VIDEO| Fred Nuss, de neuitat. Expoziție dedicată marelui fotograf, la Biblioteca ASTRA: „Cea mai frumoasă amintire cu el ține de ziua în care ne-a împărtășit definiția fericirii!”

Despre Fred Nuss, numai cuvinte de laudă! Celebrul fotograf, ce s-a stins din viață în toamna anului trecut, este rememorat în această perioadă în foaierul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. Aici, marți, a fost deschisă expoziția „Fred Nuss – legendă a fotografiei sibiene”, la inițiativa prietenilor, colaboratorilor și discipolilor săi. Fred Nuss s-a dedicat Sibiului trup și suflet, iar de peste șase decenii l-a fotografiat așa cum a știut mai bine. Deși nu mai este în viață, Fred Nuss se află pe buzele tuturor, care îi păstrează amintirea cu melancolie și cu dor. Expoziția din foaierul BJ ASTRA poate fi considerată o „cronică a Sibiului”, după cum a declarat Răzvan Pop, managerul Bibliotecii, pentru că surprinde poveștile și oamenii orașului de pe Cibin în diferite ipostaze și timpuri.

„Am vrut foarte mult să organizăm un eveniment dedicat lui Fred Nuss și cred că Biblioteca ASTRA este un spațiu care adună și desfășoară astfel de acțiuni, de cultură, astfel că mi s-a părut absolut normal să fim gazdele unei astfel de expoziții. Ne-a fost greu, dar a trebuit să găsim soluția: cea mai bună a fost să apelăm la discipolii lui, la Daniel Bălțat și Andrei Buta, care au gândit și au venit cu această inițiativă. De ce este importantă pentru sibieni? Aș îndrăzni să spun că se vede prin numărul mare de oameni care au venit la vernisaj, oameni din toate mediile profesionale și de toate vârstele. Am numărat multe generații, oameni care l-au cunoscut sau care au auzit de el. Fred Nuss este o valoare a orașului, iar pentru noi, ca și comunitate, e important să nu uităm aceste persoane care alcătuiesc comunitatea. Noi suntem obligați să reacționăm și să descoperim, ca mai departe și noi să dăm mai departe generațiilor următoare ceva”, a spus, pentru Sibiul Azi, Răzvan Pop.

Expoziția cuprinde fotografii alb-negru realizate de Fred Nuss înainte de anii 2000.

În deschiderea evenimentului de marți, au luat cuvântul Beatrice Ungar, redactor-șef al publicației Hermannstädter Zeitung, Daniel Bălțat, fotojurnalist și lector la Scoala de Fotografie „Image Art” Sibiu, Andrei Buta, fotoreporter și membru al Fotoclubului Orizont, și Răzvan C. Pop, managerul bibliotecii publice sibiene.

Cea mai frumoasă amintire

De asemenea, Onuc Nemeș a depănat amintiri despre maestrul fotografiei.

„Cea mai frumoasă amintire cu el ține de ziua în care ne-a împărtășit definiția fericirii. Spunea el că, dacă vrei să fii fericit, nu ai nevoie de multe lucruri, nici de bani mulți. Ci de trei lucruri mărunte. Să îți faci trei bucurii mici în fiecare zi! Adică să citești o carte bună, să te întâlnești cu un prieten bun, să vezi un album de artă. Și poți să le multiplici! Cea mai complexă fericire e aceasta pe care ne-a dat-o Fred!”, a spus Onuc Nemeș, pentru Sibiul Azi.

„Am învățat de la el fotografie!”

Amintiri de neuitat cu Fred Nuss are și Daniel Bălțat, care i-a fost, cumva, discipol regretatului fotograf.

„În anii 2000 am lucrat împreună cu domnul Fred Nuss la un ziar local din Sibiu și timp de opt ani am fost alături de el și am învățat de la el fotografie. Din anii 2008, am făcut școala de fotografie și am început o colaborare. Împreună cu domnul Fred Nuss, am dat generații întregi de fotografi. Venea mereu să le povesteasă despre fotografie, experiențele sale. Am avut o colaborare frumoasă timp de mulți ani!”, a spus Daniel Bălțat.

Întrebat dacă își amintește cel mai de preț sfat primit în fotografie de la Fred Nuss, Daniel Bălțat a completat: „Zicea de regula foarfecii – din fotografie – când tot tai și nu mai rămâne nimic, înseamnă că acea fotografie nu a fost suficient de bună! Adică tai ce e inutil din fotografie, iar ceea ce rămâne este esențial! Asta e valabil și astăzi!”.

„Ne mai certa!”

Un bun prieten al lui Fred Nuss a fost și Louis Guermond. Aceștia s-au cunoscut în juriul de la Salonul Internațional de Fotografie. „Avea reguli stricte de fotografie! Ne mai certa. Amabil, bineînțeles. Avea cuvinte la țintă! Erau discuții cu jocuri de cuvinte! Foarte frumos! Amintiri foarte frumoase cu el!”, a spus Louis Guermond.

Fred Nuss s-a născut în 1934, la Sibiu. A făcut, mai întâi, ucenicia în meseria de electrician, s-a inițiat în strungărie, mecanică fină și sudură electrică miniaturală. A susținut examenul de bacalaureat la Liceul Gheorghe Lazăr, iar în 1966 s-a căsătorit cu Ecaterina.

În 1962, și-a început cariera de fotograf profesionist la Flacăra Sibiului – așa cum se numea ziarul Tribuna în acea perioadă. A colaborat cu ziarul Hermannstädter Zeitung încă de la începuturile sale (1968), când gazeta apărea sub denumirea Die Woche.

În ultimii ani de viață, Fred Nuss a avut rezervată periodic o pagină de ziar în Tribuna, cu instantanee din oraș, strângând peste 350 de pagini de ziar din care artistul își propunea să producă un nou album.

Expoziția „Fred Nuss – legendă a fotografiei sibiene” va fi deschisă în foaierul BJ ASTRA până în 30 octombrie. 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.