Peste 1,4 miloane de români își sărbătoresc în 8 noiembrie ziua numelui

8 noiembrie este zi de sărbătoare pentru români, când aceștia îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

În 8 noiembrie românii îi sărbătoresc pe conducătorii cetelor de îngeri și călăuzele sufletelor spre Rai, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. În această zi se obișnuiește să se aprindă lumânări atât pentru cei în viaţă, cât şi pentru cei trecuţi la cele sfinte fără lumânare sau dispăruţi în împrejurări tragice.

Cine sunt Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Arhanghelul Mihail este conducătorul oştilor îngereşti, veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este dat să mai trăiască. Arhanghelul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i dea vestea că îl va naşte pe Mântuitorul Iisus şi tot el a dus drepţilor Ioachim şi Ana vestea zămislirii Maicii Domnului. Se spune că Arhanghelii asistă la Judecata de apoi, sunt patroni ai casei și iau sufletele oamenilor când mor. În România, Sfinții Mihail și Gavriil sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Române.

Care sunt obiceiurile la români de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Poporul român are obiceiuri legate de toate sărbătorile religioase, așa că și de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil se obișnuiește să se păstreze tradițiile din moși strămoși. Astfel, ”De Sfinţii Mihail şi Gavriil, se aprind lumânări atât pentru cei în viaţă, cât şi pentru cei trecuţi la cele sfinte fără lumânare sau dispăruţi în împrejurări tragice. De asemenea, în ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil – despre care se crede că iau sufletele oamenilor când mor – se face pomenirea tuturor morţilor din familie. Ziua de 8 noiembrie este considerată „Vara Arhanghelilor”, iar pe lângă aceasta, între Arhangheli şi Crăciun, trebuie să mai fie între două şi patru zile senine şi călduroase, numite popular „Vara iernii”. În sâmbăta dinaintea sărbătorii se fac praznice pentru sufletul morţilor. Ofrandele date de pomană pentru morţi, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc „Moşii de Arhangheli””, potrivit digi24.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.