Profesorii sibieni continuă greva și mâine: „Doar praf în ochi. În continuare suntem tratați ca niște milogi!”

SIP Sibiu a transmis un comunicat de presă în urma discuțiilor reprezentanților Federațiilor Sindicatelor din Educație cu reprezentanții Guvernului. Profesorii sibieni spun că vor continua greva și mâine, când de la ora 10 vor picheta Prefectura.

„Sindicatul Învățământului Preuniversitar Sibiu, afiliat la Federația Sindicatelor din Educație “SPIRU HARET” în urma discuțiilor purtate de către Colegiului Liderilor Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” și Colegiul Național al Liderilor F.S.L.I. cu domnul Marian Neacșu, secretarul general al guvernului, doamna Ligia Deca, ministrul Educației, domnul Marius Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, domnul Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, și domnul Ioan-Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a luat act de oferta reprezentanților Guvernului făcută angajaților din invățământ, care se află în grevă, și a consultat membrii de sindicat cu privire la aceasta”, au transmis reprezentanții SIP Sibiu.

Aceștia spun că reprezentanții Guvernului au făcut următoarea ofertă: “1. Pentru personalul didactic (cadrele didactice, didactice auxiliare) se vor acorda carduri de sprijin pentru carieră, în două tranșe, astfel: câte 1000 de lei sumă forfetara (în luna iunie 2023) și 1500 de lei, din care 30% garantat suma forfetară (în luna octombrie 2023); se vor căuta soluții pentru ca și diferența de 70% să fie sumă forfetară. 2. Pentru personalul nedidactic: carduri de sprijin de câte 500 de lei (în luna iunie 2023) și 500 de lei (în luna octombrie 2023). 3. Tot pentru personalul nedidactic; acordarea salariilor prevăzute în Anexa nr. VIII la Legea-cadru nr. 153/2017. 4. Se acordă din acest moment, pentru viitor, indemnizația de concediu de odihnă calculată, prin luarea în considerare a indemnizației de hrană. 5. În ceea ce privește solicitarea noastră de adoptare a unui proiect de ordonanță de urgență pentru plata retroactivă a diferențelor reprezentând indemnizația de hrană, ca parte a indemnizației de concediu, pe o perioada de 5 ani (de când se aplică Legea-cadru nr. 153/2017), ni s-a comunicat că nu au acoperire bugetară, dar analizează; sigur este că vor avea loc discuții cu federațiile sindicale pe acest proiect, dar sumele nu se vor plăti într-o singură tranșă. Reprezentanții Guvernului au precizat expres că, din cauza condiționalităților europene, nu se pot acorda creșteri salariale, sporuri, indexări cu rata inflației și nici scutiri de la plata impozitului pentru personalul din învățământ. Reprezentanții Guvernului au precizat expres că, din cauza condiționalităților europene, nu se pot acorda creșteri salariale, sporuri, indexări cu rata inflației și nici scutiri de la plata impozitului pentru personalul din învățământ”.

Ce vor angajații din învățământ

Angajații din învățământ cer: majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic; acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele collective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii.

„În urma consultării angajaților din învățământul sibian, care se află în grevă, rezultatul este de continuare de grevei generale într-un procent covârșitor de 80%. Declaratie membru S.I.P. Sibiu – “Mie personal mi se pare că e doar praf in ochi. În continuare suntem tratați ca niște milogi.” Guvernanții au vorbit de inechitate socială, despre părinți și copii. Noi, angajații din învățământ, atragem atenția că acțiunile guvernanților din ultimele luni, de majorări salariale aduse altor categorii sociale, nu reflectă decât discriminare! Vă aducem aminte, domnilor guvernanți, că nu cerem decât egalitate în fața legii!”, mai arată SIP Sibiu.

Mâine, între orele 10-12, aproximativ 1.000 de angajați din învățământ vor picheta Prefectura Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.