
Dr. Emilia Florea, medic specialist oftalmolog și colaborator al Clinicii Arcada, a fost următorul invitat al seriei „Medici în acțiune„, un proiect al Asociației „Ajut prin Educație„, menit să promoveze educația pentru sănătate și prevenția primară în comunitate. Mihaela Stroilă, președintele Asociației „Ajut prin Educație„, a vorbit cu dr. Emilia Florea aspecte legate de afecțiunile ochiului în contextul diabetului zaharat precum și despre o altă afecțiune legată de vârsta înaintată și anume degenerescența maculară.
Diabetul zaharat este, în principal, o patologie multifactorială, ale cărei efecte le regăsim cel mai frecvent asupra ochiului și structurilor oculare. Cea mai frecventă complicație pe care oftalmologii o regăsesc este retinopatia diabetică, arată dr. Emilia Florea.
Afecțiunile oculare se ivesc, după instalarea diabetului zahariei, în funcție de momentul diagnosticării bolii.
„Se întâmplă ca unii pacienți să nu știe că suferă de această boală și se prezintă de obicei la medic ori oftalmolog prea târziu, când deja efectele diabetului se revăd asupra mai multor organe. De exemplu, dacă un pacient este diagnosticat cu diabet, dar își ține boala sub control, modificările oculare pot să nu apară sau să apară destul de târziu. Depinde de felul în care își monitorizează boala! În plus, unii pacienți sunt asimptomatici. Se întâmplă să vină un pacient cu diabet, nu are simptom, dar în momentul în care facem o examinare, descoperim întâmplător… Alți pacienți se prezintă la medic cu o simptomatologie mai acută, cu o scădere bruscă de acuitate vizuală și atunci ne gândim că deja afectarea oculară este mai severă…”, explică dr. Emilia Florea.
Medicul oftalmolog le recomandă pacienților ca, în cazul în care nu au afecțiuni la nivelul retinei, să facă cel puțin o dată pe an un control periodic, respectiv un examen amănunțit al fundului de ochi și al vaselor retiniene.
„La cei care au deja afectată retina, de obicei le recomandăm ca aceste controale să fie un pic mai dese, la cel mult șase luni sau cât mai repede. Sfatul nostru este că, dacă simțiți ceva brusc, vă scade vederea, nu stați! Reveniți cât mai repede la medicul oftalmolog!”, spune medicul sibian.
Clinica Arcada dispune de tehnologii de ultimă generație. Printre ele, se numără și examinarea angio CT, care ajută la vizualizarea microcirculației retiniene.
Aparatul nu oferă informații doar în cazul diabetului, ci se poate studia microcirculația retiniană și în cadrul altor boli sistemice, care au un substrat vascular.
„Încercăm de multe ori să le explicăm pacienților că trebuie să pornim de la bază. Adică un aspect foarte important este controlul glicemiilor… Cel mai important este ca pacienții să își țină glicemiile sub control. În general, tratamentele depind de tipul complicațiilor, dacă există sau nu retinopatia diabetică, dacă există sau nu modificări asupra microcirculației retiniene, dacă este sau nu nevoie de tratament”, spune medicul.
De altfel, în opinia sa, colaborarea între medicii de diferite specializări este foarte importantă. „Consider că este foarte importantă colaborarea atât cu medicii diabetologi, cât și cu medicii de familie și nu numai. Diabetul, fiind o boală multisistemică, implică mai multe organe. Totul pleacă de la prevenție. În general, pacienții vin în cabinet trimiși de medicul de familie sau medicul diabetolog pentru controlul periodic pentru fund de ochi”, spune dr. Emilia Florea.
Degenerescența maculară legată de vârstă.
Un alt subiect atins în cadrul „Medici în acțiune” a fost cel despre degenerescența maculară, legată de vârstă.
Aceasta este, practic, o afecțiune degenerativă a retinei, legată de vârstă, așa cum îi spune și numele, pentru că de obicei este întâlnită la pacienții mai vârstnici, după o anumită decadă a vieții.
„Există o varietate de factori implicați în apariția DMLV-ului, nu există neapărat un anume factor decisiv sau principal. Mai mulți factori ar putea colabora în acest sens… Cele mai frecvente simptome ar fi scăderea acuității vizuale, adică scăderea vederii. Unul dintre motivele pentru care pacienții se prezintă la medic este acesta: scăderea vederii. Se întâmplă progresiv. În general, degenerescența maculară este de două tipuri: umedă și uscată. Vederea este distorsionată, iar în fazele avansate pacienții spun că nu mai pot recunoaște oamenii pe stradă, văd foarte rău”, explică medicul sibian.
Potrivit acestuia, din păcate, DMLV-ul nu este o boală care se vindecă. Ce pot face medicii este să încerce să încetinească, pe cât posibil, evoluția afecțiunii.
„Ca tratament, recomandăm trofice retiniene, dar în cazul formei umede există și alte soluții – cum ar fi terapie prin injecții intraoculare, care ajută la reabsorbţia lichidului”, conchide dr. Emilia Florea.
Despre alte afecțiuni oftalmologice și cum pot fi ele tratate, vom reveni zilele acestea în publicația Sibiul Azi.
Partenerii proiectului „Medici în acțiune” sunt Clinica Arcada și Tias Digital. Programul este susținut de sponsorii Etnica și Hair Vision Beauty și de partenerii media Sibiul în Imagini și Sibiul Azi.