
Cu dragostea pentru animale se naște. Se trăiește. Se crește. Când vine vorba despre creșterea lor, numai cei care pun, pe lângă iubire, multă pasiune și devotament reușesc să creeze mai departe produse „izvorâte” din animale, iar Anca Radu din Șura Mare este unul dintre producătorii locali ce constituie un exemplu pentru județul Sibiu și nu numai.
Proiectul „Gusturi și Culori. Povestea Producătorului Local”, al Asociației ACT Sibiu, a poposit în Șura Mare, unde a cunoscut-o pe Anca Radu. Vrednică, tare harnică și pasionată de animale, a dat naștere unei afaceri care le are în centru pe acestea.
„În ferma noastră sunt oi, vaci, porci, pui, tot ce are un om în gospodărie. Noi avem o fermă de familie, părinții mei au lucrat la fermă, la IAS, eu am crescut alături de ei la animale. În timp, părinții mei nu au mai putut lucra și am continuat noi, eu și soțul meu. Și împreună cu frații și cu toți membrii familei ne-am apucat de animale. Activitatea a fost începută, noi doar am continuat. Avem oi, valorificăm produsele lactate la piețele volante. Nu avem timp să stăm în piețe zi de zi și atunci ne bucură foarte mult proiectul Piața Volantă, pentru că 5 zile stăm la fermă și două zile stăm la piețe să ne vindem produsele. Atunci am spus să valorificăm și carnea, nu doar produsele lactate, și am făcut o mică carmangerie, tot de familie, tradițional, unde fac preparate de casă. Întotdeauna mi-a plăcut să fac rețete de la părinți. Cu aceste produse lactate și pe partea de carmanerie mergem pe piețele volante. Când pot eu, când poate soțul, când poate fata, cumnata, ne rotim. Totul se împarte în funcție de cum are timp fiecare”, povestește Anca Radu.
Ce fel de produse pregătește
Ei bine, când vine vorba de lactate, Anca Radu face telemea de oaie, caș de oaie, urdă și burduf „Șureanu”, așa cum i se numește afacerea de familie: Ferma Clapa- Tradițional Șureanu.
„Am burduf pe care îl face eu și așa i-am pus denumirea de Șureanu de la Șura Mare, că și la firma de camangerie i-am pus tot așa denumirea de Șureanu, de la Șura. Așa mi-a plăcut mie. Totul fac din plăcere. Și din punct de vedere financiar că nu am putea să ne dezvoltăm, dar când vezi că omul e mulțumit și vine și te caută și a doua oară și zice ”Da, mănânc un produs din carne nu din prafuri”, atunci aia e satisfacția ta. Când vezi că omul e mulțumit și vine și te caută e cea mai mare bucurie. Munca este foarte grea. Câteodată îmi spun că nu le-aș dori copiilor mei să facă ce fac eu, câteodată spun că nu mai pot și o iau de la început”, spune Anca Radu.
În ceea ce privește produsele din carne, ferma prepară slănină, cârnați de caasă, virșli de oaie, două feluri de salam, caltaboș și multe alte produse pe care le făceau părinții și bunicii odinioară.
„Produsele sunt împărțite în funcție de sezoane. Dacă este toamnă se mănâncă pastramă, dacă e Crăciun se consumă cârnați, de Paști se mănâncă drobul, vara se mănâncă telemeaua, iarna se mănâncă telemeaua veche, burduful Șureanu. Toate produsele sunt bune în felul lor. Așa spun și clienții că nu mai știu ce să cumpere, pentru că orice gustă e bun”, a spus Anca Radu.
Gospodina are și copii, care îi moștenesc dragostea pentru animale.
„Dar nu le doresc pentru că munca este foarte grea. Poți să ții animale, să te plimbi și să nu valorifici produsele, atunci nu este chiar așa de grea. Dar dacă vrei să te dezvolți și să faci un produs, atunci trebuie să muncești”, consideră Anca Radu.
Pe Anca Radu o puteți întâlni în fiecare zi de sâmbătă în Piața Volantă Transilvania, dar produsele sale ajung și peste granițe, la piețele volante din Cluj.
Detalii se găsesc și pe pagina oficială de Facebook – AICI.
„Proiectul „Gusturi și Culori – Povestea Producătorului Local” vorbește despre originalitatea gustului, despre patrimoniul gastronomic și turismul local, dar și despre cei care le dau valoare”, spune Claudia Buidan, președintele Asociației ACT Sibiu.