VIDEO| Mândra Lavandă, o poveste de succes ce parfumează orice colțișor: „Trebuie muncă, ca în orice afacere!”

Pe Nina și Dudy Presecan, mai toți sibienii iubitori de produse locali îi cunosc. După ce le-am spus povestea Brutăriei „La Muma”, ne-au deslușit-o, în cadrul ediției 2023, și pe cea a lanului mândru de lavandă, din satul Mândra. Proiectul „Gusturi și Culori. Povestea producătorului local” a poposit în tainele lanului de lavandă, „născut” din dragoste pentru flori și natură.

Cultura de lavandă din Mândra este veche de opt ani.

„Noi când am început să o plantăm eram plecați, de fapt, din țară, eram stabiliți în Spania, și ne gândeam să ne reîntoarcem în țară și totodată ne gândeam la ceva să ne readucă acasă. Suntem iubitori de natură și ni s-a părut o idee grozavă. Pe atunci în județul Sibiu nu era o astfel de cultură, de lavandă. Acum sunt câteva. În România erau prea puține. Părinții și familia au plantat-o. Sunt 10 mii de fire, pe o jumătate de hectar. Primii doi ani e în vegetație, noi având totuși câteva fire. În al treilea an a înflorit, al patrulea an a fost pe producție și din al cincilea an am început să primim și vizitatori. Lavanda este folosită într-o gamă foarte largă, de la produse farmaceutice, detergenți, până la produse cosmetice și industria alimentară. Noi ce comercializăm, sunt săpun, săculeț anti-molii sau pentru miros în mașină, uleiul de lavandă, care este folosit foarte mult și este produsul pe care îl vindem cel mai mult, sirop de lavandă, apa de lavandă (ce rămâne în urma procesului de distilare a uleiului) și nelipsitele buchete cu lavandă pe care orice vizitator le ia”, ne-a povestit Nina Presecan.

Produsele lor se găsesc online, iar în sezon direct la lanul de lavandă din satul Mândra, de unde vizitatorii pot pleca și cu  buchețele de lavandă acasă, ca amintire.

Beneficiile lavandei

Lavanda se folosește într-o gamă foarte largă, spune Nina Presecan.

„De exemplu, uleiul de lavandă este cel mai versatil, cel mai folosit în aromaterapie, pentru uz extern este foarte bun antiinflamator și foarte bun cicatrizant, se folosește în stările de depresie, insomnii. Săpunul lasă pielea foarte catifelată.  La el, pe lângă ingredientul de bază, lavanda, eu pun și miere. Săculeții pe care îi facem cu planta uscată sunt foarte buni contra moliilor sau în mașină, pentru miros. Siropul este foarte bun în stările de somnolență, în durerile de cap sau în tuse, ca expectorant. Apa de lavandă este foarte bun demachiant și pentru zonele iritate ale pielii!”, ne-a explicat Nina Presecan.

Pentru dezvoltarea portofoliului de produse, Nina a studiat și a dialogat cu diferiți producători. Timp de un an, înainte de a începe mica afacere, s-a documentat cum a știut mai bine.

În prezent, unul dintre cele mai cerute produse este uleiul de lavandă. „De-abia facem față cererii! Avem o cerere foarte mare, aici, în zonă. Facem și evenimente în lanul de lavandă, în sezon. Anul trecut a fost primul eveniment. Anul acesta am făcut un brunch, legat de brutărie,o cină, în 24 iunie. Ne-am gândit să ne legăm de brutărie, o să fie preparate făcute de noi, acasă, servite pe bucăți de pâine prăjită”, a mai spus Nina Presecan.

Întrebată care a fost cea mai mare provocare întâlnită în afacerea sa cu iz de lavandă, Nina Presecan explică:

„Pământul l-am avut de la socrii mei și întrunea toate condițiile, îi trebuie foarte mult soare, este o plantă perenă care crește cam la 15 ani, acesta este al 8-lea. O îngrijim foarte bine, să țină cât mai mult, nu e foarte pretențioasă. Noi o ierbicidăm, am plivit-o cât am putut de ploi. Trebuie muncă, ca în orice afacere. Aici e muncă fizică. Butașii sunt mici, puțin mai mari decât un băț de chibrit și aici avem 10 mii de fire. După ce îi plantăm, trebuie săpați, udați. E o plantă căreia nu îi place apa. Am udat-o doar după plantare. Apoi săptă, plivită, din nou săpată și plivită”.

În această perioadă, septembrie-octombrie, se plantează lavanda, dar și primăvara.

„Ea când este 70% pe tijă înflorită începem să o recoltăm. Soiul pe care îl avem noi este foarte productiv, pe ulei, de aceea trebuie să fim foarte atenți. La sfârșitul lunii o să începem recoltarea, de sus, să lăsăm cât mai multă parte pentru vizitatori. Fluorescența durează 3-4 săptămâni, depinde de vreme. Noi toamna o cosmetizăm, adică îi dăm puțină formă tufei, primăvara la fel. Ea rămâne aici, noi terminăm de recoltat, undeva prin luna august. Pe urmă o lăsăm așa și prin toamnă o cosmetizăm și primăvara începem munca pământului”, a mai spus Nina Presecan.

Planuri de viitor

Familia Presecan colaborează cu organizatorii de evenimente din Sibiu și nu numai, astfel că este deschisă oricăror provocări viitoare.

În ceea ce privește gândul de a-și extinde terenurile de lavandă, Nina Presecan a precizat:

„Nu știu dacă ne permite timpul. Aici avem o jumătate de hectar și e suficient. În ceea ce privește alte flori, mie îmi place macul, dar o să vedem”, mai spune Nina Presecan.

Pagina oficială a micii afaceri cu lavandă este disponibilă AICI.

Proiectul „Gusturi și Culori – Povestea Producătorului Local” vorbește despre originalitatea gustului, despre patrimoniul gastronomic și turismul local, dar și despre cei care le dau valoare.

Proiectul este realizat de Asociația ACT Sibiu, fiind cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu, prin Agenda Culturală și Programul Acțiunilor pentru Cultură și Dezvoltarea Comunității Locale.

Poveștile „Gusturi și Culori” pot fi vizualizate AICI, doritorii putând să se aboneze la canalul de YouTube al proiectului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.