Acum aproximativ două decenii, mai exact în 2002, în Sibiu lua ființă ceea ce avea să devină, nu după mult timp, o companie-emblemă a județului: Pan Adami. Inițiativa a fost a familiei Adami, când Corina Adami, inginer tehnolog în industria alimentară în Galați, după o experiență considerabilă în domeniu în Sibiu, a constatat că există o lipsă substanțială a utilajelor de panificație și a personalului calificat care deservesc aceste utilaje. Astfel, a decis să înființeze Pan Adami, o companie menită să ajute produsele de panificație, inclusiv deserturile, să capete gust ca la mama acasă și, totodată, să urce pe podiumuri firmele ce apelează la ele. Despre povestea Pan Adami și multe altele am povestit cu Lucian Deaconu, director al Departamentului Tehnic, angajat în companie din anul 2011 și din 2018 pe acest post.
Povestea Pan Adami a început cu utilaje second hand, aduse din Italia, pe care firma sibiană le recondiționa și le vindea mai departe. Încet-încet, compania a înflorit, fiind căutată frecvent de furnizori de peste granițe, ce au rămas clienți fideli de peste 20 de ani. Pentru că stocul și cerințele erau din ce în ce mai numeroase, firma a avut nevoie de o nouă casă. Astfel, a ajuns în Cisnădie, pe strada Transilvaniei, în anul 2007.
Lucian Deaconu este sibian și angajat al companiei din 2011, fiind primul său loc de muncă, atunci încadrat ca inginer electromecanic. „Am terminat Ingineria Electromecanică la ULBS. Am crescut treptat, de la inginer electromecanic, la șef de Departament Piese, iar din 2018 sunt Director Tehnic. Văd această firmă ca pe o a doua mea casă. Suntem ca o familie și ne dorim să o mărim. Este primul meu loc de muncă. Eram încă în anul I de Master când m-am angajat aici. Îmi place ceea ce fac”, povestește Lucian Deaconu.
Echipa de conducere a Pan Adami este alcătuită în prezent din Martin Adami, director general, și cinci directori – Lucian Deaconu – Tehnic; Sorin Cismaș – Comercial; Claudiu Belașcu – Vânzări; Ioan Dancu – Producție; Anda Lupu – Economic. Din păcate, Corina Adami, fondatoarea brandului, veghează astăzi din ceruri întreaga afacere de suflet.
Prima impresie contează cel mai mult, astfel că un nou client va cunoaște prima dată echipa de vânzari. Fiind vorba despre imaginea companiei, echipa de vânzări a fost formată de către Corina Adami, echipă care promovează aceleași valori și același mindset, punând clientul pe primul loc. Nevoia clientului devine obiectivul Pan Adami și, astfel, compania are în randament de 100% în îndeplinirea acestui țel.
Împreună cu angajații și colaboratorii lor (majoritatea din Cisnădie), aproximativ 35, firma oferă servicii de consultanță și utilaje menite să le facă viața mai ușoară furnizorilor de produse de panificație și să le aducă gustul bunătăților de altădată în centrul atenției papilelor gustative.
„Noi consiliem clientul către cele mai bune soluții pentru el și afacerea lui, pe partea de panificație, patiserie și cofetărie, după care vine partea de utilaje. Oferim utilaje de siloz, deci partea de stocare a făinii, până la partea de livrare a pâinii gata ambalată în pungă. Deci oferim tot fluxul tehnologic”, spune Lucian Deaconu.
Potrivit directorului tehnic al Pan Adami, cel mai cerut produs este divizorul de pâine.
„Este vital unei producții de panificație, pentru că de acolo se dă tonul. . În mod normal, dacă faci o pâine tradițională, vrei să lucrezi cât mai mult manual, totul se face manual, se cântărește manual, dar, alegând un divizor bun, poți să renunți la acei oameni care fac munca manuală și să-i distribui în alte părți. Utilajele nu înlocuiesc oamenii și noi nu urmărim asta, pentru că nu poți să ai o brutărie complet automatizată. Trebuie să fie și factorul uman care să verifice calitatea aluatului, temperatura. Nu poți să spui: am instalat o linie automată, am apăsat start și aștept să iasă pâinea. Apoi, să nu uităm meritul malaxorului, care îți malaxează făina sau meritul cuptorului în care pâinea se coace și crește frumos. În principiu, toate utilajele din fluxul tehnologic au rolul lor. Având siloz de făină, ai automatizare, nu ai oameni care să muncească și, ulterior, să aibă probleme cu spatele, să aducă făina la malaxor… Totul se automatizează, dar în vederea ușurării muncii nu a îndepărtării oamenilor”, spune Lucian Deaconu.
Pâinea făcută cu aceste utilaje va fi asemănătoare cu cea pregătită acasă.
În România și dincolo de granițe
În prezent, Pan Adami livrează în toată țara și are clienți și peste hotare, printre care în Ungaria, Italia, Egipt, Republica Moldova, Slovenia.
Pan Adami își dorește să crească în continuare. Astfel, în următorii zece ani, firma din Cisnădie vrea să dezvolte și mai mult producția de utilaje.
„Am început deja, avem o mașină de tăiat prăjituri, pe care o producem de patru ani. Merge foarte bine, este un utilaj cu care ne mândrim. Recent, am avut o expoziție la Brașov unde am vândut patru mașini. Au venit oamenii, le-au văzut, am avut prăjituri pe care le-am testat, am organizat după târg și aici la noi o demonstrație unde să vină clientul cu prăjitura lui ca să se convingă că obține rezultatul pe care îl dorește, și am vândut patru mașini. Participăm și la târguri internaționale, în martie a fost în România, în februarie în Italia. (…) Există o lipsă de oameni în panificație, venim cu un ajutor real pentru brutării cu încărcătorul și descărcătorul de cuptor. În principiu, încărcarea-descărcarea se fac manual, pe liniile care nu sunt industriale, adică nu au cuptor-tunel. Pe cuptoarele cu vatră se folosește munca manuală. Și, atunci, am dezvoltat un sistem de încărcare-descărcare automată. Nu mai e nevoie de trei oameni care să stea la descărcarea cuptorului, este nevoie de un singur om care să apese pe buton. Suntem în continuare creștere, căutăm să angajăm oameni. Din păcate, și noi ne confruntăm cu o lipsă acută de oameni. Căutăm lăcătuș mecanic, electrician, inginer electromecanic automatist, adică cam tot ce ține de partea tehnică. Nu vrem pe cineva neapărat cu experiență în domeniul panificației sau în domeniul utilajelor de panificație, pentru că ne învățăm unii pe alții. Pornești de jos, dar evoluezi alături de colegi. Tot timpul echipele pe care le trimitem la montaj sunt mixte, un electrician, un lăcătuș mecanic. Tot timpul ai de la cine învăța. În cazul în care apare o problemă eu sunt aici. Iau legătura cu furnizorul, orice apare, se rezolvă. Căutăm oameni, dăm anunțuri de angajare de doi-trei ani încontinuu, primim foarte puține cv-uri, iar cele pe care le primim și le spunem că acest gen de muncă presupune deplasări sunt primite cu reticiență”, spune director tehnic al Pan Adami.
De altfel, pe lângă vânzarea utilajelor și a pieselor de schimb necesare bunului mers al producției, Pan Adami a dezvoltat și un magazin online de accesorii pentru brutărie/patiserie/cofetărie, care se adresează atât profesioniștilor, cât și gospodinelor care și-au făcut un hobby din coacerea prăjiturilor.
“Am ales un nume sugestiv, PATISER.RO, și vă invităm să accesați link-ul AICI pentru a descoperi un univers întreg de accesorii practice în orice laborator/bucătărie”, au transmis reprezentanții Pan Adami.
Angajații, sărbătoriți aparte
Iar pentru a întări ideea de familie, trebuie să știți că la Pan Adami fiecare angajat se simte special de ziua lui.
„La final de lună sărbătorim oamenii născuți în luna respectivă. Cu un grătar, un ceaun, o pizza, aici între colegi. În martie am avut patru colegi sărbătoriți. Unul dintre colegi este ungur și am făcut gulaș. Apoi, tortul îl luăm de la colaboratorii noștri, dar de tăiat ne ocupăm noi pe mașinile noastre”, mai spune Lucian Deaconu.
Revenind la dezvoltarea Pan Adami, cu o suprafață de 3.000 mp, reprezentanții conducerii firmei ne destăinuie că au în plan și dezvoltarea halei, pe care o vor etaja.
Cei interesați de un loc de muncă la Pan Adami pot cere informații pe adresa de e-mail lucian@panadami.ro, la numărul de telefon 0728 218 627 sau afla detalii chiar de pe site-ul oficial al companiei – www.panadami.ro. Locurile de muncă presupun, printre altele, și deplasări, dar orice efort, la Pan Adami, va fi remunerat.
„Suntem deschiși la orice persoană! Oferim și beneficii, printre care prime de instalare, diurnă, primă de mâncare, pe zi, plus primă de instalare a utilajului la client. Un electrician câștigă, de exemplu, cam 8.000 de lei, dar asta înseamnă să fii și plecat în țară. În funcție de ce se livrează și de ce prestăm există un sistem de prime. Avem și un program felxibil, niciodată nu s-a pus problema ca omul să nu își poată rezolva problemele personale. Noi ne facem munca cu oameni, prin oameni. Și trebuie să le dai un salariu corect și când au nevoie îi înțelegem fără nicio problemă. Nu avem probleme cu fluctuații de personal, avem probleme cu oameni care nu vin să se angajeze! Oamenii pe care îi avem, însă, sunt de la începutul firmei”, mai spune Lucian Deaconu.
Pan Adami se află pe strada Transilvaniei nr. 5, în Cisnădie, și face parte din Business Club Cisnădie, o comunitate a afacerilor locale menită să contribuie la dezvoltarea orașului.
„Aflându-ne în centrul României, nouă ne convine foarte mult datorita fatului că suntem poziționați cam la aceeași distanță de marile orașe unde avem clienți. Cisnădia ne ajută foarte mult pentru că suntem aproape de autostradă, suntem în zonă industrială!”, conchide directorul tehnic al Pan Adami.