Daniel Vidrighin, candidar USR pentru funcția de primar al Șelimbărului: „Suntem comuna cu zero fonduri europene atrase!”

Daniel Vidrighin, candidatul USR pentru Primăria comunei Șelimbăr, a făcut o scurtă trecere în revistă a investițiilor pe care are de gând să le facă și câteva declarații cu privire la actuala administrație. Printre altele, a declarat Vidrighin, Șelimbărul este comuna cu zero fonduri europene atrase. 

Într-o conferință de presă susținută miercuri, Daniel Vidrighin a abordat diverse subiecte legate de Șelimbăr.

„Știm cu toții că România se află în campanie electorală. Face parte din democrație să încercăm, noi, candidații, să ne facem publice proiectele pe baza unor promisiuni. La noi în Șelimbăr, lucrurile au luat-o deja razna. Aș spune într-o direcție gravă. Pentru că promisiunile pe care le face primarul în funcție au început să sfideze nu doar bunul simț, ci și realitatea! Eu sunt un justițiar din fire, îmi place să mor cu dreptatea de gât, de aceea nu pot permite ca șelimbărenii să fie mințiți cu atâta curaj. Recent, primarul în funcție a avut o serie de ieșiri publice în care a vorbit despre lucruri pe care susține că le va face. Pe unele le pot trece cu vederea, dar pe câteva dintre acestea, nu pot. Și le iau pe rând: a spus că Șelimbărul are un buget multianual. O mare gogomănie. Nicio localitate din România nu poate avea buget multianual, pentru că nu ar fi legal. România nu are un buget multianual, fiecare UAT are nevoie de bugetul național să fie aprobat, după cate își construiesc bugetul propriu. Sunt unele proiecte bugetate pe mai mulți ani, dar asta este cu totul altceva. Dezvoltatorii imobiliari sunt printre principalii contribuabili la bugetul comunei. Am auzit asta de la primar. Fals. Conform bugetului comunei Șelimbăr, principala sursă de venit o reprezintă impozitele pe salarii ale angajaților ale căror firme au sediul social pe raza UAT Șelimbăr. Mai mult de 50% din buget este realizat din această sursă de venit”, a declarat Daniel Vidrighin.

O altă afirmație de care se leagă Vidrighin este legată de educație. „Zice primarul că una dintre principalele cheltuieli bugetare este rețeaua educațională. Complet fals. Educația la Șelimbăr nu a avut niciodată finanțare de top 3 din bugetul comunei Șelimbăr. Strâns legat de acestă afirmație, spune primarul, facem eforturi continue pentru o educație de invidiat la Șelimbăr. La Șelimbăr educația este un dezastru. Jumătate din comună își duc copiii la Sibiu, cealaltă jumătate suferă din cauza lipsei locurilor în școli. Doar 20% din copiii din familiile șelimbărene au loc în grădinițele din Șelimbăr. Va instala 6 radare fixe. Fals. Este un proiect depus de noi, de USR, și care deocamdată nu poate fi implementat pentru că nu există lege la nivel național în acest sens. Când am propus acest proiect, primarul Grecu l-a respins, iar acum se laudă cu el. Strada Brana va fi finalizată în luna mai. Fals. Probabil în plină campanie va lucra direct primarul, la lopată, în acest proiect. Adevărul este că acestă lucrare trebuia finalizată în noiembrie 2023, are bugetate lucrări și pe 2025. Vă invit să veniți la fața locului să vedeți cum arată și este exclus să vedem această lucrare finalizată în luna mai 2024. Același lucru și cu strada Trifoiului. Este total fals. Este un proiect pe care în târâie din 2017, iar nouă, în Consiliul Local ne aduce tot felul de scuze prin care nu face acestă investiție. Sunt lucrări bugetate pentru această stradă, pe 2025, aproape în totalitate. Drumul de legătură între Șelimbăr și Cisnădie. Fals. Este un proiect blocat de planul urbanistic general al comunei Șelimbăr pe care nu reușește să-l finalizeze. Noi, cei de la USR, ne vom ocupa e acest proiect imediat ce se vor intalal noul Consiliu Local și noul primar în Șelimbăr. Finalizarea PUG. Lucrurile sunt departe de a fi finalizate. Nu este și nici nu știm când va fi gata. Stadionul de la Șelimbăr va fi terminat. Fals. Firma care a câștigat licitația de execuție a părăsit proiectul în urmă cu 2 ani. Ce există astăzi în buget este un studiu de fezabilitate, dar acolo sunt probleme. Pentru că trebuie făcută prima dată preluarea stadionului de către Primărie. Ce soune mai departe primarul: prioritățile mele sunt școlile, grădinițele, străzile și viața bună în Șelimbăr. Fals. Probabil că viața frumoasă a primarului, pe persoană fizică este o prioritate. Celelalte nu au cum să fie, pentru că în topul cheltuielilor în comuna Șelimbăr este echipa de fotbal”, a mai spus Vidrighin.

Acesta a declarat că Șelimbărul este comuna cu zero fonduri europene atrase.

„Primăria Șelimbăr nu accesează fonduri europene, pentru că este prea modernă, spune primarul. Suntem comuna cu zero fonduri europene atrase, iar acesta este unul din motivele pentru care sunt foarte multe probleme nerezolvate la Șelimbăr. Prioritizăm investițiile. Fals. Investițiile sunt minime. Prioritățile sunt echipa de fotbal. Aici aș vrea să fac o precizare: nu sunt împotriva fotbalului, împotriva ideii de a avea o echipă la comună. Consider că modelul de afaceri ales de Primărie este complet fals. Echipa trebuie predată unor investitori privați, iar Primăria să-i ajute cu stadion, cu ceva fonduri”, a mai spus Vidrighin.

90.000 de lei într-o singură zi. Pentru servicii de promovare

Un alt punct a vizat o situație de săptămâna trecută, când, potrivit candidatului USR, Primăria Șelimbăr a cheltuit peste 90.000 de lei pentru servicii de publicitate și promovare, într-o singură zi.

„Buget care ar fi asigurat o mulțime de cheltuieli necesare comunei: de exemplu cumpărarea de coșuri de gunoi pe străzile adiacente comunei. Au fost folosiți banii pentru propria campanie electorală. Anul trecut suma cheltuită pe contracte de publicitate a fost de 100.00 de lei, pe întreg anul, adică pe un an care nu era an electoral. În 2024 discutăm de o sumă mult mai mare, 140.000 de lei, doar pentru câteva luni. Nu am o problemă ca persoana care candidează din partea PNL să-și facă publicitate. Dar îi solicit să o facă pe banii lui sau pe banii partidului și nu din taxele șelimbărenilor. Din toamnă, în momentul în care ne vom prelua mandatele vom face curățenie în bugetul local și vom opri risipa și bătăia de joc”, a mai spus Vidrighin.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.