
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că decizia coaliției de guvernare a fost să aplice promisiunile făcute la întâlnirile trecute cu sindicatele, anunță Edupedu.ro. Sursa citată arată că gestul sfidează cel mai mare miting din Educație din ultimii 18 ani, care a avut loc joi în Capitală, cu participarea a 15.000 de profesori și angajați din școli.
„Decizia Coaliției de Guvernare care va fi implementată mâine dimineață vizează închiderea ridicării la nivel maxim pentru veniturile personalului nedidasctic a anexei 8 din Legea 153/2017, o masura care vizeaza 55 de mii de oamenii – 9% crestere.
O primă în iunie și una în octombrie de 500 de lei – pentru personalul nedidactic
Pentru 220 de mii de profesori si personal didactic auxiliar – in iunie primă pentru cariera didactică de 1.000 de lei, a doua in octombrie cu 1.500 de lei“.
Discuțiile inițiale care s-au purtat în cursul săptămânii trecute cu reprezentanții sindicatelor vizau majorarea veniturilor personalului nedidactic din anexa opt, la care se adăuga nevoia evidentă de a trata cu prioritate situația debutanților din sistemul educațional,
Unde s-a discutat inițial de această formă de stimulare de premiere atât pentru dumnealor, cât și pentru cei care predau, care lucrează în zone defavorizate, cu un stimul în valoare de 1.000 lei, iată că am ajuns la extinderea acestor formule care vor purta această formă de premiere pentru cariera didactică pentru întreg personalul didactic 220.000 de oameni, care vor primi în total 2.500 lei. Desigur, în paralel, așa cum deja am anunțat, continuând demersurile pe care Guvernul le face pentru a prezenta public și a lansa în discuțiile cu sindicatele și cu toți cei interesați tot ceea ce ține de nou aprile de salarizare. După ce mâine, în condițiile în care anexa opt este închisă practic formele care permit, cel puțin pentru sistemul de din educație, majorări salariale, se va fi epuizat.
Ca atare, este evident necesar ca noile creșteri, noile majorări, așteptate pe bună dreptate de cei din sistemul educațional, să intre în cadrul noii legi a salarizării, care va avea în regim de urgență, devansat față de termenul fixat în cadrul PNRR pentru finalul acestui an decembrie anul curent, în 15 iulie urmând a fi prezentat public și lansat în dezbatere și în analiză pentru a găsi cele mai bune formule, astfel încât, cu prioritate, cei care lucrează în educație să-și regăsească statutul, atât din perspectiva poziției în grilă, cât și din perspectivă financiară, mult mai aproape de ceea ce cu toții ne dorim pentru societatea noastră.
Aceste demersuri, aceste eforturi care care se fac vor fi dublate de faptul că în la data de 1 septembrie, când Parlamentul României își reia activitatea, discuțiile pe noua lege a salarizării să fie purtate cu celeritate pentru a adopta cât mai curând și să avem siguranța că la 01/01/2024 profesorii, educatorii, toți cei care lucrează în sistemul educațional să aibă deja obținute, garantate și date în plată noile drepturi salariale care se vor regăsi în noua lege a salarizării.
Între timp însă, aș vrea să vă prezint o serie întreagă de noi drepturi pe care legile educației care vor intra în vigoare de la 1 septembrie le vor aduce atât pentru cei care lucrează în învățământul preuniversitar, cât și pentru cei care lucrează în învățământul universitar… ”, arată Edupedu.