Muzeul ASTRA are un angajat care nu primește salariu, deși trage din greu pentru instituție

Gilu este cel mai nou angajat al Muzeului ASTRA și nu primește salariu. În schimb, este plătit cu mese consistente și mângâieri. Alături de mama sa, Dorina, învață în această perioadă să tragă din greu la căruță, pentru a le fi de ajutor, în viitor, angajaților Muzeului. Gilu este, de fapt, un mânz tare drăgălaș, care are o lună și o săptămână de viață. Este în grija lui Nicolae Geleriu, originar din Alămor și mutat, de anul trecut, în Muzeul din Dumbrava Sibiului.

Nicolae Geleriu are 53 de ani și iubește animalele și viața la țară. Tocmai de aceea a ales să se angajeze la Muzeul ASTRA, pentru a fi cât mai aproape de natură și animale.

Are în grijă iepuri, porci, găini, dar și cai. Pe Dorina o are de anul trecut, din februarie. E adusă din Poplaca, are opt ani, iar de curând familia i s-a îmbogățit cu un nou membru. Gilu este un mânz tare drăgăstos, care a venit pe lume în 30 martie.
„S-a născut seara la 8 și ceva. A venit și el pe lume, în 30 martie. Ziua am mers cu Dorina, am mai transportat lemne pentru Muzeu. În afara faptului că fac curățenie, mă mai solicită băieții de la atelierele de tâmplărie să le duc lemne. Și doar am fost cu ea toată ziua… Seara pe la 7 și ceva i -am dat apă, după care am plecat să fac baie, se apropia ora 8, să mă pun la culcare. Am auzit ceva bubuind în grajd. Eu știu când se pun jos, când se ridică, gălăgia pe care o fac animalele. Iute, am venit din baie, avea Gilu vârful de la unghiuță afară. Am strigat la un băiat să mă ajute și așa a venit și Gilu pe lume”, povestește Nicolae Geleriu.

Astăzi, Gilu este învățat cu toate treburile din Muzeul ASTRA, însoțind-o pe mama lui la treburile gospodărești. „S-a adaptat repede, îl punem lângă mama lui la căruță, îl plimbăm prin Muzeu, să cunoască Muzeul. Poate anul viitor îl punem la sanie, să intre pe piața de muncă”, spune Nicolae Geleriu, ce este și vizitiu și ghid turiștilor pe care îi plimbă, iarna, cu sania trasă de cai.

S-a întors… acasă, în satul tradițional

Nicolae Geleriu s-a născut în Alămor, dar din anii ’90 s-a mutat cu familia la Sibiu. Are trei fete și este bunic.
„Am lucrat brutar 20 de ani și în spălătorie de hotel alți 20 de ani. Nu mi-a fost greu! Acum, am simțit nevoia să mă întorc în sat. Așa, am ales să vin aici, la Muzeul ASTRA. Fac mulți kilometri zilnic prin Muzeu, dar îi fac cu drag și plăcere. Cât oi putea, și pe jos și cu căruțul, bicicleta, cu ce am la îndemână. E frumos, e aer, e satul nostru. E sămânța, dragostea. De la animale am plecat, la ele m-am întors. Și aici sper să rămân până la pensie, să ajute Dumnezeu!”, spune Nicolae Geleriu.

Reprezentanții Muzeului ASTRA spun despre Nicolae Geleriu că este o adevărată comoară.
„Noi, Muzeul ASTRA, suntem bucuroși să îl avem pe Nicolae alături de noi, pentru că e un om extrem de harnic, care a avut o misiune foarte grea de la început: l-a înlocuit pe nea Samy, care era un personaj al Muzeului. Acum, are chiar sarcini în plus, denotă mult devotament și este un mare câștig pentru Muzeul ASTRA”, a spus Cosmin Călinescu, purtător de cuvânt al Muzeului ASTRA.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.