Un inamic tăcut al vederii. Așa este denumit, în presa de specialitate, glaucomul, o afecțiune oculară ce nu trebuie nicidecum ignorată. Despre glaucom și îndeosebi despre controalele de prevenție atât de necesare pentru oricine, s-a vorbit în cadrul ediției „Medici în acțiune„, un proiect care surprinde podcast-uri cu medici sibieni, derulat de Asociația „Ajut prin Educație„, prin președintele Mihaela Stroilă. În dialog cu aceasta s-a aflat dr. Larisa Brehari, medic specialist oftalmolog și colaborator al Clinicii Arcada din Sibiu.
Prevenția este cheia când vine vorba de sănătate. Când avem grijă de noi, putem evita anumite afecțiuni care pot ajunge grave.
Astăzi, în paginile Sibiul Azi, vom trata subiectul glaucomului, prin podcastul „Medici în acțiune”.
Glaucomul este o afecțiune oculară care produce distrucții pe nervul optic. Potrivit dr. Larisa Brehari, de cele mai multe ori, glaucomul este asimptomatic, astfel că pacientul nu simte nimic deosebit, deși este afectat. În acest context, patologia este, de cele mai multe ori, descoperită în cabinetul medical, în cadrul unui control de rutină și prin măsurarea tensiunii intraoculare.
„Începem prim măsurarea tensiunii oculare, dacă aceasta este peste standardul admis, vom începe investigații suplimentare. În primă fază, vom afla ce se întâmplă cu nervul optic. Pentru aceasta, avem un aparat special care ne arată straturile retinei și ale nervului optic și putem vedea care este starea fibrelor nervoase de la acest nivel. De asemenea, trebuie să vedem care este starea câmpului vizual al pacientului. Afectează câmpul vizual și începe din periferie”, spune dr. Larisa Brehari.
Medicul sibian mărturisește că există mai multe feluri de glaucom. „Despre fiecare în parte putem să spunem că este o urgență. Dacă vorbim despre glaucomul primar cu unghi deschis, la acesta urgența este să începem cât mai repede tratamentul, pentru a avea cât mai puține daune pe nervul optic. Există și o altă patologie, care se numește glaucomul acut, care este încadrat în urgențele oftalmologice, iar pacientul prezintă o durere oculară foarte mare, dureri de cap, vărsătură. Este importantă instaurarea cât mai repede a unui tratament, în acest glaucom acut, pentru că vederea scade în câteva ore”, spune medicul.
Potrivit acestuia, cel mai important factor de risc este cel genetic. Pacienții care au în familie – mai ales rude de gradul I – au o probabilitate mai mare de dezvoltare a glaucomului. De asemenea, hipertensiunea, bolile cardiovasculare, diabetul, obezitatea pot fi considerați factori de risc. În general, pacienții de peste 60 de ani sunt predispuși la glaucom.
Cum poate fi tratat glaucomul
În ceea ce privește răspândirea glaucomului, cel mai frecvent este cel primar, cu unghi deschis. Tratamentul pentru acest tip este unul topic, cu picături. „Există mai multe clase de medicamente pe care le putem folosi. Din fericire, arsenalul nostru este destul de mare și de cele mai multe ori boala este ținută sub control doar prin terapia topică. În cazul în care acesta nu este de ajuns, se poate apela și la chirurgia glaucomului”, explică dr. Larisa Brehari.
Progresia glaucomului este încetinită prin administrarea zilnică a medicamentelor și printr-o monitorizare constantă a glaucomului în cabinetul medical, mai arată medicul.
Întrebată care ar fi complicația cea mai de temut în cazul glaucomului, dr. Larisa Brehari răspunde că ar fi vorba despre îngustarea câmpului vizual, care ajunge până la o vedere de tip tub și până la pierdera totală a vederii.
„În cadrul clinicii, avem numeroși pacienți cu glaucom pe care îi monitorizăm. Monitorizarea lor se face în funcție de tipul de glaucom, în funcție de starea pacientului, de tensiunea pe care acest pacient stă. Îi putem vedea lunar, poate chiar la trei luni. De asemenea, trebuie să urmărim progresia glaucomului, care se face la șase luni, cel mult la un an, prin efectuarea tomografiei în coerență optică pentru nervul optic și a câmpului vizual. Este un aparat asemănător unui tomograf, este noninvaziv, pacientul nu are niciun disconfort în momentul în care face această examinare, iar noi, ca și medici, putem vizualiza starea fibrelor nervoase și straturile retinei. Deci nu doar nervul optic este examinat, ci și restul retinei. Acest tomograf este folosit și pentru alte afecțiuni, nu doar pentru glaucom”, spune medicul.
Specialistul oftalmolog recomandă control periodic, anual, mai ales pentru cei cu vârsta peste 40 de ani. În acest caz, dacă există disfuncționalități, ar putea începe la timp terapia și prevenția.
„La cel mai mic simpotom pe care îl avem să ne prezentăm la medic și chiar dacă nu avem semne și simptome măcar o dată pe an consultul oftalmologic este foarte bine venit!”, spune medicul.
Despre alte afecțiuni oftalmologice și cum pot fi ele tratate, vom reveni zilele acestea în publicația Sibiul Azi.
Partenerii proiectului „Medici în acțiune” sunt Clinica Arcada și Tias Digital. Programul este susținut de sponsorii Etnica și Hair Vision Beauty și de partenerii media Sibiul în Imagini și Sibiul Azi.