S-a semnat acordul de realizare a Campului pentru învățământul dual din Sibiu. În prezența miniștrilor Deca și Turcan

Vineri, a fost un moment semnificativ în evoluția sistemului educațional și în dezvoltarea comunității sibiene.
În prezența ministrului Educației, Ligia Deca, și al Ralucăi Turcan, deputat și ministru al Culturii, a fost semnat acordul de realizare a Campusului pentru învățământ dual în Sibiu.

„În județul Sibiu, școala este pusă pe primul loc, iar acest aspect se va reflecta în calificări înalte, atragerea de investiții noi și un nivel de trai mai bun al oamenilor. Campusul pentru învățământul profesional dual, realizat prin PNRR, reprezintă o punte între lumea academică și cea profesională. Prin parteneriate solide cu companiile locale, elevii vor avea acces la experiențe practice, mentorat și oportunități de angajare în domeniile lor de interes. Îi felicit pe toți cei care au contribuit la atingerea acestui obiectiv: conducerea Universității L. Blaga, administrația publică locală a Mun. Sibiu,  Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, precum și reprezentanții celor 7 colegii și licee tehnice din Sibiu”, a spus Raluca Turcan, în cadrul unei conferințe de presă susținută vineri la Sibiu.
Proiectul a fost depus în urmă cu un an de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, în calitate de lider al parteneratului și de Primăria Municipiului Sibiu, cea care a cumpărat și a pus la dispoziție terenul de 20 000 mp, aflat pe Calea Dumbrăvii.

Valoarea totală a cererii de finanțare este de aproape 26 milioane euro și va fi susținută prin programul-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor integrate pentru învățământ dual, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) /Pilonul VI :Politici pentru noua generație /Componenta C15: Educație /Reformă. Construcția acestui campus are scopul de a asigura educația și formarea profesională în sistem dual prin dezvoltarea de parteneriate cu operatorii economici, pentru a adapta educația și formarea profesională la dinamica pieței muncii din Sibiu și din regiune.

Campusul, dimensionat pentru un număr de 250 de persoane (elevi și studenți care vor studia în același timp) va avea patru corpuri de clădire, fiecare cu o funcționalitate diferită. Astfel, Corpul A va fi dedicat sălilor de curs și laboratoarelor, Corpul B va acomoda cantina și biblioteca, Corpul C, aula și spațiul multifuncțional, iar Corpul D va fi un cămin cu o capacitate de 150 de persoane. La nivelul solului se propune realizarea a patru parcări cu un total de 140 de locuri de parcare pentru automobile, o zonă cu două locuri de parcare pentru autobuze și un spațiu de andocare pentru biciclete. Planul prevede și amenajarea exterioară a două terenuri de sport, unul de baschet (627,00mp) si unul de volei (360mp).
Inițiatorul acestui proiect este Consorțiul pentru învățământ dual-PRODUAL, format din Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, în calitate de lider al parteneriatului, Primăria Municipiului Sibiu, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Liceul Tehnologic „Avram Iancu” Sibiu, Liceul Tehnologic „Henri Coandă” Sibiu, Colegiul Tehnic Energetic Sibiu, Colegiul Economic „George Barițiu” Sibiu, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „Terezianum” Sibiu, Colegiul „Școala Națională de Gaz” Mediaș, Liceul Tehnologic Automecanica Mediaș, Continental Automotive Systems S.R.L Sibiu, Compa SA, S.C. Automecanica Mediaș S.R.L, Marquardt Schaltsysteme S.C.S, ODU Romania Manufacturing SRL Sibiu, SC Solina Romania SRL, în calitate de parteneri.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.