O asociație din Hosman, cu sediul în fosta casă parohială, aleargă la Maraton pentru a-și renova bucătăria: „Va permite prepararea meselor pentru grupurile găzduite în casă”

De la înființarea sa, Asociația „Centrul European Pentru Întâlnirea Tineretului – Biserica Cetate Hosman” (CEPIT) își desfășoară activitatea în fosta casă parohială a bisericii evanghelice Hosman, făcând parte din ansamblul bisericii fortificate. Scopul acțiunii este aducerea bucătăriei casei la un nivel adecvat de confort și igienă. De-a lungul timpului, diversele spații ale casei, precum și instalațiile sanitare și electrice au fost modernizate, iar acum este rândul bucătăriei, în care sunt necesare adaptări ale instalațiilor și ale mobilierului pentru a fi compatibilă cu exigențele actuale. Bucătăria are un rol foarte important, deoarece va permite prepararea meselor pentru grupurile găzduite în casă. Cauza a fost înscrisă la Maratonul Internațional de la Sibiu.

„Am identificat două tipuri de nevoi legate de acest proiect. În primul rând, grupurile care sunt găzduite în casă trebuie să aibă posibilitatea de a-și prepara mâncarea pe parcursul șederii la Hosman. Acest lucru este posibil și în acest moment, dar este dificil neavând o bucătărie la standarde moderne. În al doilea rând, mulți dintre vizitatorii bisericii fortificate și-au exprimat în repetate rânduri dorința de a servi o gustare, fapt de asemenea greu de realizat în lipsa unor facilități de pregătire a mâncării adecvate. În sat nu există nicio unitate de alimentație publică”, au transmis inițiatorii proiectului „O bucătărie nouă pentru CEPIT Hosman”.

CEPIT și-a început activitatea în anul 1995. De-a lungul anilor, au avut loc nenumărate acțiuni, cele mai importante fiind: recondiționarea casei parohiale din Hosman și transformarea acesteia într-un centru de tineret, organizarea de evenimente culturale internaționale și punerea accentului pe relațiile interetnice, recondiționarea șurii, organizarea a opt ediții de Holzstock Festival, organizarea Târgului de Crăciun din Hosman, pentru păstrarea tradițiilor săsești și a cel puțin două workshop-uri de restaurare/ an pentru studenți și pasionați de istoria locală.
Majoritatea proiectelor sunt realizate cu ajutorul voluntarilor, pentru care se organizează ateliere. „Alegem întotdeauna pentru proiectele noastre de restaurare meșteri care pe lângă aptitudinile profesionale, au și darul de a da mai departe cunoștințele și pasiunea”, mai transmit inițiatorii proiectului de la Maraton.
Cei care vor să susțină această cauză la Maratonul Internațional Sibiu o pot face AICI. Ar fi nevoie de 8.000 de lei, iar până acum s-au strâns aproape 1.200 lei.

Maratonul Internațional Sibiu are loc în 27-28 mai.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.