Antreprenorii locali își doresc comunicare cu Primăria Sibiu: „Relația de comunicare cu administrația nu este întotdeauna cea mai bună!”

Mai multă comunicare și deschidere din partea Primăriei Sibiu. Asta își doresc antreprenorii locali din Sibiu! Ideea a fost susținută de mai mulți reprezentanți ai companiilor din Sibiu, în cadrul dezbaterii inițiate de USR, prin președintele Ruxandra Cibu Deaconu, candidat la Primăria Municipiului Sibiu, prin care aceasta și-a dorit să afle nevoile antreprenorilor locali. Tema întâlnirii de miercuri a fost „Economia locală în relația cu administrația locală”, iar printre invitați s-au numărat Mihai Resiga, avocat și expert în legislația europeană a muncii, Ciprian Cândea, CEO Ropardo, Mihai Balaban, CEO Unimat, Andrei Drăgan Răduleț, organizator Târgul de Crăciun, și Horațiu Bujac – vicepreședinte Organizația Patronală Horeca Sibiu.

USR a inițiat un proiect ce își propune să dezvolte diferite subiecte, alături de specialiști din Sibiu. Prima întâlnire din seeria „Dezbateri USR Sibiu” a vizat administrația locală din municipiul Sibiu.
„Mă bucur că am reușit să ne întâlnim în acest format. Mi-am dorit tare mult să stau de vorbă cu antreprenorii din Sibiu, în cadrul evenimentelor noastre, „Dezbateri USR”. Aș vrea ca această întâlnire, această discuție, să fie ca o consultare. În USR avem mulți antreprenori și manageri valoroși. Ne bucurăm să aflăm nevoile și dorințele acestor companii. (…) Opiniile managerilor prezenți, oameni care sunt și proprietari ai afacerilor pe care le conduc, au coincis în multe dintre subiectele abordate. Ei au spus că este nevoie de mai multă comunicare între administrație și mediul de afaceri, pentru ca lucrurile să meargă cu adevărat bine”, a spus, în deschiderea întâlnirii, Ruxandra Cibu Deaconu.

Cum poate sprijini Primăria unui oraș economia locală

– aceasta este prima întrebare la care au fost invitați să răspundă cei prezenți.

„Din perspectiva mea, comunicarea între orice companie – nu contează dimensiunea ei – și administrația publică a unui oraș este cheia soluționării sau susținerii mediului de afaceri. Acum, ce am observat, din experiența proprie, comunicarea este înțeleasă greșit. De cele mai multe ori, probabil și noi, cei care activăm în antreprenoriat, nu înțelegem ce înseamnă comunicarea, dar nici mediul public nu înțelege. Invitația mea ar fi ca și unii și alții să citim în primul rând în DEX ce înseamnă comunicarea. Comunicarea este un proces. Procesul de a auzi, de a vedea, de a-l simți pe cel care are o problemă este un prim pas. Contează foarte mult să înțelegem acest proces. El va determina rezultatul final. Comunicarea între cele două părți e baza de la care putem porni, urmează mulți alți pași”, a spus Cândea.

Aceeași idee, a dialogului, a fost susținută și de Horațiu Bujac.

„Dialogul e cel mai important lucru. Dar nu e vorba numai de administrația locală, ci și de instituțiile de control. Ne confruntăm cu probleme destul de grave în ultimul timp, sunt instituții care vin agresiv și ne controlează, ne încurcă planul de afaceri. Noi, antreprenorii, investim, facem un plan de afaceri, dar oricând poate să vină un inspector pe ușă și să ne închidă. Avem cazul de acum două săptămâni cu o locație care a închis pentru șase luni de zile”, a spus vicepreședintele Organizației Patronale HoReCa Sibiu.

Amintind de facilitățile ce ar putea fi acordate de o primărie, acesta a vorbit despre ușurința autorizării spațiului în care ar urma să se desfășoare o activitate.

„Muncim, avem angajați. Foarte greu îi găsim. După pandemie, să știți că e o muncă destul de grea pentru noi să găsim personal. Am apelat și la cei din Asia. E un oraș turistic și avem nevoie de industria HoReCa”, a spus Bujac.

„Relația de comunicare cu administrația nu este întotdeauna cea mai bună. Comunicarea cu administrația publică nu este întotdeauna așa cum ar trebui să fie. Atitudinea ușor aversivă a serviciilor Primăriei Sibiu, lipsa totală de implicare și empatie a altor servicii descentralizate, Direcția Județeană de Cultură… Oricine a vrut să facă o investiție imobiliară a fost efectiv blocat. Sibiul este un oraș blocat, multe case arată foarte rău. Nu cred că oamenii nu ar vrea să facă, pur și simplu nu pot să facă”, a spus și Mihai Resiga.

Următorul care a luat cuvântul a fost Mihai Balaban, de la UNIMAT. Acesta a felicitat, în primul rând, USR pentru inițiativa acestei serii de dezbateri.

„În primul rând, vă felicit, pentru că arătați că sunteți într-un cadru în care vă preocupă problemele urbei. Vizavi de ce are nevoie orice antreprenor – are nevoie de un cadru stabil și, când te evaluează cineva, să nu o facă standard. După cum știți, România are cea mai mare rată de neîncasare de TVA. Copiii mei au ales să își continue studiile în altă țară, băiatul meu e într-un oraș în care parcă totul se face pentru a-i primi. Multe facilități, ei merg cu o lună înainte să înceapă cursurile, li se prezintă orașul, ceea ce se poate face acolo, pentru că administrația face multe pentu ei”, a spus, printre altele, Balaban.

Andrei Drăgan Răduleț: „Târgul de Crăciun este un exemplu de proiect care funcționează”

Pe de altă parte, Andrei Drăgan Răduleț, organizatorul Târgului de Crăciun de la Sibiu, a subliniat că are o relație bună cu Primăria Sibiu și că proiectel sale se desfășoară normal, probabil și pentru că deja are o tradiție în organizarea lor și cunoaște întregul calendar.

„Eu colaborez cu Primăria și cu diverse instituții conexe – DSP, DSV din Sibiu – din 2007. Târgul de Crăciun este un exemplu de proiect care funcționează. Este un merit al unei agende culturale. Cred că Primăria Sibiu, când a înființat acest mecanism, a făcut ceva bun. Și-a făcut rolul de-a lungul timpului, cred că și pentru industria HoReCa se știe că un factor determinant ce se întâmplă în domeniul cultural și sportiv din oraș. Dar cred că poate fi îmbunătățită continuu”, a spus Andrei Drăgan Răduleț.

Concluziile Ruxandrei Cibu Deaconu

În final, Ruxandra Cibu Deaconu a conchis că această dezbatere a reprezentat o întâlnire bună.

„Eu cred că a fost o întâlnire foarte bună. Pentru mine, este un început bun și aș vrea să fie și un semnal. Eu, Ruxandra Cibu Deaconu, susțin un mediu de afaceri prosper, într-un oraș cu locuitori prosperi. Vă aștept și la alte evenimente de acest gen. Cred că doar împreună putem găsi drumul către un oraș mai bun, poate cel mai bun! Să fie așa cum și-l doresc oamenii, să oferim cele mai bune servicii”, a spus președintele USR Sibiu.

În ceea ce privește planurile unei administrații publice, aceasta a subliniat că s-ar gândi la înființarea unui departament cu un grup de specialiști ce să se ocupe numai de relația cu mediul de afaceri, care să ofere consultanță, să stea la dispoziția companiilor cu sfaturi, care să le explice documentațiile de care au nevoie și să ofere sprijin pentru deschiderea de afaceri noi.

„Să găsim împreună cu CL soluțiile pentru a ne adapta permanent la solicitări. Lumea se schimbă. Trebuie să avem acest dialog constant cu investitorii. De asemenea, am avea nevoie de o echipă care să caute și să aducă investitori în Sibiu inclusiv din străinătate. Pe zona de IT cred că Sibiul poate face mai mult. Și pe zona HoReCa”, a spus Ruxandra Cibu Deaconu.

O nouă ediție a „Dezbaterilor USR Sibiu” va avea loc în săptămânilor următoare, iar tema pe care membrii USR o propun este „Cum facem să creăm mai multe locuri de muncă, mai bine plătite?”.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.