VIDEO| Topârcea, satul plin de eroi: „Mamele copiilor rămași orfani, bunicile, bunicii au muncit de dimineață până seara…”

Azi e un sat în care nu mai găsești forfota de altădată, însă poveștile fascinante din vremea războaielor se mai păstrează, transmise din generație în generație. Unele dintre ele au fost scoase din cufărul amintirilor, joi, când localnicii și-au cinstit, ca în fiecare an, de Înălțarea Domnului, eroii. Le-a fost alături primarul Claudiu Predescu, acesta ținând să fie în mijlocul topârcenilor într-o zi cu încărcătură aparte.

Ziua Înălțării Domnului înseamnă, din 1995, și cinstirea eroilor, a celor care au luptat și și-au dat viețile în bătăliile de pe fronturile celor două războaie mondiale. Din Topârcea, în fiecare din cele două războaie, au plecat pe front peste 300 de localnici, marea majoritate tineri abia ce își întemeiaseră famillii. S-au întors mai puțini acasă, peste 100 de localnici lăsându-și sângele drept sacrificiu pe fronturile de luptă. Eroii au fost celebrați, astăzi, la Biserica din micuța localitate ce aparține de orașul Ocna Sibiului și în fața căreia se află monumentul dedicat acestora, unde administrația locală a așezat o coroană în memoria lor.

Pr. paroh Dumitru Octavian: „Eroii satului nostru au fost oameni asemeni nouă, dar au avut ceva deosebit: credința în Dumnezeu”

După slujba dedicată Înălțării Domnului, preotul satului, Dumitru Octavian, a oficiat slujba dedicată eroilor.

„Eu am avut prilejul, bucuria și onoarea de a cunoaște pe unii care au luptat în Al Doilea Război Mondial și s-au întors în sat. Nu știu câte clase aveau, nu i-am întrebat, dar nu cred că mai mult de 4-5 clase. Vreau să vă spun că înțelepciunea lor era mult mai presus decât a unui om care făcuse facultate și școli înalte. Eroii satului nostru au fost oameni asemeni nouă, dar au avut ceva deosebit: credința în Dumnezeu. Cei care au plecat pe front și cu care, apoi, am stat de vorbă, mi-au spus că singurul lor gând acolo, pe front, a fost credința în Dumnezeu. Asta i-a întors acasă!”, a spus pr. paroh Dumitru Octavian.

Primarul Claudiu Predescu: „Fără sacrificiul lor suprem, probabil că noi nu ne-am fi bucurat de tot ceea ce ne conferă astăzi liberatea”

Primarul orașului Ocna Sibiului, de care aparține și satul Topârcea, a fost prezent la sărbătoarea din micuța localitate.

„În fiecare an, de Ziua Înălțării Domnului, îi sărbătorim pe eroii căzuți la datorie, pe câmpurile de luptă, în lagăre și închisori, pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru libertatea și demnitatea poporului nostru. Ori de câte ori am participat la un astfel de eveniment, nu am făcut-o protocolar, ci din convingerea că fără jertfa acelor oameni, fără sacrificiul lor suprem, probabil că noi nu ne-am fi bucurat de tot ceea ce ne conferă astăzi liberatea. A cinsti memoria eroilor nu e nici pe departe o obligație, ci o datorie morală, pe care fiecare dintre noi ar trebui să o conștientizeze. Cei căzuți pe câmpurile de bătălie nu au făcut-o pentru a fi pomeniți în discursuri ori laude post-mortem, ci s-au sacrificat pentru urmașii lor, pentru noi, pentru țară. Iată de ce consider că este necesar să ne iubim și să ne cinstim eroii și trecutul. Am convingerea că acesta este mesajul sărbătorii de azi, o zi importantă, cu semnificație creștină, fapt pentru care vă adresez tuturor salutul tradițional: Hristos S-a Înălțat!”, a spus primarul Claudiu Predescu.

Acesta a așezat, din partea autorităților locale, o coroană de flori la Monumentul Eroilor din fața Bisericii.

Dumitru Mutu, fiu al satului: „Satul nostru a avut mult mai mulți eroi”

Tot aici, Dumitru Mutu a susținut un scurt moment artistic, la taragot, moment prin care i-a omagiat pe eroii din Topârcea, amintind, totodată, despre faptul că satul a avut, de fapt, mai mulți eroi care s-au sacrificat în cele două războaie.

„Satul nostru a avut mult mai mulți eroi. De exemplu, mamele copiilor rămași orfani, bunicile, bunicii. Au muncit de dimineață până seara cu sacul, lopata, cu furca, pentru ca acești copii să nu simtă lipsa de tată, să crească, să le meargă viața mai departe. Toți au fost niște eroi. Eu le mulțumesc tuturor din suflet!”, a spus Dumitru Mutu.

Ioan Lupea, fiu al satului: „Au rămas femei văduve, copii orfani, mame îndrurerate. Războiul e crunt, e nemilos”

Ioan Lupea, fiu al satului, a venit la eveniment cu o poezie semnată de un erou al câmpului de luptă din Primul Război Mondial. O are de la nepotul unui veteran de război originar din Chesler. „Frunză verde lemn uscat/ Din Sibiu când am plecat/ Am plecat cu toți în gară/ Spre Galiția amară”, începe poezia eroului, ce povestește, totodată, în versuri, că „Unde-a fost lupta mai grea/ Am avut parte de ea”.

Potrivit lui Ioan Lupea, care este și autorul unei monografii a satului Topârcea, în Primul Război Mondial au plecat pe front peste 300 de cetățeni.

„Înapoi au venit cu 51 mai puțini. Vreo 100 au venit răniți. După 25 de ani, când s-a repetat mobilizarea, au plecat din sat tot vreo 300 și 51 au murit. Au înroșit cu sânge Europa de la Don până la Munții Tatra, din Galiția până în Italia. Marea majoritate erau tineri, unii căsătoriți. Au rămas femei văduve, copii orfani, mame îndrurerate. Războiul e crunt, e nemilos”, a spus Ioan Lupea.

Într-un interviu acordat Sibiul Azi, fiul satului povestește că Topârcea a pierdut ultimul veteran de război acum doi ani. Aleman Nicolae avea 93 de ani când s-a stins din viață.

„Am vorbit cu dânsul, mi-a povestit cum a plecat din lagărul rusesc. L-a prins la Cotul Donului, l-au luat prizonier rușii și el a reușit să scape, prin păduri, cu foame, a băut apă din urmele copitelor de cai, până la urmă a ajuns acasă. Nu a mai reușit să lupte și contra nemților. Era tare supărat că, după terminarea Războiului, cei care au luptat numai contra rușilor nu au primit pământ cum au primit cei care au luptat contra nemților. După război, au beneficiat de pământ numai cei care au luptat contra nemților. A luptat trei ani și nu i-a dat nimeni nimic”, spune Ioan Lupea.

Eroii, omagiați și la Ocna Sibiului

Eroii au fost sărbătoriți și la Monumentul din Ocna Sibiului, acolo unde viceprimarul Camelia Carabulea le-a adresat localnicilor un mesaj din partea administrației.
„În această zi de sărătoare, iată-ne, iarăși, împreună în fața Monumentului Eroilor căzuți în luptă, eroi martiri care și-au sacrificat viața pentru pacea, integritatea teritorială a țării noastre. Merită în această zi să le aducem un pios omagiu. Dumnezeu să îi odihnească! (…) Avem datoria de a le mulțumi pentru sacrificiul suprem și le datorăm faptul că avem libertatea de a fi aici împreună, dar avem și datoria de a le transmite generațiilor viitoare obligația de a nu îi uita”, a spus viceprimarul orașului Ocna Sibiului.
Sărbătoarea din Ocna Sibiului a cuprins și momente artistice susținute de elevii Școlii Gimnaziale din oraș.

Topârcea:

Ocna Sibiului:

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.