
Într-un cadru feeric. Așa și-au dat „întâlnire” cele mai interesante oportunități de petrecere a timpului liber, în județul Sibiu, la Târgul de Ecoturism găzduit de Muzeul ASTRA și inițiat de Consiliul Județean Sibiu. Aflat la cea de-a patra ediție, evenimentul aduce în acest weekend, până mâine inclusiv, expoziții, ateliere de creație, drumeții și multe alte activități în aer liber. Acesta este primul și singurul eveniment de profil din județul Sibiu și reunește ofertele de primăvară-vară ale operatorilor locali pentru activități recreative și sportive, echipamente și servicii conexe.
Deschiderea oficială a avut loc vineri, de la ora 12.30, când organizatorii, alături de partenerii proiectului, au realizat un tur al standurilor prezente la Târgul de Ecoturism. Printre ele, s-au numărat primării – precum Primăria Săliște, Sibiu și Porumbacu de Jos, Filarmonica de Stat Sibiu, ce propune drumeții muzicale, „Colinele Transilvaniei”, Livada Rodiana, „La Muma”, Punctul Gastronomic Local „Om Bun”, Hermannstadt Mountain Horses, Bia Art Textil, Bere Săliște, Decathlon, Lemn Fain, Cămara Chivuței, Asociația ARNI, Urme pe Play și olarul Ionuț Bîscu.
De altfel, sunt prezenți și operatori din alte zone, printre care Marylin Soap din Alba, ce promovează săpunuri naturale, și din Țara Dornelor. De fapt, aceasta este și una dintre noutățile ediției din acest an și un țel important pentru organizatori: să reunească operatori din mai multe județe și să transforme Târgul în unul de importanță și promovare națională.
Alexandru Hanea, coordonator „Anii Drumeției”: „Noi o considerăm o ediție de tranziție!”
Alexandru Hanea, coordonatorul „Anilor Drumeției”, proiect sub egida căruia se desfășoară Târgul de Ecoturism, a precizat că acest eveniment și-a dorit „să iasă în aer liber”, de aceea s-a decis ca Muzeul ASTRA să fie gazda acestei ediții.
„Este cea de-a patra ediție a Târgului de Ecoturism și prima care se desfășoară în aer liber. Trebuie să fim recunoscători că avem parte de vreme frumoasă, pentru că – e adevărat – am avut ceva emoții! Vreau să le mulțumesc gazdelor noastre, Muzeului ASTRA pentru ospitalitate și ajutorul oferit! Ne-am făcut curaj să ieșim afară. Acest lucru ne-a preocupat foarte mult. Apoi, noi o considerăm o ediție de tranziție. Am invitat câțiva expozanți din afara Sibiului și aici, practic, vom face legătura către următoarea ediție care va avea loc în toamnă și am dori să îl transformăm într un târg de ecoturism cu prezență națională a expozanților”, a explicat Alexandru Hanea.
Adrian Bibu: „Suntem în inima naturii!”
După turul realizat la standurile Târgului de Ecoturism, Adrian Bibu, administratorul public al județului Sibiu, a felicitat echipa „Anilor Drumeției” și a subliniat faptul că anul acesta, în cadrul proiectului, se dorește o dezvoltare și în integrarea activităților de echitație, a turelor pe bicicletă și a punctelor gastronomice locale.
„În primul rând, vreau să mulțumesc echipei „Anilor Drumeției” pentru implementarea acestui Târg de Ecoturism. Pentru că suntem la a patra ediție, vreau să vă spun că mă bucur că suntem în această locație, mi se pare cea potrivită, pentru că suntem în inima naturii. Mă bucur că suntem în Muzeul ASTRA, pentru că aici se fac lucruri bune, apreciez ce face atât domnul Baron, cât și domnul Ciprian Ștefan. De asemenea, mă bucur că avem primării alături de noi, precum Sibiu, Săliște, Porumbacu de Jos. De altfel, mă bucur că Consiliul Județean a decis să continue acest program, pentru că noi inițial am programat doar doi ani pentru acest proiect. Mă bucur că continuăm să investim în dezvoltarea ecoturismului la nivel de Sibiu. Anul acesta, ne-am apucat de Munții Lotrului. Vorbim aici de 135 km, iar până la sfârșitul anului înțeleg că vom avea în jur de 750 km terminați de trasee. I-am văzut aici pe reprezentanții de la Colinele Transilvaniei. Partea asta de Valea Hârtibaciului este o destinație foarte importantă, pe care noi ne dorim să o dezvoltăm și să o susținem. În urmă cu trei săptămâni am fost într-o drumeție acolo și am rămas plăcut impresionat de ceea ce am văzut, pentru că prin ecoturism nu înțeleg numai să alergăm repede pe o creastă de munte și în cât timp terminăm acel traseu, ci înțeleg să observăm natura, fauna, flora și tot ceea ce ne oferă zona respectivă. (…) Eu am observat foarte mult când merg în turele de munte că, cumva, uneori ne întrecem între noi care ajunge primul. Eu de obicei sunt tot ultimul, dar pentru că îmi place să văd natura, să văd urme de căprioare, să văd urme de urs, de mistreț. Adică asta înseamnă de fapt ecoturism și trebuie să implementăm… Poate vom face și niște cursuri pentru ghizii care vin, să încercăm să punem sibiul pe o hartă internațională. (…) Vreau să vă spun că împreună cu colegii mei de la Consiliul Județean, de la Dezvoltare Durabilă, ne dorim să integrăm în acest proiect toate aceste puncte gastronomice locale. Iar de anul acesta majoritatea drumețiilor făcute să încercăm ca la final să putem lua și masa la un punct gastronomic local, Și am văzut că sunt niște puncte gastronomice locale faine aici, la Chivuța, la „Om Bun”. Investițiile în ecoturism pot aduce binele întregii comunități”, a spus Adrian Bibu.
Administratorul public al județului Sibiu a salutat și reușita parteneriatului cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu.
„Mă bucur că anul acesta tot mai mulți copii din județul Sibiu. Astăzi avem peste 1000 de copii care beneficiază de aceste drumeții oferite gratuit de CJ, prin care ne dorim să îi educăm și să îi scoatem în natură, ca să pregătim generațiile viitoare să înțeleagă de mici ce înseamnă ecoturismul. Le mulțumesc primarilor, profesorilor și directorilor de școli că au înțeles, că sunt deschiși și vin cu copiii în acest program”, a spus Adrian Bibu.
Ovidiu Baron: „Noi am fost alături de acest proiect încă de la debutul său!”
Din partea conducerii Muzeului ASTRA, la deschiderea oficială a Târgului s-a aflat Ovidiu Baron, directorul general adjunct al instituției.
„Din punctul de vedere al Muzeului ASTRA, e o ocazie fericită. Noi am fost alături de acest proiect încă de la debutul său. Este, de altfel, un obiectiv comun acela de a promova peisajul cultural local. Resursa locală și peisajul cultural românesc sunt, de altfel, punctele de plecare ale acestui Muzeu, care nu este altceva decât o Românie tradițională în miniatură. Mulțumim că v-ați gândit la noi, suntem în permanență alături de proiecte de genul acesta și sperăm să fie cât mai multe ediții stimulative pentru public!”, a spus Ovidiu Baron.
Alin Chipăilă: „Județul nostru este binecuvântat cu foarte multe oportunități de a petrece timpul liber”
La rândul său, Alin Chipăilă, președintele Asociației Județene de Turism Sibiu, a subliniat că ecoturismul reprezintă o prioritate strategică pentru dezvoltarea Sibiului.
„Felicitări pentru echipa „Anii Drumeției” pentru munca exemplară în acest program! Pentru județul Sibiu, ecoturismul este o prioritate strategică în ceea ce privește dezvoltarea turismului, întrucât acesta ne asigură un turism pe patru anotimpuri, practicarea ecoturismului putându-se face atât vara, cât și iarna. Județul nostru este binecuvântat cu foarte multe oportunități de a petrece timpul liber și de a practica diversele forme de turism. Este un program unic la nivel de țară și care ne va duce la o infrastructură de turism în aer liber de calitate, prin care atât turiștii din România, cât și cei din străinătate, care aleg cu predilecție practicarea ecoturismului, să poată să se simtă în siguranță, să beneficieze de o experiență de neuitat și la rândul lor să promoveze județul nostru ca o destinație de ecoturism. Îi încurajez pe toți cei care doresc să descopere ce mai e nou în turismul sibian să vină aici în weekend!”, a spus Alin Chipăilă.
Târgul de Ecoturism continuă și mâine, 21 mai, cu drumeții și povești frumoase din județul Sibiu, dar și cu prezentări despre promovarea activităților de timp liber.
Duminică, începând cu ora 13, vor avea loc 3 pannel-uri de discuție pe teme referitoare la buna practică în domeniul ecoturismului. Participanții pot participa la o tombolă în cadrul căreia pot câștiga: 1 pachet de Branding, 1 strategie + implementare pachet Social Media pentru 1 luna, 1 articol pe blogul de Travel www.alexandracristian.ro.
Programul complet este disponibil mai jos: