A murit criticul Alexandru Ștefănescu. Raluca Turcan: „Cultura română a pierdut un om de excepție”

Alexandru Ștefănescu, unul dintre cei mai importanți critici și istorici literari, s-a stins din viață.

Deputatul Raluca Turcan, ministru al Culturii, a transmis un mesaj la această mare pierdere:

„Cultura română a pierdut un om de excepție. Am aflat cu tristețe că Alexandru Ștefănescu, unul dintre cei mai de seamă critici și istorici literari , a trecut în lumea celor veșnici.

Membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1977, Alexandru Ștefănescu a lăsat o amprentă inconfundabilă în peisajul cultural românesc prin numeroasele sale articole de critică literară, teorie literară, antologii de literatură, proză, teatru și publicistică. Lucrările sale rămân o referință esențială în literatura română.

În 2005 a publicat cartea „Istoria literaturii române contemporane. 1941-2000” (Editura Maşina de scris, Bucureşti), pentru care în 2006 i-a fost decernat un premiu special al Uniunii Scriitorilor, iar în 2007 – Premiul „Lucian Blaga” al Academiei Române. De asemenea, a fost distins cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler (1 decembrie 2000) „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României”.

Scriitorul spunea că „românii au avut întotdeauna, în sufletul lor, o aspirație spre ceva frumos, spre un mod mai înalt de a trăi viața. Comunismul i-a urâțit pe mulți dintre ei, dar nu pe toți și nu definitiv. Acum acest popor plin de farmec se naște pentru a doua oară. Este o naștere grea, cu transpirație și sânge, dar este o naștere, nu o agonie.”
Dumnezeu să-l odihnească”.

Sursa foto: DC News

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.