Unii oameni sunt adevărate „Tezaure Umane Vii”. De fapt, acesta este și titlul pe care l-au primit mai mulți meșteri ce păstrează tradițiile străvechi și le transmit, cu multă răbdare și dragoste, noilor generații. Unul dintre ei este Nicolae Bacea, care are un pic peste 80 de ani. Dintre aceștia, 67 și i-a dedicat pieptarelor. Meșterul a confecționat în viața sa mii de pieptare ce au ajuns în colecțiile românilor, dar și peste hotare. Inclusiv Principesa României, Majestatea Sa Margareta, este posesoarea unui pieptar al meșterului. Pe Nicolae Bacea l-am cunoscut la redeschiderea Casei Artelor, transformată acum în Centru de Activități și Resurse Regionale.
Barba-i lungă și costumul popular românesc, creat de el însuși, alături de familie, îi sunt caracteristice și atrag atenția tuturor celor care îl întâlnesc.
S-a născut în 1943, este din Mureșenii Bârgăului din județul Bistrița-Năsăud și se declară un făuritor al cojocăritului. Face pieptari de mai bine de șase decenii, învățând această deprindere de la un meșter din sat.
„Acum se împlinesc 67 de ani de când am început să lucrez, de când am făcut primul pieptar, îndrumat de un meșter din sat. Am în portofoliu mii de pieptare. Am făcut și pentru personalități, cum ar fi Principesa Margareta, prin părintele Macarie. El a venit la mine și a comandat un pieptar. I-a plăcut pieptarul Majestății Sale, mi-a transmis mulțumiri. Am făcut și la comandă, trimise în America. În țară am avut în 20 de ani expoziții în București, Suceava, la Mănăstirea Putna, la Deva, la Vâlcea, la Cluj, în județul Mureș”, povestește, pentru Sibiul Azi, meșterul bistrițean.
O legătură de peste 30 de ani cu Sibiul
În ceea ce privește legătura sa cu Sibiul, aceasta este veche.
„În Muzeul ASTRA am avut prima expoziție în 1992. De atunci vin în fiecare an, și cu copiii. Eu am 8 copii și pe toți i-am învățat meserie. Cu ultimii patru am venit la olimpiadă. Fiecare a luat locul I. Astăzi am fost invitat. Sunt tezaur uman viu din 2022”, a spus meșterul.
Întrebat cum i se pare ideea acestui Centru deschis de Muzeul ASTRA, Nicolae Bacea a răspuns: „Foarte bine că s-au gândit la noi să ne ajute cu ceva”.
Meșterul spune că va continua să facă pieptare atâta timp cât va trăi.
„Acolo mă simt cel mai bine. În atelier. Și după ce am venit acasă de la meșter, părinții mei m-au lăsat să mă ocup de meserie, de pieptare. Cât am fost la părinți am lucrat numai la pieptare. Am 81 de ani și 67 de ani au fost dedicați pieptarelor!”, conchide acesta.
Despre deschiderea Centrului de Activități și Resurse Regionale de la Casa Artelor, găsiți AICI detalii: