Într-o lume în care stresul este la ordinea zilei și sarcinile de serviciu par prioritare în fața chestiunilor personale, sănătatea este plasată, deseori, pe locul al doilea sau chiar al treilea. Prevenția ar trebui să joace un rol important, iar dacă oamenii s-ar „căuta” la timp multe boli sau chiar decese ar fi evitate.
Pentru a fi aduce mai aproape informațiile medicale, Asociația „Ajut prin Educație” a lansat un proiect menit să pună în lumină dialoguri cu medici renumiți din Sibiu, sfaturi și recomandări ale acestora. „Medici în acțiune” reprezintă o serie de podcasturi despre trup, minte și suflet, în care primează educația pentru sănătate și prevenția primară, ele fiind realizate de Mihaela Stroilă, președintele Asociației.
Primul episod a evidențiat probleme oftalmologice, „tratate” în dialoguri cu medici ai Clinicii Arcada, o clinică modernă, cu servicii de înaltă calitate și tehnologii de ultimă oră.
Una dintre cele mai întâlnite afecțiuni la nivel global este cataracta, o cauză frecventă de diminuării marcante a vederii. Despre acest subiect, a vorbit, pe larg, dr. Adrian Teodoru, fondator al Clinicii, medic primar oftalmolog, doctor în științe medicale și șef de lucrări la Facultatea de Medicină a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu – disciplina Oftalmologie.
„Cataracta este, într-adevăr, o afecțiune frecventă. Majoritatea operațiilor din clinica noastră sunt cele de cataractă. Este o afecțiune a cristalinului. Cristalinul este o lentilă transparentă, care focalizează lumina pe retină. Odată cu înaintarea în vârstă, în unele situații, cristalinul se opacifiază. Orice opacitate la nivelul cristalinului reprezintă cataractă. Simtpomatologia pe care o dă cataracta se referă în principal la modificările acuității vizuale. La început, este posibil să scadă contrastul, sensibilitatea la contrast devine mai rea, iar apoi imaginea, încet-încet, se tulbură, până scade sub limita utilității practice. Dacă nu e tratată, poate să ajungă doar la perceperea luminii. În primele faze ale bolii, pacientul va avea o ceață care i se instalează. E ca un geam aburit”, povestește medicul.
Potrivit specialistului, în general, cataracta apare la vârstnici de peste 60 – 70 de ani, dar s-a observat în ultimul timp incidența tot mai crescută și la persoane mai tinere, de 40 – 50 de ani.
Nu există tratament medicamentos pentru cataractă
Din păcate, cataracta nu poate fi prevenită, dar medicul sfătuiește oamenii să fie atenți la „semnele” acestei afecțiuni.
„În primul rând, suntem atenți la simptomatologie, apoi diagnosticul este stabilit cu ajutorul biomicroscopului. Se poate examina cristalinul în totalitate și se observă acele opacități care duc la tulburarea vederii. Evaluarea pacientului cu cataractă este un pic mai complexă, în sensul că trebuie să examinăm toate membranele globului ocular, pentru a investiga existența posibilelor altor boli. Avem la dispoziție aparatură complexă, tomografia în coerență optică, care evaluează starea de sănătate a retinei, a nervului optic. De asemenea, în vederea pregătirii operației de cataractă, este necesară așa numita biometrie, prin care noi stabilim dioptriile necesare implantului de cristalin artificial, în așa fel încât după operație pacientul să aibă o refracție cât mai aproape de zero, adică să nu mai poarte ochelari după operație. Din păcate, la ora actuală nu există niciun medicament eficient medicamentos pentru rezolvarea cataractei, dar din fericire tratamentul chirurgical a ajuns la performanțe foarte înalte, în așa fel încât poate să restaureze vederea în parametri foarte buni după operația de cataractă și într-un timp foarte scurt”, spune doctorul Adrian Teodoru.
Practic, prin operație, are loc înlocuirea cu un cristalin artificial.
Dr. Adrian Teodoru explică faptul că există multe tipuri de cristalin artificial, care se adaptează fiecărui pacient în parte, în funcție de nevoile de activitate pe care le are.
Ce presupune intervenția
Operația de cataractă durează câteva minute, între 6 – 14 minute, depinde de duritatea cristalinului și durata cataractei.
„Noi îl absorbim din ochi printr-un orificiu foarte mic, de 2 mm. Incizia se vindecă cam după o lună. 90% din ea se repară după o lună, 100% cam la trei luni după operație, în general fără cicatrici. În mod normal, pacientul rămâne pansat la ochiul operat până a doua zi, iar la deschiderea pansamentului vederea se restaurează complet. Bineînțeles că există o perioadă de o săptămână, două, trei, în care pacientul trebuie să aibă grijă în activitatea de zi cu zi, să nu pericliteze operația. Anestezia se face local, cu o picătură de anestezic, ceea ce ne permite să efectuăm operația în siiguranță, fără ca pacientul să simtă ceva”, povestește medicul sibian.
Sfaturi
Sfatul medicului este ca, atunci când o persoană simte că i s-a deteriorat vederea, să se adreseze medicului oftalmolog, pentru a putea fi diagnosticat în legătură cu eventuala afecțiune pe care o poate avea. Dacă este vorba despre o cataractă, i se va explica ce opțiuni terapeutice are și când se poate efectua această operație.
„Performanța în ceea ce privește aparatura chirurgicală oftalmologică și metodele care se folosesc în prezent au dus la rezultate foarte bune în ceea ce privește soluționarea acestei boli. Diferențele sunt mari față de acum 20 – 30 de ani, când vederea nu era instaurată în totalitate sau nu așa de repede după operația de cataractă. Acum, practic, operația se face într-un timp foarte scurt, fără internare. pacientul rămâne doar 1-2 ore în clinică, iar a doua zi își poate relua mare parte din activitatea obișnuită”, spune medicul sibian.
Dialogul cu medicul sibian poate fi urmărit și pe pagina de YouTube a Asociației Ajut prin Educație, disponibilă AICI.
Despre alte afecțiuni oftalmologice și cum pot fi ele tratate, vom reveni zilele acestea în publicația Sibiul Azi.
Partenerii proiectului „Medici în acțiune” sunt Clinica Arcada și Tias Digital. Programul este susținut de sponsorii Etnica și Hair Vision Beauty și de partenerii media Sibiul în Imagini și Sibiul Azi.