Sebastian Stan și-a sărbătorit ziua de naștere cu mii de invitați: „A fost o surpriză și o onoare!”

Îndrăgitul artist de muzică populară Sebastian Stan și-a sărbătorit ziua de naștere cu mii de oameni! Acesta a fost celebrat, joi, pe scena Festivalului Național „Lucreția Ciobanu”, în aplauzele spectatorilor. Silvia Macrea, directorul Festivalului și managerul CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu, l-a surprins pe artist, după prestația sa, cu un buchet de flori și un dar simbolic, în timp ce Orchestra Junii Sibiu a interpretat alături de artiștii de pe scenă „La mulți ani!”, în aplauzele spectatorilor.

„La mulți ani, Sebastian! Ne bucurăm că astăzi ai ales să îți sărbătorești ziua de naștere aici, pe scena Festivalului Național „Lucreția Ciobanu”! Să rămâi mereu același om minunat și același talentat artist al Sibiului! Îți mulțumim, te iubim și te prețuim!”, a spus Silvia Macrea.
Emoționat, Sebastian Stan, care a împlinit joi 39 de ani, a mulțumit pentru surpriză și a transmis gândurile sale:
„De fiecare dată când urc pe scenă mă încearcă multe emoții. Aș vrea să vă mulțumesc tuturor, aș vrea să îi mulțumesc Silviei Macrea pentru tot ceea ce face pentru folclor, aș vrea să îi mulțumesc doamnei Elise Stan pentru tot ceea ce face pentru folclor, să mulțumesc Orchestrei Junii Sibiului pentru același lucru, pentru tot ceea ce fac, pentru tradiție și neam și să știți că, nu în ultimul rând, vă mulțumim dumneavoastră, publicului, cei care ne iubiți, ne aplaudați și ne faceți să zâmbim mereu! Vă iubesc și vă prețuiesc!”.

 

Acesta a declarat, într-un interviu acordat presei după ce a coborât de pe scenă, că s-a bucurat enorm pentru surpriza neașteptată.
„Nu pot să vă spun în cuvinte cât de bine m-am simțit alături de colegi, alături de prieteni, alături de public. Pentru mine a fost o surpriză și, în același timp, o onoare. O onoare pentru că sunt în mijlocul celor care respectă și iubesc muzica tradițională și împreună facem tot posibilul ca aceasta să aducă în inimile oamenilor multă bucurie”, a spus Sebastian Stan.

Sebastian Stan este cadru didactic la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, unde, când are prilejul, le povestește studenților săi despre tradiții, îndeosebi în perioada Sărbătorilor de Crăciun și Paști.
Marea sa dragoste este, alături de cea de profesor, muzica populară.
„Este parte din mine. Eu așa mă știu. Așa m-am născut, să spun așa, pentru că la vârsta de trei ani am fost învățat să colind de către bunica mea. Așadar, pentru mine viața fără cântec nu ar fi, nu mi-aș putea-o imagina”, spune Sebastian Stan.

Despre Junii Sibiului: „Datorită Junilor Sibiului, în toată țara este o creștere a calității folclorului”

Artistul este prezent frecvent în spectacolele Junilor Sibiului, a doua sa familie.

„Pentru mine, Junii Sibiului sunt un etalon de tradiție, de frumusețe. Datorită Junilor Sibiului, în toată țara este o creștere a calității folclorului și un ajutor mai mare oferit tinerilor care îmbrățișează această frumoasă vocație de a cânta și de a împărtăși muzica tradițională. Uitați-vă de fiecare dată la ei când dansează! Cu câtă dragoste îi primește publicul, cu cât dor îi așteaptă. Umplu săli de spectacole atât în țară, cât și în afară. Și asta se datorează doamnei manager Silvia Macrea, dar în egală măsură întregii echipe care stă la cârma acestui ansamblu. Este un anasamblu exemplar pentru toate ansamblurile de muzică tradițională, din România și de peste hotare”, spune Sebastian Stan.

Acesta ne destăinuie că are multe amintiri cu Junii Sibiului, pe care le păstrează în suflet.
„Ne leagă multe amintiri. Am fost în multe spectacole, împreună, în țară. Din cauza profesiei pe care o am, nu am putut să-i însoțesc peste hotare, însă amintirile sunt frumoase alături de dansatori, de soliști, de artiști. Din păcate, am avut un coleg drag pe care l-am pierdut, Daniel Rosalim. O altă colegă care cânta la vioară pe care, tot așa, am pierdut-o, sau un alt coleg, maestrul dirijor la vioară, Sinel Drăgulin. I-am cunoscut, am fost bucuros și onorat să fiu alături de ei în spectacole. Sunt magice spectacolele. Noi depunem un efort mare pentru ca oamenii să poată să primească cu sufletul ceea ce facem noi. Toate amintirlie sunt frumoase când ești într-o asemenea echipă”, spune Sebastian Stan.

Cea mai frumoasă aniversare

Când vine vorba despre aniversările sale, îndrăgitul artist mărturisește că aceasta a fost cea mai frumoasă dintre toate.
„Cea mai frumoasă aniversare este această aniversare, pentru că ce poate fi mai frumos decât faptul ca la aniversarea ta să fie deopotrivă colegi dragi, oameni de cântec și publicul iubitor de frumos care apreciază tot ceea ce facem?!”, spune Sebastian Stan.

Despre Lucreția Ciobanu: „Avea un mod minunat de a fi și un mod aparte în care te îmbărbăta”

Pentru că a fost sărbătorit pe scena Festivalului dedicat „Doamnei Munților”, l-am întrebat și de amintirile care îl leagă de Lucreția Ciobanu. Acesta ne-a mărturisit că a cântat în nenumărate rânduri alături de aceasta și că va păstra în amintire toate acele spectacole.

„Ne-am întâlnit și la Sala Radio. Avea un mod minunat de a fi și un mod aparte în care te îmbărbăta. Îți dădea curajul să mergi mai în față, să ai încredere în tine. Să nu creadă oamenii că noi intrăm pe scenă dezinvolți. Noi aducem cu noi un bagaj de emoții. De aceea noi, fără public, nu suntem artiști. Noi fără public nu ne putem exprima, nu putem să iubim ceea ce facem. Publicul ne ajută și ne încurajează. Nu există eveniment să nu cânt cel puțin patru cântece ale Doamnei Munților. Preferat este cântecul ”Pleacă oile la munte.” Altele emblematice sunt ”Duru, Duru”, ”Ridică-te negură”. Sunt niște piese pe care nu ai cum să nu le cânți oriunde mergi. Și te mândrești cu ele în lumea asta. Dar au și o melodicitate aparte, pentru că, și dacă nu cunosc oamenii limba, ei se ridică la joc și simt românește în acele momente. Este un mod divin de a-i face pe cei care nu ne cunosc tradițiile și țara să ne îndrăgească”, spune Sebastian Stan.

De altfel, o caracterizează pe Lucreția Ciobanu ca o artistă perfectă.

„Avea o conduită exemplară, avea o siguranță vocală și își alegea cu foarte mare grijă cântecele pe care le cânta. Nu am văzut-o niciodată pe doamna Lucreția Ciobanu să regrete vreun cântec cântat pe scenă. Avea nenumărate cântece frumoase care o reprezentau. De fiecare dată, cântecul ne reprezintă pe noi, artiștii, pentru că noi nu putem să ducem un cântec în sufletul omului dacă nu ne identificăm cu el”, mai spune Sebastian Stan.

Acțiunile CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu sunt posibile cu finanțare din partea Consiliului Județean Sibiu.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.