„Prietenii Mocăniței” aleargă pentru „Un tron pe peron”

Un proiect mai puțin obișnuit a fost înscris, în acest an, la Maratonul Internațional Sibiu. Este vorba despre „Un tron pe peron”, al Asociației „Prietenii Mocăniței”, ce organizează periodic plimbări cu mocănița pe Valea Hârtibaciului.

„Vechile WC-uri ale mocăniței hârtibăcene, clădiri din lemn, au fost primele care au dispărut după abandonarea liniei de către CFR, în anul 2001, așa că, jenați să îi tot îndrumăm pe turiștii cu necesități fiziologice către natură, ne-am decis să dotăm din nou gara Cornățel cu o toaletă. Va fi sub forma unui container dual (femei, bărbați) gata dotat, ca să ne dea cât mai puține bătăi de cap și ca să îl putem muta pe viitor în alte gări, dacă va fi nevoie. Un proiect mai puțin atractiv, știm, dar extrem de necesar pentru o experiență plăcută la mocăniță”, au explicat reprezentanții Asociației „Prietenii Mocăniței”.

Proiect pentru o… nevoie importantă

Astfel, proiectul răspunde uneia dintre cele mai de bază nevoi umane, fiind identificată atât pe propria piele a inițiatorilor proiectului, dar mai ales pe fețele consternate ale turiștilor care întreabă unde e toaleta, arătându-li-se tufișul.
„Nici n-am avea încotro să le arătăm, deoarece, din câte știm noi, pe toată Valea Hârtibaciului nu există nicio toaletă publică”, au mai spus aceștia.
Asociația „Prietenii Mocăniței” se ocupă, încă din anul 2008, de conservarea și restaurarea mocăniței ce lega odinioară Sibiul de Agnita, pe Valea Hârtibaciului. Voluntarii Asociației au reparat linia între gările Cornățel și Hosman, au construit o hală pentru materialul rulant, au cumpărat o locomotivă și au împrumutat vagoane cu care organizează regulat curse turistice, iar acum lucrează la extinderea traseului mocăniței până la halta Fofeldea. În paralel cu întreținerea și extinderea liniei, mentenanța trenului și a clădirilor și, mai nou, reparația depoului mocăniței din Sibiu, devine tot mai importantă asigurarea facilităților necesare turiștilor, de care această cale ferată nu a avut niciodată parte – parcări, peroane, toalete, suveniruri, etc. Anual, peste 5.000 de turiști se plimbă cu mocănița aici.

Proiectul înscris la Maraton își dorește să strângă 8.000 lei. Acesta poate fi susținut AICI,

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.