Ziua Mondială a Prematurității, sărbătorită pe 17 noiembrie: „Când mi-am ținut prima dată în brațe fetița, la 824 ore de la naștere, am simțit că mă evapor…”

Sub sloganul „Acțiuni mici, impact mare”: Contactul piele-la-piele, imediat după naștere, pentru toți nou-născuții, oriunde, și în maternitate și acasă

17 noiembrie marchează Ziua Mondială a Prematurității. Această zi crește gradul de conștientizare cu privire la provocările nașterii premature și celebrează viața copiilor prematuri și a familiilor acestora din întreaga lume.

– Nașterea prematură este principala cauză de deces la copiii cu vârsta sub cinci ani; în fiecare an, aproximativ 400 de copii se nasc prematur în maternitatea Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu și 15 milioane de copii din întreaga lume,  adică aproximativ 1 din 10 copii.

– Contactul imediat piele-la-piele după naștere între mamă și copil s-a dovedit extrem de benefic pentru ambii, scăzând ratele mortalității cu 40% și cazurile de sepsis cu 65%.

– Contactul piele-la-piele continuu și prelungit încurajează alăptarea și hrănirea cu lapte matern și deschide calea pentru îngrijirea Kangaroo Mother Care (KMC) ca practică standard de îngrijire, punând astfel familia în centrul tuturor îngrijirii neonatale și materne.

În acest an, Asociația Română pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați – ARNIS organizează campania de conștientizare dedicată Zilei Mondiale a Prematurității în colaborare cu 5 secții de Neonatologie, la nivel național: Spitalul Clinic de Urgență ”Sf. Ioan” – Maternitatea Bucur, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, Spitalul Clinic Județean de Urgență Satu Mare, Spitalul Clinic Județean de Urgență Miercurea Ciuc, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgoviște. O conferință de presă dedicată Zilei Mondiale a Prematurității va avea loc la Cluj-Napoca, pe 16 noiembrie 2023, unde vom marca și lansarea proiectului ”SUS-TIN”, dedicat secției Neonatologie 1 din cadrul SCJU Cluj-Napoca.

Sub umbrela sloganului „Acțiunilor mici, IMPACT MARE: Contactul piele-la-piele, imediat după naștere, pentru toți nou-născuții, oriunde, și în maternitate și acasă”, creștem gradul de conștientizare cu privire la beneficiile contactului imediat piele-la-piele și a îngrijirii de tip cangur (KMC) pentru prematuri. Contactul continuu și prelungit piele-la-piele între copil și părinte este un pilon central al KMC.

În ciuda beneficiilor îngrijirii piele-la-piele pentru copiii prematuri și sugarii cu greutate mică la naștere, implementarea KMC ca practică a fost o provocare persistentă la nivel global. Este nevoie de o schimbare de paradigmă de la modelul „clasic” de îngrijire acordat în Terapie Intensivă Neonatală (TIN), care separă mama și copilul mai ales dacă copilul se naște prea mic sau prea bolnav. În această Zi Mondială a Prematurității, prezentăm o viziune în care mamele, nou-născuții și familiile formează un nucleu inseparabil în jurul căruia este organizată îngrijirea medicală perinatală.

ARNIS a realizat 5 sedințe foto artisitce, în cele 5 Maternități partenere, surprinzând emoția și dragostea părinților pentru bebelușii lor, în timpul practicării metodei de îngrijire piele-la-piele. Fotografii din aceste sesiuni au fost montate ca expoziții permanente pe holurile secțiilor pentru a încuraja practicarea îngrijirii de tip cangur. Fotografii înrămate au fost dăruite părinților, alături de mini-sling-uri speciale în care nou-născutul să fie aproape, pe pieptul părintelui și acasă, după externare.

”Când mi-am ținut prima dată în brațe fetița, la 824 ore de la naștere (34 de zile), am simțit că mă evapor… eram în sfârșit împreună! M-am încărcat de speranță și putere de la ea, ca să putem continua lungul drum al recuperării medicale! Recomand cu toată convingerea ca metoda cangur să fie o procedură uzuală, făcută zilnic în terapie intensivă neonatală, minim 90 minute. Felicit cele 5 Maternități din acest an, care au avut curajul să facă pași concreți în implementare. Îi sfătuiesc pe părinții din toate maternitățile să aibă o igienă bună și să discute cu medicul curant despre posibilitatea de a practica metoda cangur.” Corina Croitoru, președinte și membru fondator ARNIS.

”Îngrijirea de tip cangur este chiar un punct important în terapia prematurilor din terapia intensivă neonatal și din secția de prematuri, la fel de important ca și alimentația, îngrijirile uzuale, monitorizarea și terapiile , imediat ce prematurul este suficient de stabil clinic. Practicăm îngrijirea de tip cangur de peste 15 ani și este și pentru noi o bucurie fericirea pe care o citim pe fețele părinților și liniștea copiilor în brațele mamelor lor. Confirmăm, din propria noastră experiență, că această abordare este extrem de importantă și pentru prematur și pentru părinți. Prematurii sunt mai liniștiți, dorm mai bine, sunt mai stabili clinic, își mențin mai bine temperatura corporală, cresc mai bine și pleacă mai repede acasă. Încurajăm toți părinții să continue să practice acest tip de îngrijire și acasă, după externare. Beneficiile continuă și nenumărate studii dovedesc acest lucru. Mulțumim Asociației ARNIS pentru invitația de a participa la această campanile de conștientizare și susținerea oferită mamelor”, au declarat conf. univ. dr. Maria Livia Ognean și dr. Simona Kovacs, medici șefi ai Clinicilor de Neonatologie I și II din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.

ARNIS va continua și în 2024 să organizeze cursul Family and Infant Neurodevelopmental Care Education (F.I.N.E.) dedicat cadrelor medicale specializate în Neonatologie. Câteva dintre subiectele curriculei sunt: îngrijirea tip cangur / piele-la-piele, transferul bebelușului din incubator pe pieptul mamei/tatălui, manevrarea, poziționarea, managementul durerii. Vom continua si donația de scaune și accesorii care să permită practicarea metodei cangur, dar și Concursul anual de Ziua Internațională a metodei Cangur, aflat la ediția a 4-a. Creștem standardele din Maternități, pentru reducerea numărului de copii cu dizabilități în România!

ARNIS este lider în furnizarea de educație medicală pe zona neurodezvoltării și intervenției timpurii, încă din 2018 prin implementarea F.I.N.E. și din 2022 prin implementarea Prechtl GMA.

Sponsorii și susținătorii campaniei din acest an sunt: AstraZeneca România, NN Asigurări, Pampers România, BabyBox, Fundația Fan Courier.

Imagini ale expoziției cu caracter permanent deschisă la etajul IV al maternității SCJU Sibiu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.