În primul weekend al lunii august, respectiv în zilele de 3 și 4, Hoghilagul celebrează floarea ce a făcut vedetă comuna în țară și peste granițe. Festivalul dedicat tuberozelor va cuprinde târguri de produse și bunătăți locale aduse de localnicii din Hoghilag, Valchid și Prod, o expoziție cu vânzare de produse locale, tururi în culturile de tuberoze și ateliere educaționale.
”Poftim, din România!” este invitația celor din Hoghilag la „Gala Tuberozelor”.
Primarul comunei, Nicolae Lazăr, spune că în acest an sunt 21 de cultivatori de tuberoze, numărul florilor crescând la aproximativ 600.000 de fire.
„Ne bucurăm să organizăm o nouă ediție a Festivalului nostru! Am pregătit evenimente culturale, lansări de carte, vizite în grădinile de tuberoze, târg de produse locale, ateliere pentru copii. Va fi un eveniment care și de această dată va avea în prim plan oamenii noștri harnici, fie că vorbim de cultivatorii de tuberoze, producătorii de miere, zacuscă, legume sau brânză… Vedeta evenimentului nostru este comunitatea din Hoghilag”, a spus, pentru Sibiul Azi, Nicolae Lazăr.
Invitația la Festivalul Tuberozelor din Hoghilag a fost lansată și de Ministerul Agrictulturii și Dezvoltării Rurale, pe pagina oficială de Facebook.
În mesaj, se arată că starea de vegetație a tuberozelor din Hoghilag este una avansată anul acesta.
„Primăria Comunei Hoghilag, în parteneriat cu Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, organizează acest eveniment, cu punct central în curtea Bisericii Evanghelice din Hoghilag unde vor fi și producători locali cu produse agroalimentare în același format ca și în anii precedenți, respectiv tururi ghidate în grădinile de tuberoze, ateliere de lucru pentru copii, momente artistice cu muzică interbelică, proiecție de film, lansare de carte. În premieră, anul acesta vor participa și vânători de trufe, cu trufe proaspete și produse procesate care au în compoziție trufe și se vor organiza, pentru grupuri, excursii în pădurile din proximitatea Sighișoarei. Aici, turiștii vor avea ocazia să participe activ la o vânătoare de trufe, alături de profesioniști care dețin câini antrenați special pentru depistarea subtilelor arome ale trufelor, supranumite ca ”aurul negru” din pădurile României. Archita Hunt – Vânătorii de Trufe, ce au ca motto „Natura este locuința noastră și în mijlocul naturii ne simțim acasă”, promit, pentru cei care vor avea curiozitatea, să îi conducă către o experiență excepțională în frumusețea pădurilor din Archita, unde aventura este însoțită de aroma trufelor”, au transmis reprezentanții Ministerului.
În prezent, pentru ”Tuberoza de Hoghilag” se întocmește documentația și se fac studii complexe pentru a obține recunoașterea de către Comisia Europeană a calității de produs cu Indicație Geografica Protejată, fiind prima floare din România și a treia din Europa care va obține o astfel de recunoaștere.