Aria protejată Frumoasa, punctul culminant al drumeției de duminică

Zilele de toamnă târzie le dau posibilitatea iubitorilor de drumeții să își mai ”încarce bateriile”. Vremea încă prielnică excursiilor este numai bună pentru o ieșire în decorul multicolor pe care munții ni-l oferă încă, așa că Anii Drumeției îi invită pe sibieni la o drumeție în familie în aria protejată Frumoasa.

Duminică, 12 noiembrie, este rândul familiilor să pornească în drumeție. Excursia în aria protejată Frumoasa, pe care le-o oferă Anii Drumeție, este o tură potrivită persoanelor de orice vârstă cu un minim de condiție fizică și copiilor de minim 6 ani. Traseul, de aproximativ 10-15 km, este unul ușor și durează 5-6 ore.

”Traseul pe care îl vom parcurge pornește din Păltiniș de unde vom urca pe poteca turistică marcată cu cruce roșie spre Poiana Găujoara, poarta de intrarea în aria protejată ”Frumoasa”. După aproximativ o oră vom face un scurt popas în Poiana Găujoara, unde ne vom juca cu cei mici câteva jocuri de descoperire a naturii, la care îi vom invita și pe părinți să participe. De aici vom urma semnul turistic cruce roșie ce urcă spre stâna din poiana Găujoara și înconjoară apoi vârful Bătrâna. Ajungem în șaua Bătrâna unde vom poposi pentru rehidratare, un energizant și primele povești despre aria protejată de interes european ”Frumoasa”. Admirăm panorama Munților Cindrel și Lotru, parte din această arie protejată, și o pornim la deal spre stâncile de pe vârful Bătrâna. Trecem printre tufe de jneapăn și ienupăr și ieșim în golul alpin care ne conduce spre vârful Bătrâna (1911 m). Aici admirăm peisajele montane până departe către vârful Cindrel și vârful Șteflești din Munții Lotrului. Este locul ideal pentru poze și alte informații despre aria protejată Frumoasa. De aici coborâm pe poteca turistică printre tufe de afin și merișoare înapoi spre Poiana Găujoara. De aici vom urma o potecă diferită de cea de la venire care ne conduce în drumul forestier ce urcă spre cantonul Muncel. În aproximativ o oră vom fi înapoi în Păltiniș la locul de întâlnire de unde am pornit de dimineață”, au transmis organizatorii.

De unde se pleacă în drumeție și care este echipamentul necesar

Cei care vor să participe la această drumeție se vor întâlni la ora 10.00 în parcarea restaurantului Jacobs de la intrarea în ZOO Sibiu. La ora 10.30 se va porni către Păltiniș. Cei care nu au mașină personală pot lua autobuzul de Păltiniș care pleacă la ora 11.00. Deoarece tura este dedicată familiilor cu copii ritmul nu va fi unul rapid și cei care vor veni cu autobuzul vor putea să îi ajungă din urmă pe drumeți. În drumeție participanții trebuie să ia cu ei haine adaptate sezonului, inclusiv o geacă de ploaie, un rucsac de tură, o sticlă cu apă, minim 1 l, și o gustare pentru pauza de la jumătatea traseului. Bețele de tracking vor fi foarte utile la coborâre.

Drumeția costă 70 lei/participant adult. Copiii între 6 și 14 ani nu plătesc taxă de participare. Ghidul va fi Mihai Proca.

Sursa foto: facebook Anii Drumeției

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.