
„ABBA muzicii clasice” s-a aflat, aseară, pe scena de pe acoperișul Filarmonicii de Stat Sibiu, grație unui parteneriat între ICon Arts Festival și „Concerte pe Acoperiș”. ConTempo Quartet, căci despre această trupă este vorba, a adus, la festivalul de la înălțime, un program cu muzică clasică, piese irlandeze, dar și melodii rock, ce au încântat publicul de la „Concerte pe Acoperiș”, un proiect aflat la cea de-a cincea ediție.
Ansamblul de coarde, format la București în 1995, este alcătuit din patru interpreți români stabiliți în Irlanda este deținătorul a 14 premii internaționale și câștigător a două rezidențe pe termen lung din partea Centrului de Cultură Galway și RTE – Radiodifuziunea Irlandeză.
Pe scena de pe acoperișul Filarmonicii s-au auzit piese din repertoriul clasic, dar și cu note irlandeze sau melodii rock, concertul încheindu-se cu un omagiu adus trupei Queen, prin interpretarea nemuritoarelor „Bohemian Rhapsody” și „We Will Rock You”.
Printre spectatorii de miercuri seară s-a aflat și Mihai Onițiu, viceprimar al Sibiului. Acesta mărturisește că este un iubitor al concertelor de la Filarmonica de Stat. „Pentru mine, este un festival minunat, cu invitați din diverse domenii, cu rock, cu operă. Aseară a fost un alt cvartet invitat, minunat, așa că nu am de ce să nu fiu prezent la asemenea evenimente. Sunt un iubitor de cultură, la fel ca soția, și ne bucurăm de aceste evenimente minunate. Sunt și foarte multe evenimente în Sibiu. Cam în fiecare zi, 2-3. O să vin și vineri la Partizan. Astă seară a fost foarte fain. Nu mă așteptam să fie atât de variat repertoriul, sunt niște muzicieni bine pregătiți. Nu am studiat muzică clasică, dar sunt un meloman, vin și la concertele simfonice și dinainte de a fi politician”, a spus Mihai Onițiu.
Întrebat cum își începe munca la birou după un concert simfonic, viceprimarul Sibiului răspunde: „Cred că seara îmi încarc bateriile, ca dimineața să am o turație bună pentru a realiza lucruri faine pentru oraș”.
Cum se simt artiștii la Sibiu
De 21 de ani, artiștii locuiesc în Irlanda, dar mărturisesc că au venit cu dor și drag la Sibiu.
„Ne simțim extraordinar. Noi locuim în Irlanda de 21 de ani, venim destul de rar în țară, dar e o plăcere de câte ori avem posibilitatea să ne întoarcem și să concertăm pentru publicul de aici. Avem multe amintiri frumoase, cântând concerte pentru publicul din România și e într-adevăr o bucurie. Pentru mine, în mod deosebit, e foarte special să fiu aici în Sibiu, pentru că bunicii din partea tatălui se trag din Rășinari. Bunicii lui s-au născut în zonă, așa că e o bucurie în plus să vin, într-un fel, acasă. Bunicul meu a făcut Institutul de Teologie aici în Sibiu, după care a trebuit să plece în perioada aceea. Era foarte complicat să rămână aici. Simt că aparțin aici. M-aș bucura să revin cât mai des aici”, a spus Andreea Banciu.
Adrian Mantu mărturisește că este o idee extraordinară să cânți pe acoperiș. „Am fost acum două zile la concert la Analia Selis, mi-am adus aminte că ultima oară am cântat cu ea ultima dată tangouri. De-abia începuse să cânte versiunea de tango. Ne leagă prietenii în festival. Publicul de acum a fost extraordinar. Am avut trei categorii de muzică – clasică, irlandeză pe care am adus-o noi, dar și rock, care ni s-au părut că se potrivesc unui cvartet de coarde”, a spus Adrian.
Cvartetul este alcătuit din două cupluri, iar Adrian și Andreea alcătuiesc unul din ele.
Cum este să împartă și scena vieții și pe cea profesională?
„Sunt și momente de tensiune, dar mai presus de toate suntem norocoși, pentru că ne înțelegem foarte bine, e un lux să poți să petreci atâta timp împreună cântând muzică de calitate”, spune Andreea.
Se continuă cu operă, la apus de soare
Proiectul „Concerte pe Acoperiș” continuă în această seară, de la ora 21, cu „Opera Sunset”.
Arii celebre din repertoriul de operă universal vor răsuna pe cea mai frumoasă terasă din Sibiu, la asfințit, în interpretarea sopranei Elena Moșuc, câștigătoarea premiului „Oscar della Lirica” 2019 – cea mai prestigioasă distincție internațională a muzicii de operă, acompaniată de pianista Adina Alupei.
Proiectul ”Concerte pe Acoperiș” este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, acțiunea fiind finanțată de Primăria Municipiului Sibiu, prin Agenda Culturală 2024.