Regizorul Liviu Tipuriță, prezent la Astra Film Festival încă de la începuturi: „Nu i-am dat multe șanse acestui Festival! A continuat să mă uimească, fiecare ediție m-a surprins!”

Regizorul britanic de origine română Liviu Tipuriță este o prezență veche în Astra Film Festival. Anul acesta, printre evenimentele moderate de acesta s-a numărat dialogul cu André Singer, ce a arătat modul în care a abordat subiecte dificile, de importanță istorică și profund umană, în documentare de lung metraj, precum „Night Will Fall” (câștigător al premiilor Peabody și Emmy), dipticul surprinzător și suprarealist al lui Joshua Oppenheimer – „The Act of Killing“ (nominalizat la premiile Oscar și câștigător BAFTA) și „The Look of Silence” (nominalizat la premiile Oscar), sau portretul intrigant al ultimului lider al Uniunii Sovietice in „Meeting Gorbachev”, pe care André l-a co-regizat cu Werner Herzog. Un alt masterclass a fost susținut de Liviu Tipuriță alături de Pablo D’Ambrosi.

Despre ediția 2023 a Astra Film Festival, Liviu Tipuriță a declarat, într-un interviu acordat Sibiul Azi, că a fost excelentă. Mărturisește că, la început, nu i-a dat multe șanse acestui festival, având în vedere că România nu avea atunci evenimente dedicate filmului documentar, dar că AFF l-a surprins cu fiecare ediție.

„A fost o ediție excelentă, mă bucur că Festivalul ASTRA Film din Sibiu a ajuns să aniveseze 30 de ani. E o mare sărbătoare.!Ca să ajungi să supraviețuiești în România ultimilor 30 de ani ca instituție culturală, pentru că ASTRA Film a devenit o instituție culturală, este o mare realizare ca în toți anii a fost o selecție foarte bună de filme. Personal, am avut două mastrerclass-uri, am continuat seria pe care am început-o acum câțiva ani, de ”Maeștri, o viață în documnentar”, și l-am adus aici pe unul dintre cei mai influenți realizatori de documentare din lume, André Singer. Influent într-un alt fel, decât este Nick Broomfield, care a fost anul trecut invitatul special al acestei serii. Dacă Nick Broomfield a creat un stil care este imitat de foarte mulți, André Singer a reușit să ajute mulți regizori să creeze stiluri foarte distincte, pentru că el a finanțat, a selectat, i-a susținut ca producător executiv pe cei mai buni documentariști din lume. Nu mai vorbesc de colaborarea lui cu Werner Herzog de peste trei decenii, unul dintre cei mai mari documentariști și regizori de film, în general, al lumii, a făcut și filme de ficțiune. André Singer și Werner Herzog au realizat împreună peste 17 producții, au coregizat filmul despre Gorbaciov care a fost arătat aici acum câteva ediții. Prezența lui André Singer la Sibiu a fost o mare realizare a mea, dar găzduită și susținută de Festivalul ASTRA Film. Dumitru Budrala, care este un om deosebit, un promotor cultural deosebit, care știe să facă lucrurile să se întâmple foarte repede, știe să aleagă idei bune, să aleagă filme bune”, a spus regizorul Liviu Tipuriță.

De altfel, Liviu Tipuriță a moderat și un masterclass cu Pablo D’Ambrosi, unul dintre cei mai mari „montatori de documentar muzical din Londra, dacă nu cel mai mare, a lucrat cu Rolling Stones, cu Paul McCartney, a lucrat cu Adele, a lucrat cu toate numele mari din muzică, a făcut documentare muzicale, le-a filmat, le-a regizat, le-a montat. Pablo a arătat aici clipuri din filmele pe care le-a făcut și a discutat cu publicul de aici. Ideea este ca în această serie să oferim șansa, atât participanților, cât și publicului din Sibiu, să intre în dialog direct, să învețe de la cei mai buni din lume, și de a face documentare cât mai bune și de a fi la curent cu ce se întâmplă în lumea documentarului, cu direcția în care se duce documentarul. Andre Singer a discutat în detaliu la o întrebare pusă de Alexandru Solomon în ce direcție crede că se duce documentarul. Și, auzind părerea unui om care este atât de avizat, care lucrează atât în televiziune, cât și în cinema, mi se pare că îi ajută pe toți cei care sunt aici să înțeleagă mai bine și să facă filme mai bune și să vândă aceste filme, pentru că, să nu uităm, că dacă faci filme documentare vrei să și trăiești din ele. Și acesta mi se pare că este un lucru important. Am încercat să aduc oameni care sunt de succes nu doar artistic dar și comercial. Sunt alte secțiuni ale festivalului care încurajează autori independenți, dar mie mi s-a părut important să existe și o latură din care să afli mai mult ce se întâmplă în documentarul comercial. Nu cred că se exclud, se completează cele două forme de documentar și cred că este un bun loc de întâlnire, atât al stilurilor cât și al oamenilor. Pentru mine, un festival de film bun este în primul rând un loc de întâlnire a publicului cu filmul, între realizatorii de film, al întâlnirii cu idei noi, cu modul de a vedea lumea, de a te raporta la lume. ASTRA Film a devenit un loc al întâlnirilor care au mult mult sens. Și cred că asta este o realizare foarte mare. Este a XXX-a ediție și timp de 30 de ediții aici s-au întâlnit oameni din ce în ce mai interesanți, au venit multe nume mari ale documentarului, au fost filme extraordinar de bune, există un public format pe documentar, de la vârste mici, de la școlile primare, până la oameni maturi. Este o doamnă, Ester, pe care am întâlnit-o la fiecare ediție, și cred că este unul dintre cei mai avizați spectatori de documentar din lume, pentru că o văd cu câtă pasiune, și cu câtă plăcere se uită la documentare, își ia notițe. A devenit ea înseși un om pe care poți să-l interveviezi pentru că știe foarte mult despre lumea documentarelor și i-a întâlnit personal pe toți cei care au participat aici, le-a luat autografe, a stat de vorbă cu ei. Pentru mine Ester este modelul spectatorului ideal de film, un spectator pe care ASTRA Film l-a format în toate aceste ediții”, a spus Liviu Tipuriță.

Următoarele nume la AFF

În ceea ce privește următoarele nume pe care le va aduce în cadrul masterclass-urilor la Astra Film Festival, regizorul Liviu Tipuriță mărturisește că s-a gândit deja la ele.

„M-am gândit la Adam Curtis, care este unul dintre cei mai interesanți gânditori în documentarul mondial. Am încercat să îl aduc și la ediția asta, dar este foarte ocupat, filmează ceva în această perioadă. M-am gândit la Errol Morris… Sunt câteva nume de pe lista mea pe care aș dori să îi invit la Sibiu în edițiile următoare. ASTRA Film este gazda perfectă, Andre Singer a fost extrem de încântat de timpul pe care l-a petrecut la Sibiu, de orașul minunat pe care l-a descoperit. El are și rădăcini în România, mama sa s-a născut la Rădăuți, și i-a făcut o deosebită plăcere să se reconecteze cu acest sentiment al identității. Au arătat ultimul lor film, ”Meeting Zelensky” , care este în contextul politic actual și mai ales dată fiind poziția geostrategică a Sibiului, urmează să devină centru NATO, cel din Sud. Are o relevanță foarte mare că acest film a fost proiectat la Sibiu și a fost proiectat în deschiderea festrivalului. Este un film foarte interesant, care încearcă să răspundă unor întrebări despre un personaj foarte enigmatic. Dacă te uiți la povestea lui Zelenski este o poveste pe care dacă ai ficționaliza-o cred că ar părea falsă, ar părea cusută cu ață albă. Un actor de comedie care devine foarte celebru și care joacă rolul unui om obișnuit care devine președinte și care chiar devine președinte și este confruntat cu o criză majoră în istoria țării lui și în istoria lumii. Și, cumva, e foarte interesant să afli cine este de fapt acet om. Și cred că acestă întrebare, cine este, care ține de identitatea unui personaj, este întrebarea crucială la care încearcă să răspundă toate documentarele care au un personaj puternic în centrul lor. Este o întrebare la care încercăm să răspundem noi înșine, de câte ori întâlnim un om nou! Și cred că documentarele bune fac lucrul acesta într-un mod în care îl implică pe spectator, care îl provoacă pe spectator și care îl duce în locuri nebănuite. Și cumva acest teritroiu al extraordinarului în care ”Viața bate filmul” trebuie revendicat de documentar pentru că dacă îi faci ficțiune pare fals. Filmul documentar al legitimitatea să revendice acest teritoriu al extraordinarului, și cumva ”Meeting Zelensku” a făcut-o foarte bine și toate filmele de aici o fac foarte bine”, a mai explicat Liviu Tipuriță.

Regizorul Liviu Tipuriță a venit de la primele ediții la Astra Film Festival și își amintelte că, atunci, era o mână de oameni spectatori, dar plini de entuziasm.

„Erau cred două sau patru televizoare, era o mână de oameni care erau foarte entuziasmați, dar cam atâta era. Entuziasmul. Erau casete VHS. Mi s-a părut un lucru făcut cu amatorism, cu pasiune, dar foarte amatorist. Mi-aducea aminte de videotecile care existau pe vremea comunismului, unde se adunau oamenii să vadă filme pe televizoare, proiectate de către mașini VHS și nu i-am dat multe șanse acestui festival. A continuat să mă uimească, fiecare ediție m-a surprins. M-au surprins calitatea filmelor, calitatea invitaților, calitatea publicului. A reușit să crească, să se dezvolte, încât astăzi dacă te uiți la domul din Piața Mare, cu proiecții holografice, 3D și tot felul de lucruri extraordinare care folosesc cele mai noi tehnologii din lume, mi se pare că a făcut un pas gigantic și cred că mesajul pe care îl am și ce îi doresc Festivalului ASTRA Film este să continue să surprindă în mod plăcut atât realizatorii de film, cât și publicul!”, a mai spus Liviu Tipuriță.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.