„Conferințele ASTRA” au continuat, miercuri, cu o discuție despre „Enciclopedia Română la 100 de ani de la moartea lui Cornel Diaconovici”. Proiectul, cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu și susținut de Consiliul Județean Sibiu, i-a avut invitați, în 29 martie, pe Livia Magina, manager al Muzeului Banatului Montan, Daniela Stanciu (prin transmisiune live), asist.univ.dr. la Departamentul Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestantă al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Alexiu Tatu, unul din cei mai apreciați istorici ai Sibiului, fost director al Serviciului Județean Sibiu al Arhivelor Naționale, și Bogdan Vătavu, lect.univ.dr. în cadrul Departamentului de Studii Romanice al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Moderator a fost Răzvan Pop, managerul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.
Subiectele abordate au avut în vedere numeroasele schimbări prin care Enciclopedia Română a trecut în ultimul secol, impactul pe care generațiile care i-au urmat marelui Cornel Diaconovici, prim secretar al ASTREI şi redactor principal al „Enciclopediei Române”, l-au avut asupra evoluției acesteia din urmă.
„Acest proiect este un proiect pe care Biblioteca Județeană ASTRA l-a dezvoltat în a doua jumătate a anului 2023, din dorința de a aduce în fața celor care ne urmăresc, a cititorilor, și a celor care gustă cultura locală și de ce nu și cea națională, specialiști cu care putem deschide o serie de dialoguri. Am avut discuții despre artă contemporană, despre limba română și astăzi am decis să discutăm despre enciclopedia română. De ce în 2023? Pentru că se împlinesc 100 de la moartea lui Cornel Diaconovici, cel care a coordonat redactarea Enciclopediei Române. Fizic, Enciclpoedia se află la Biblioteca județeană ASTRA și este obligația morală să aducem în prim-plan ideea de enciclopedie. Pentru asta am invitat patru istorici, pentru că trebuie să înțelegem momentul, ideea și cum s-a reușit redactarea acestei encicolpedii și cine au fost oamenii din spatele ei. Ei sunt: Livia Magina, directoarea interimar a Muzeului Banatului Montan din Reșița, Alexiu Tatu, profesor de istorie, muzeograf la Muzeul Brukenthal și Muzeul ASTRA, director al Direcției județene pentru cultură Sibiu și al Arhivelor naționale de stat din Sibiu, Daniela Stanciu, asistent la ULBS, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, doctor în istorie și Bogdan Vătavu, istoric, lector la ULBS. Prin intervențiile invitaților dorim să înțelegem de ce este importantă o enciclopedie pentru cultură și ce a însemnat această Enciclopedie e românilor. Noi, românii, am început lucrul la Enciclopedia Română în a doua jumătate a sec. XIX, în Sibiu, unul dintre cele mai efervescente centre culturale ale românilor”, a spus Răzvan Pop, în deschiderea serii.
„Se adresa unui public român, și nu doar unui public din Ardeal”
Primul invitat să ia cuvântul a fost Bogdan Vătavu.
Acesta a subliniat, în cuvântul său, că toate marile culturi se legitimează prin enciclopedii, iar cea de față este o enciclopedie, o trecere pe scurt a întregii cunoașteri a unui popor.
„Încă din Antichitate au încercat să adune toate cărțile posibile, tot asta înseamnă o enciclopedie. E important, și asta ca monument, și e menționată și Enciclopedia Franceză care sunt, pentru istoria modernă, un soi de acte legitimatoare ale unor popoare, sunt niște monumente ale națiunii. Ea se adresa unui public român, și nu doar unui public din Ardeal”, a spus acesta.
„A început la Sibiu, dar trebuie luați în considerare mai mulți factori: poziția geografică periferică în cadrul Imperiului Austro-Ungar, după 1867, învecinarea cu Regatul României, ceea ce se și vede prin elita culturală politică românească din Transilvania care a ținut un contact permanent cu elitele politice și culturale din Regatul României. Important este și aspectul asociaționismului cultural care devine tot mai efervescent în Transilvania acelei perioade. Ideea de asociaționism vine și pe fondul unei modernizări, și aici nu ai cum să nu vorbești de Sibiul elitei de a doua jumătătți a sec. IXX, fără să vorbești de ASTRA. ASTRA caută să pună în pagină cultura românească pentru savanți, pentru celelalte elite culturale, dat totodată vrea să iasă din forul academic și să se adreseze maselor populare. Enciclopedia vine din această dimensiune a ASTREI și a celor implicați în ASTRA prin aducerea la un loc a întregii cunoștințe mondiale. Sibiul era locul care aduna diferite cercuri politice și culturale și religioase. Prin apariția Tribunei, a Revistei Transilvania, a revistei Luceafărul, toate aceste cercuri care se dezvoltau din ce în ce mai mult, asta este cheia prin care putem înțelege Sibiul acelei perioade”, a spus și Daniela Stanciu.
„Șansa ei a fost Corneliu Diaconovici”
La rândul său, Alexiu Tatu a remarcat că toată această operă unicat a fost un lucru extraordinar, pentru că, dacă marea Enciclopedie franceză s-a bucurat de sprijinul statului respectiv, Enciclopedia Română nu a avut această șansă.
„Șansa ei a fost Corneliu Diaconovici care a știut să strângă în jurul lui peste 200 de colaboratori, pe toți cei care puteau să dea la iveală această operă și care prin eforturile lui a reușit să îi convingă că și românii au nevoie de o enciclopedie. Această enciclopedie nu este o lucrare științifică, nu s-a adresat academicienilor, ea s-a adresat oamenilor obișnuiți. Munca lui Diaconovici a înseamnat foarte multă corespondență. ASTRA nu a finanțat această enciclopedie. Finanțarea s-a făcut de către Diaconoviiv personal, peste 27.000 de coroane, peste 38.000 de coroane a dat editorul, restul s-a plătit din abonamnete și din fascicolele care ieșeau. Citirea acestei enciclopedii nu face decât să întărească ideea că aceasta a fost scrisă de români din toate spațiile locuite de români și pentru români din toate spațiile”, a spus Alexiu Tatu.
„Conferințele ASTRA” reprezintă o platformă de conectare a marilor actori culturali din România, dar mai ales din județul Sibiu. Evenimentele se desfășoară sub forma unor discuții având ca temă centrală promovarea culturii scrise. Întâlnirile sunt moderate de personalități locale din sfera culturală sau civică, fiind gândite ca dezbateri înregistrate video, la care publicul interesat poate participa în auditoriu.
Conferințele sunt găzduite de American Corner Sibiu, spațiul situat la etajul 5 al Bibliotecii publice sibiene, și sunt transmise live pe pagina de Facebook și în mediul online.
Proiectul „Conferințele ASTRA” este cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu și susținut de Consiliul Județean Sibiu.