Rețeta gogoșilor cu dragoste, de la Sadu

Sădencele sunt cunoscute pentru rețetele pe care le moștenesc, le păstrează cu sfințenie și le lasă mai departe copiilor.

Una din rețetele pe care femeile din Sadu le iubesc și pe care le fac cu dragoste sunt gogoșile care au ajuns să facă parte din zestrea gastronomică a satului și pe care Maria Barbu, tanti Ica, le-a frământat și copt cu ocazia sărbătorii Mătăuze, rețetă pe care ne-o dezvăluie și nouă.

”Rețeta a fost pregătită de doamna Maria BARBU – tanti Ica, cum îi place să îi spunem, o sădeancă cu un pronunțat spirit civic, care de sărbătoarea Mătăuzelor, a frământat și a copt sute de gogoși. Gustul gogoșilor cu dragoste se descoperă urmând rețeta următoare:1 Kg de făină albă de calitate superioară; 300 de ml de lapte; 3 ouă; 150 g zahar; ½ pachet de unt; o nucă de drojdie; un praf de sare; 1 litru de ulei pentru prăjit; zahar pudră; câteva picături de dragoste.

Mod de preparare: într-un vas se amestecă drojdia cu laptele călduț și un pic de făină, se lasă deoparte 20-25 de minute până începe să dospească. După ce a dospit se amestecă cu făina, apoi se toarnă untul topit și se încorporează toate. Gălbenușurile se freacă bine cu zaharul până se dizolvă zahărul și iese o spumă aerată, albușurile se bat spumă tare, pentru a obține gogoși pufoase. Dacă vă grăbiți puteți amesteca ouăle cu zaharul. Se toarnă gălbenușurile frecate cu zahar peste celelalte ingrediente și se frământă. După ce sunt încorporate gălbenușurile se adaugă albușurile bătute spumă și se frământă până aluatul devine elastic și se desprinde de pe mână. Pe parcurs se adaugă picăturile de dragoste pentru un gust delicios. După ce aluatul este gata frământat se lasă la dospit acoperit cu un șervet curat până își dublează volumul. Aluatul dospit se întinde cu sucitorul până ajunge de 1-1,5 cm. Nu se apasă prea tare pentru a păstra aerul în aluat. Foaia de aluat se taie cu un pahar pentru a da forma gogoșilor. Se pune uleiul la încins și se prăjesc gogoșile. După ce se scot din ulei se așază pe o tavă sau pe o farfurie plată și se pudrează cu zahăr. Poftă bună”, au transmis reprezentanții Primăriei Sadu.

Sursa foto: facebook Comuna Sadu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.