constantin Dobrescu. Conducerea muzicală a fost asigurată de Gabriel Popescu, iar ilustrația muzicală de Ovidiu Mărginean. Scenografia spectacolului a fost realizată de Alin Gavrilă, iar regia spectacolului a fost semnată de Silvia Macrea și Theodor Vasilescu.
Joi, spectatorii care au venit la Centrul Cultural „Ion Besoiu” au călătorit, pentru patru ore, în Maramureș, OItenia și Banat, alături de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” – Baia Mare și Maria Casandra Hauși, Gabriela Ardusătan, Ionel Teudan; Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte” – Iași, Andrei Balan, Claudia Martinică, Constantin Bahrin, Simona Vasilica Mazăre, Andrei Liță; Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” – Craiova și Niculina Stoican, Mariana Ionescu Căpitănescu, Lavinia Bîrsoghe, Marian Medregoniu, Ansamblul Profesionist „Banatul” – Timișoara și Liliana Laichici, Adrian Stanca, Dumitru Teleagă, Carmen Popovici Dumbravă.

Ultima seară, prin Oltenia și Transilvania

În ultima seară de Festival, spectatorii au fost invitați în Oltenia și Transilvania.
Cei care au deschis seara au fost membrii Ansamblului Artistic Profesionist „Mureșul” din Târgu Mureș, alături de soliștii Maria Neag, Maria Sântean Faghiura, Dorina Grad, Dorina Oprea și Leontina Pop.
După cum a spus Iuliana Tudor, gazda evenimentului, Ansamblul „Mureșul” are o prietenie specială cu Junii Sibiului, prezentând, vineri seară, o serie de jocuri populare culese din zona specifică, precum și jocuri feciorești.
Pe scenă au urmat membrii Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului” -Tg. Jiu, Claudia Torop, Victorița Lăcătușu, Ileana Lăceanu, Georgiana Bîrsac, Alexandra Bleaje.
Ultima parte a serii a fost rezervată celor de-ai casei: Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul- Junii Sibiului”, Ansamblurile Folclorice „Ceata Junilor”, „Veteranii Junii Sibiului”, alături de Adrian Neamțu, Sebastian Emanuel Stan, Alina Bîcă, Robert Târnăveanu, Camelia Cosma Stoiță și Maria Butilă.
Festivalul s-a bucurat și de o invitată specială, „sora” coregrafului Ioan Macrea. Este vorba despre marea artistă Veta Biriș, care a fost prietenă cu Ioan Macrea mulți ani. Aceștia își spuneau „frate”, respectiv „soră”.

Cine va duce tradiția familiei Macrea mai departe

În finalul serii, Silvia Macrea, directorul CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu a mulțumit tuturor colaboratorilor săi, precum și publicului care apreciază folclorul românesc.
Pe scenă, Silvia Macrea a urcat alături de nepoțeii ei, cărora le-a insuflat dragostea pentru jocul popular.
„Am vrut să fie alături de noi pe scenă și nepoțeii mei, strănepoții tatălui meu, Ioan Macrea. Și sper, pentru că îi iubesc pe amândoi, să îmbrace costumul popular românesc! Eu sper ca ei să fie cei care duc mai departe tradiția familiei noastre. Și vreau să o invit alături de mine și pe sora mea – să îi dăruiesc acest buchet de flori și să îi spun „Mulțumesc!”, pentru că ea este cu 11 ani mai mare decât mine, iar când eram mică și părinții noștri plecau în turnee, ea a fost cea de-a doua mamă. Și îți mulțumesc, Ioana!”, a spus Silvia Macrea.
Nepoțeii Deian și Ana-Victoria au făcut și o demonstrație de joc popular, pe scena Festivalului, băiatul fiind cel care și-a exprimat dorința de a duce mai departe tradiția familiei. Întrebat ce își dorește să devină când va fi mare, a răspuns ferm: „Dansator!”, iar Ana-Victoria a mărturisit că ar dori să se facă medic veterinar, pentru că iubește mult câinii.
Deian a fost cel care nu a stat locului deloc în culise, jucând non-stop. În fața publicului, vineri seară, a demonstrat că știe să bată și din cizmă, primind aplauzele sutelor de spectatori.

 

Silvia Macrea: „Vă mulțumim din suflet pentru toate aplauzele!”

Festivalul a fost organizat de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu.
Acțiunile CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu au fost posibile cu finanţarea acordată de Consiliul Judeţean Sibiu.
Festivalul a fost cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu, fiind realizat în parteneriat cu Cricova și Scandia Food și cu sprijinul sponsorului principal ROMGAZ.
„Eu cred că, prin spectacolele prezentate pe scena Festivalului, ediția 24, am reușit, de fapt, să creem o punte între artiștii prezenți în scenă și între dumneavoastră, publicul nostru drag. Și vă mulțumim din suflet pentru toate aplauzele dvs, vă mulțumesc din suflet pentru faptul că iubiți jocul și cântecul popular românesc și vreau să le mulțumesc din suflet și Veteranilor, alături de care am crescut în sala de repetiție, să le mulțumesc pentru ceea ce înseamnă astăzi Junii Sibiului. Să încheiem această ediție cu cei mai vârstnici dansatori ai noștri, alături de cei mai tineri, Ceata Junilor Jr., pe care îi invit în scenă, și îi felicit și pe ei din tot sufletul. Și sper ca peste 20 – 30 de ani să fie tot dansatori ai noștri, ai Junilor Sibiului! Le mulțumesc că fac parte din această familie, le mulțumesc din suflet colegilor mei de la CJCPCT Cindrelul Junii Sibiu, care au muncit foarte mult, mulțumesc Ovidiu Mărginean, inginerul nostru de sunet, mulțumesc Iulianei Tudor! Te iubesc, prietena mea dragă! Mulțumesc doamnei Elise Stan, mulțumesc întregii echipe care ore întregi a muncit pentru ca acest festival să ajungă în casele tuturor românilor! Mulțumesc din suflet Consiliului Județean Sibiu, Primăriei Sibiu, două instituții care au finanțat și această ediție a Festivalului. Mulțumesc, de asemenea, sponsorilor de la Romgaz și partenerilor noștri de la Cricova și Scandia Food. Cred că a fost o ediție frumoasă și sper să ne revedem sănătoși la ediția cu numărul 25!”, a încheiat Silvia Macrea, directorul Festivalului Național de Folclor „Ioan Macrea” și directorul CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu.

VIDEO AICI

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.