Oana Bozga-Pintea, despre proiectul „Tinerețe”, pus în scenă la „Cântecele Munților”: „Este parte din sufletul meu și am pornit cu gândul de a-i face fericiți pe cât mai mulți oameni”

Oana Bozga-Pintea este o tânără artistă, originară din Satu Mare, care, la finalul săptămânii trecute, a făcut un adevărat spectacol în Piața Mare, alături de colegii săi de breaslă. Totul s-a desfășurat sub egida celei de-a 48-a ediții a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților”, unde Oana Bozga-Pintea a adus proiectul „Tinerețe”, prin care a vorbit, cântând, despre cea mai frumoasă perioadă a vieții.

În 2018, Oana Bozga-Pintea a lansat un album care purta acest titlu, „Tinerețe”. Ulterior, artista a gândit un proiect dedicat tinerilor artiști, generației sale. Astfel, și-a adunat prietenii și a pornit la drum cu gândul că trebuie să existe în această țară un spectacol dedicat lor. „Și-a dorit de foarte devreme să urce pe scenă, să cânte și să rămână acolo, în inima fiecărui român. A crescut la Satu Mare, într-o casă în care se asculta foarte multă muzică tradițională. La opt ani a cântat pentru prima dată, alături de Grupul Instrumental Crai Nou, la ziua mamei sale. A fost membră a Ansamblului Cununița din Satu Mare, a urmat cursurile Facultății de Studii Economice, iar la 18 ani a câștigat Trofeul Concursului „Studenții au Talent”, cu finala la Cluj-Napoca. În prezent, este solistă a Ansamblului Profesionist „Cununa de pe Someș”. Emoția pe care o are în această seară cred că adună tot ceea ce înseamnă acest cuvânt: tinerețe. Acest proiect, prin cântecele lui, vorbește despre această stare, despre entuziasmul pe care îl avem cu toții atunci când suntem tineri, despre nebunia de a face și a da curs oricărui vis, despre cei mai frumoși ani ai unui artist, dar și ai unui om, despre ceea ce înseamnă întâlnirea între colegi, colegii de breaslă care cântă folclor românesc”, a spus Iuliana Tudor, în prezentarea făcută pe scena din Piața Mare.

„Vreau să îi mulțumesc doamnei Silvia Macrea și prietenilor mei, Junii Sibiului”

Proiectul „Tinerețe” ajunge în acest an în patru orașe.

Într-un interviu acordat Sibiul Azi, Oana Bozga-Pintea a povestit cum a luat, de fapt, naștere acest proiect.

„Este parte din sufletul meu și am pornit cu gândul de a-i face fericiți pe cât mai mulți oameni și de a-i apropia de ceea ce înseamnă neamul nostru, până la urmă în privința folclorului, a zestrei pe care am primit-o de la strămoșii noștri și pe care îmi doresc din suflet să o lăsăm moștenire în continuare generațiilor care vin după noi. Acest proiect a început de fapt în 2018, când la Teatrul Național din Cluj Napoca am lansat albumul cu același nume, ”Tinerețe”. Văzând succesul pe care îl are și impactul asupra publicului, am înțeles că oamenii au nevoie de așa ceva și mi-am dorit să merg mai departe cu acest proiect, adică să-l fac anual. Din păcate, a urmat pandemia, m-am oprit câțiva ani, dar de anul trecut am reluat proiectul și l-am mutat din Teatrul Național în Piața Unirii din Cluj. Ce pot să vă spun este că am avut o surpriză foarte plăcută anul trecut când am văzut Piața Unirii arhiplină, au fost în jur de 10.000 de oameni, un public dornic de valorile neamului nostru și de ceea ce s-a prezentat în spectacolul acesta ”Tinerețe”. Și m-am ambiționat anul trecut, în urma reușitei de la Cluj. Anul acesta se transformă într-un mic turneu. Și da, este adevărat, suntem la a treia oprire, aici la Sibiu, în cadrul Festivalului Internațional ”Cântecele Munților”, lucru care pe mine mă onorează enorm și vreau să îi mulțumesc doamnei Silvia Macrea și prietenilor mei, Junii Sibiului, care m-au însoțit de la început în acest proiect, în urmă cu cinci ani, când am început și la fiecare concert au fost alături de mine. Sunt foarte fericită că avem o colaborare frumoasă și fructuoasă și sunt comvinsă că nu ne vom opri aici”, a spus artista.

Oana Bozga-Pintea iubește muzica populară din copilărie și mărturisește că și-a descoperit talentul după ce a cântat o priceasnă în biserică.

„Atunci mi-am auzit pentru prima dată vocea, în adevăratul sens al cuvântului. Aveam 15 ani. Am încercat atunci să cochetez cu muzica ușoară, am participat și la un concurs, am câștigat și premiu, fără profesor, fără îndrumător, însă mi-am dat seama că nu îmi aduce fericirea deplină și atunci am înțeles că drumul meu este pe cel al folclorului”, a povestit Oana.

Artista a pornit singură la drum, iar printre susținătorii săi s-a numărat mereu Ionuț Fulea, ce a fost prezent, de altfel, și la spectacolul de duminică seară de la „Cântecele Munților”.

„Este în prezent și nașul meu și mă bucur că îl am aproape ca și familie nu doar ca și coleg de scenă, coleg mai mare.(…) Adevăratul juriu este publicul și de fiecare dată când vedeam că primesc aplauze încă de la primul cuvânt pe care îl cântam mi-am dat seama că da, aici am primit trofeul și acesta este adevăratul trofeu”, a conchis Oana.

În cadrul spectacolului extraordinar „Tinerețe”, cu Oana Bozga-Pintea, au făcut spectacol Junii Sibiului, alături de Ilie Medrea, Mirela Mănescu, Bogdan Toma, Virginia Irimuș, Daniel Pop, Ancuța Corlățan, Doriana Talpeș, Tin Vasilescu, Viorel Nicolae Pop, Codruța Rodean, Anda Horoba, Anuța Motofelea, Cătălin Hașa, Narcisa Băleanu, Alexandra Chira, Roberta Selagea, Daria Gâdea, Sînziana Ștefan, Ioana Ștefan, Teodora Martin, Roxana Goia și Maria Beatrice Băndoiu.

Invitați speciali au fost Ionuț Fulea și Paula Seling.

Festivalul Internațional de Folclor „Cântecele Munților” a fost organizat de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu, fiind o acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu, în parteneriat cu Muzeul ASTRA, Centrul Cultural „Ion Besoiu”, Cricova, TVR1, Promenada Mall Sibiu și Habermann Markt.

Sponsorii proiectului au fost Romgaz și Scandia Food.

Acțiunile CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu sunt posibile cu finanțarea acordată de Consiliul Județean Sibiu.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.