
O nouă ședință a Grupului de Lucru Mixt pentru Romi, la Brateiu, aceleași (ne)rezultate! Prefectura Sibiu a organizat, alături de specialiști, o nouă întâlnire cu membrii comunității de romi căldărari, ce țin cu dinții de tradițiile lor. La eveniment au luat parte mai mulți romi decât la ședința anterioară, dar pe care tot îi puteai număra pe degete. Deși ședința se adresa îndeosebi minorilor și fetelor, bărbații au „triumfat” și de această dată, doar patru femei fiind prezente, tăcute sau parcă cu poezia învățată de acasă. De ce nu au venit mai multe? „Vin când le spunem noi!”, a fost răspunsul lui Traian Căldărar, consilier local în Brateiu.
Nici cea de-a doua ședință organizată de Prefectura Sibiu nu a avut succes, pentru că romii căldărari din Brateiu nu se lasă înduplecați când vine vorba despre educația fetelor.
Față de ședința anterioară, acum, ei au prezentat o variantă prin care fetele din comunitatea lor pot studia. Au cerut școală online, pentru ca pericolele la care sunt expuse în societate să fie minime, după cum au argumentat aceștia. „Domnule prefect, poate Guvernul României să ofere posibilitatea ca fetele noastre să facă școală online? Considerăm că au totuși o siguranță, să nu le expunem, pentru că avem niște valori peste care nu putem trece. De exemplu, am spus-o și data trecută, pentru fetele până la 14 ani pericolul care poate să fie – nu e total sigur – dar ar putea exista… Riscul ca o fată în clasa a VIII-a să se îndrăgostească în afara comunității noastre. Și asta noi nu permitem!”, a spus Traian Căldărar.
Acesta a mai adăugat: „Am văzut că pe statul român îl doare inima pentru fetele noastre să meargă la școală. Da, apreciem asta, însă dacă chiar există atâta durere pentru copiii noștri și în special pentru fetele noastre, dorința e ca fetele noastre să facă școală, dar în modul online!”.
În pandemie, școala s-a desfășurat online, însă fetele din comunitatea romă nu s-au înghesuit să participe la cursuri, deși unitatea de învățământ le-a pus la dispoziție și tehnologia necesară.
„Dăm fetele până face patru clase, mai mult nu! Legea noastră nu poate să o taie nimeni, numa’ Dumnezeu de sus! Am terminat!”, a conchis un alt rom.
„Etnia noastră nu poate să o schimbe nimeni!”
Singura femeie, reprezentantă a comunității de romi căldărari din Brateiu, a fost o tânără la vreo 20 și ceva de ani, care parcă își învățase de acasă „poezia”.
„Eu m-am căsătorit la 17 ani, n-am avut nicio problemă, mă împac foarte bine cu soțul meu, am și un băiețel de doi ani, o să-l lăsăm să meargă la școală, să învețe. dar legea ostră nu poate să o schimbe nimeni, pentru noi asta așa am crescut, așa ne-am născut așa om muri. De o viață întreagă așa suntem noi. Etnia noastră nu poate să o schimbe nimeni, nici măcar Dumnezeu!”, a spus aceasta, absolventă a două clase. „Știu să citesc, să scriu”, a adăugat aceasta.
Întrebată dacă și-ar dori mai mult, aceasta a completat: „Nu vreau loc de muncă, locul meu de muncă e copilul nostru, să fiu casnică”.
„Nu că vrem noi, e o lege care trebuie respectată!”
La ședința de la Brateiu au luat parte, alături de reprezentanți ai Prefecturii Sibiu, în frunte cu prefectul Mircea Crețu, și comisar șef Anca Sava, coordonator al Biroului Regional Alba – Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane, maiorul Cristian Radu de la IJJ Sibiu, comisarul Mihaela Huzoaica de la IPJ, pihologul Mariana Chioran – DSP, Mariana Frățilă – IȘJ, Mariana Arcaș – CJRAE, psihologul Tiberiu Chiriac -DGASPC și primarul comunei Brateiu, Elena Marian.
„Educația e importantă mai ales în prevenirea traficului de persoane, de minori. Înseamnă că cineva poate să recruteze o persoană și să o exploateze. Nu numai sexual, ci și prin obligare la muncă, la cerșetorie. Eu am înțeles tradiția dumneavoastră, poate că nu o cunosc îndeajuns. Dar ideea este că statul român are niște legi care trebuie respectate. În momentul în care nu se respectă anumite drepturi, în special ale copiilor, statul intervine. Deci nu că vrem noi, e o lege care trebuie respectată!”, a spus Anca Sava, subliind că recrutarea fetelor începe, cumva, din mediul online. „Pe rețelele de socializare se recrutează foarte mult. Toți ne dorim ce e mai bun pentru copiii noștri!”, a adăugat aceasta.
„Dumneavoastră contraziceți tot ce e normal să fie!”
Autoritățile le-au povestit, din nou, pe îndelete romilor prezenți despre riscurile lipsei educației. Din păcate, însă, romii au argumente pentru tradițiile lor.
„Dumneavoastră contraziceți tot ce e normal să fie! Haideți să înțelegeți și dumneavoastră de ce venim noi și batem din Sibiu, Alba Iulia drum și stăm de vorbă cu dumneavoastră nu de dragul de a bifa o activitate! Eu nu m-am urcat în mașina de poliție astăzi să bifez că am venit la Brateiu! Am venit ca să înțelegeți lumea în care trăim, că legislația nu este negociabilă, că autoritățile nu sunt dușmanii dvs, că orice individ are dreptul să își aleagă propriul destin, propria viață. În acord cu tradiții, înțelegem! Dar în momentul în care nu parcurgi acea etapă a educației nu ai nici deschiderea necesară să anticipezi pericole, situații periculoase în care poți ajunge. Măcar zece clase, așa zice legea! Nu negociezi! Dacă nu am zece clase, înseamnă că nu am trecut prin niște etape în urma cărora trebuia să obțin niște informații legate de ce înseamnă victimizare, răspundere penală. Pentru că pot să ajung să mă îndrăgostesc, să plec de acasă chiar dacă am frecventat școala. Intru pe Internet, accept o prietenie de la o persoană, mă îndrăgostesc… Așa se întâmplă! Și fug de acasă! Dvs țineți fata într-un glob de cristal toată copilăria ei, când trebuia să treacă prin toate aceste etape, crezând că puteți evita lucrul acesta! Lipsa educației nu poate să înlocuiască o viață sănătoasă și normală!”, a spus comisarul IPJ Mihaela Huzoaica.
Emil, un rom prezent la întâlnire, a amintit că școala nu mai e ca altădată: „Eu când am fost la școală știam de frică de profesor! Știam frică de el! Acum dacă s-a dat legea asta foarte proastă – deci profesorul să nu mai aibă dreptul să strige la elev sau să-l bată, că-l filmează și îl dă… Să știe respect!”.
„Dumneavoastră spuneți că substituiți cu mare succes toți oamenii de aici”
Romii căldărari din Brateiu încearcă să își educe singuri fetele, iar sfaturile specialiștilor par că nu le sunt de folos.
„Știți de câtă relaționare cu oamenii a fost nevoie ca să pot să ajung să ofer aceste informații tinerilor? Ca să pot să ajut comunitatea? Știți de câți ani a avut nevoie doamna Sava să ajungă în poziția în care este și să transmită informații pe aria sa de competență? Ani de experiență ca să ajungi să fii bun în domeniul tău și să aduci ceva benefic într-o comunitate. Nu sunt atotștiutor! Dacă eu am nevoie de informații de la alți specialiști ca să pot să îmi dezvolt copilul, înseamnă că și dumneavoastră și toți! Dumneavoastră spuneți că substituiți cu mare succes toți oamenii de aici, cu zeci de ani în meserie, cu atâtea cazuri instrumentate, cu atâta experiență!”, a completat comisarul IPJ Sibiu.
„Și eu recunosc că sunt om cu limite, dar în cele mai importante domenii din viața noastră și a copiilor avem capacitatea de a acoperi așa de bine încât să nu expunem copiii noștri la pericole”, a fost replica lui Traian Căldărar.
În plus, potrivit acestuia, „prea multe informații i-a dus pe unii oameni să facă prostii”.
Primarul comunei Brateiu, Elena Marian, le-a propus, în final, romilor căldărari să ajungă la un consens. „Să gândim măsuri de protecție sporită în școli, în Consiliul Local! Să încercăm!”, a spus primarul, aprobat de consilierul local Traian Căldărar.