„O eroare tehnică”. Care a fost subiectul unei noi discuții între sindicaliști și Filarmonica de Stat Sibiu

Conducerea Filarmonicii de Stat Sibiu a avut, ieri, o nouă întâlnire cu Sindicatul Artiștilor Instrumentiști ai instituției culturale. Deși tema a fost negocierea contractului colectiv de muncă, subiectul ce a stat pe „masa” discuțiilor a constat, de fapt, într-o eroare a organigramei, ce apare pe site-ul Consiliului Județean Sibiu. Proiectul urmează să fie votat astăzi, de la oa 15. Organigrama pusă în discuție cuprindea mai puține posturi, astfel că sindicaliștii au acuzat conducerea Filarmonicii că vor să desființeze anumite funcții, iar oamenii să rămână fără job.

La întâlnire au participat Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu, Remus Rus, director tehnic al instituției, Ioana Birț, juristul Filarmonicii, Adrian Echert, consilier județean USR, Thomas Kraus, consilier județean PNL, Monica Florescu, lidera Sindicatului, Makcsim Fernandez, parte din Sindicat, și Georgel Petrache, președinte al Blocului Național Sindical – Sibiu.

Sindicaliștii au cerut, în deschiderea discuțiilor, retragerea de pe ordinea de zi a CJ Sibiu a proiectului ce cuprinde organigrama pusă în dezbatere, pentru că, potrivit acesteia, ar dispărea posturi.

„Această organigramă nu a fost pusă în discuție în niciun Consiliu de Administrație. Suntem puși în fața faptului că mâine se votează o altă organigramă, de care noi nu am fost înștiințați. Această eroare trebuie modificată.. Nu mai putem interveni după aprobarea Consiliului Județean Sibiu! Vrem ca unele dezbateri să aibă loc în CA! Ședințele Consiliului au loc online. Nu beneficiem de o întâlnire fizică, să ne gândim, să dezbatem”, a spus Monica Florescu.

Ioana Birț, juristul Filarmonicii, a intervenit: „Noi am trimis o organigramă corectă. Pot să demontrez!”.
„La ora 14 avem o ședință de Comisie. I-am semnalat doamnei juriste că e o discrepanță acolo. E o eroare. Ce s-a trimis nu s-a pus pe site!”, a spus Echert.

Monica Florescu a revenit și a spus: „Noi nu am discutat această organigramă! Totul e online!”.

„Am organizat online, dar ați primit mailul”, a spus Lupeș.

„Eu eram în repetiții când l-am primit, la ora 10.16. La ora 11 ni s-a solicitat votul. Eu nu am putut verifica, să mă consult nici cu mine însămi, să citesc… Practic, nu am avut timp. Trebuie dezbătut înainte de a ajunge la CJ!”, a spus Monica Florescu.

Cristian Lupeș a intervenit și a subliniat faptul că, până acum, nu s-a pus în discuție faptul că ședințele CA să aibă loc în format fizic.

„CA a preferat varianta online a întâlnirilor. Nu e cu nimic împotriva vreunui regulament. Nu ține de organizarea CA ca cineva să urmărească documentele transmise. Având în vedere circumstanța atipică a dezbaterii, privind contractul colectiv de muncă, observ că mai degrabă facem declarații de presă decât să vorbim punctual despre temele întâlnirii. Aș vrea, totuși, să facem referire la punctele de vedere pe care le-am agreat înainte. În consiliile noastre de administrație, nu am avut nicio problemă cu întâlnirile online. Documentele se pot studia online, dar pot fi puse și pe masa aceasta”, a spus Cristian Lupeș.

Între timp, consilierul județean Adrian Echert a apelat CJ Sibiu și a transmis problema.

„Am vorbit cu secretarul județului și am transmis că e o discrepanță. Mi s-a promis că verifică ce s-a trimis, ce au pus colegii de la IT pe site”, a completat Echert.

„Directorul Remus Rus a verificat. S-au transmis documentele corecte”, a adăugat managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.

„Ne puneți la colț pentru că o altă instituție a publicat ceva eronat!”, a completat acesta.

Makcim Fernandez Samodaiev a intervenit: „Nu pune nimeni pe nimeni la colț! Cred că pot aștepta discuțiile despre contractul colectiv de muncă. Facem o altă întâlnire, după clarificarea aceasta. Aici e vorba de locuri de muncă. Acum nu e un confort. Haideți să ne oprim”, a spus acesta.

Cristian Lupeș a subliniat faptul că această problemă privind organigrama putea fi semnalată mai devreme, înaintea întâlnirii de luni.

„Ne pare rău că nu vreți să negociați astăzi”, a spus Lupeș.

„Am făcut șase luni de zile negocieri, solicitări. Noi am dovedit o foarte bună credință. (…) Lipsă de dialog”, a spus Monica Florescu.

Sindicaliștii și conducerea Filarmonicii de Stat Sibiu au încheiat discuțiile după aproximativ o oră. Aceștia au stabilit că vor face o nouă întâlnire, în cadrul căreia să se dezbată contractul colectiv de muncă.

Ce spune CJ Sibiu

Sibiul Azi a transmis o solicitare către Consiliul Județean Sibiu, privind eroarea de pe site.

„A fost o eroare tehnică, de încărcare a documentelor, care a fost remediată luni, 27 noiembrie, înaintea ședințelor de comisii de specialitate ale CJ”, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.