Cei 70 de participanți de la „Burduf Challenge”, răsplătiți cu medalii din lemn. Cine este „autorul” și care este povestea premiilor

Anul acesta, cei 70 de participanți de la „Burduf Challenge” au primit câte o medalie din lemn, gândită de organizatori, alături de sculptorul Szasz Gyuri. Teiul i-a fost resursa principală în confecționarea acestora. Mărturisește că are această pasiune de când era mic și că a pus această îndeletnicire în practică, la modul mai serios, după studiile gimnaziale. Ne mai destăinuie că, atunci când creează, se simte liniștit și fericit.

Szasz Gyuri a creat și pentru cei șase premianți de pe podium, câte trei la fiecare categorie, de Feminin și Masculin, câte o tăviță tot din lemn, pe care câștigătorii au primit tradiționalul burduf de munte.

„Am avut pentru cei trei câștigători, și la femei și la bărbați, tăvile acelea, pe care am scris Țara Colibelor și Râu Sadului, iar pe spate au semnătura mea. Ne-am tot gândit cu Daniel și cu Cristi. Ne-am gândit ce putem face util și care să rămână. Anul trecut, s-a dat burduful în mână, pentru că nu avea niciun suport. Și atunci, am zis să facem o tavă pe care să o poată folosi și în continuare. Sunt frumoase, sunt utile. După aceea, a venit Daniel cu ideea să facem pentru participanți și câte un medalion, pentru toți participanții la concurs. Am conceput forma, după care ștanțele. Prin ardere, se obțin formele care se văd pe medalion. Am găsit un meșter la Reghin care se ocupă cu ștanțele, și am căzut de acord pentru model. După ce am hotărât modelul, trebuiau sculele anume pentru a fi tăiate rotund și au ieșit medalioanele acestea. Și cred că lumea a fost surprinsă de aceste medalii, care nu au fost date până acum participanților”, povestește Szasz Gyuri.
Medaliile primite de participanți au fost întregite de tricolor, pentru a fi așezate la gât. „Arată bine și în casă, dacă o agăți pe undeva”, spune meșterul.

Acesta mărturisește că a muncit la ele aproape o săptămână.

O poveste de dragoste din copilărie. Între lemn și Szasz Gyuri

Szasz Gyuri ne destăinuie că are pasiunea de a da viață lemnului încă de mic.

„Aceasta a fost ideea mea să fac sculptură, iar după perioada de opt clase am găsit o școală în Târgu Mureș, o școală de scupltură unde făceam ornamente pentru mobilă, pentru fabricile de mobilă. Pe parcurs, am ajuns să facem și statui, ornamente mult mai complexe. Am lucrat o peroadă destul de lungă și pentru Casa Poporului, în timp ce eram încă în Târgu Mureș. În Sibiu, am ajuns pentru că era nevoie de un specialist în sculptură, să facem și aici la fabrica de mobilă din Sibiu, secție de sculptură. Între timp, a venit Revoluția. Ne-am chinuit o perioadă după Revoluție ca să menținem ideea, dar în timp s-au închis fabricile și eu am rămas pe cont propriu”, spune acesta.

Meșterul face, în prezent, lucrări pentru biserici, mobilă scupltată sau chiar și statui.

„Am statui făcute pentru un azil de bătrâni din zona landului Bavariei. Am făcut lucrări și din piatră. În Gura Râului, în fața școlii, am făcut o statuie a lui Aurel Decei din marmură. Aici, în sat, am făcut niște troițe, în biserica aceasta mică am făcut mobila, în Mărginime cam peste tot mi-am pus semnătura pe lucrări”, mai spune acesta.

Deși nu este originar din Râu Sadului, meșterul iubește aceste meleaguri. Aici, are o și casă de vacanță.

„Noi venim mai mult în weekend. Am atelierul de sculptură în Sibiu. Aici, când avem activități, țin la mine în curte cursuri cu cei doritori. Am și aici pregătit un fel de atelier în care pot să țin cursuri”, ne mai povestește acesta.

„Burduf Challenge” a fost o invitație de a descoperi plaiurile frumoase din jurul colibelor, din zona subalpină a Munților Cindrel. Alergarea a presupus un circuit de 14 km pe poteci turistice marcate prin programul „Anii Drumeției” cu o diferență de nivel de peste 1.000 m și a trecut prin locuri cu priveliști spectaculoase.

Participanții au fost răsplătiți pentru efortul lor cu un brunch cu produse locale și premii în brânză. Locurile fruntașe au fost premiate cu câte un burduf de munte, proaspăt coborât de la stânele montane, specialitatea cea mai renumită a ciobanilor din Râu Sadului care practică cu mândrie transhumanța, precum și cu un platou din lemn, confecționat de un om al locului.

Din taxa de participare a alergătorilor, o treime din sumă va merge spre bugetul Școlii de Vară în care voluntarii împreună cu meșterii locali renovează colibele.

Acțiunea a fost organizată de Primăria Râu Sadului împreună cu Asociația My Transylvania, fiind cofinanțată de Agenda Culturală a Consiliului Județean Sibiu.

Urmăriți Sibiul Azi! Revenim cu noi articole despre Burduf Challenge!

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.