Cancerul este văzut ca boala secolului, împotriva căreia pacienții luptă cu toate puterile. Pentru ca bătălia să fie de partea lor, trebuie să facă echipă cu specialiștii. Unul dintre ei este dr. Ioana Diana Dedean, medic specialist oncologie medicală, la RMN Diagnostica Sibiu. Potrivit acesteia, în meseria sa este nevoie de multă empatie și colaborare. În cadrul unui interviu acordat Sibiul Azi, am aflat și povestea ei, cea din spatele halatului alb, omul pentru care medicina i-a fost în gând din băncile liceului.
Ioana Dedean este sibiancă, absolventă a Colegiului Național „Gheorghe Lazăr”. Ulterior, a urmat studiile universitare în Cluj-Napoca, după care a ales prima specialitate: medicina nucleara, o specialitate paraclinică in care majoritatea pacienților adresati spre a fi diagnosticati sunt pacienți oncologici, am empatizat cu acestia si am decis să ma specializez in Oncologie medicala. Când am decis să urmez cursurile facultății de medicină eram în clasa a XI-a. Alegerea mi-a fost influentata si de profesorul de biologie, al carui dedicatie si profesionalism m-a inspirat, de asemenea participarea la Olimpiada de Biologie m-a facut sa prind drag de studierea aprofundata a corpului uman. Desigur ca in liceu am studiat intens chimie, biologie, fizica si matematică fiind la profilul Științele Naturii si eram familiarizata cu notiunile de baza care s-au dovedit a-mi fi necesare ulterior.
Empatie și suport
Potrivit dr. Ioana Dedean, pacienții au nevoie de foarte mult suport.”Eu, fiind o persoană empatică, am ales aceasta cale pentru a-i ajuta pe drumul lung al tratamentului oncologic, care este unul anevoios.Prima data trebuie diagnosticata boala, fiindca tratamentul se face in functie de tipul histopatologic si de factorii moleculari si genetici, fiind un tratament individualizat si desigur in functie de stadiul clinic in care se prezintă la medic.Ulterior, in funcție de evoluția bolii, se decide si modificarea tipului de tratament care este unul interdisciplinar: chirurgical, radioterapeutic, chimioterapeutic”.
Colaborează cu RMN Diagnostica de când a absolvit Specialitatea de Oncologie, respectiv de la începutul anului. „Așadar, recent m-am alăturat echipei și am fost placut impresionata de medici dedicați și profesioniști cu care am o colaborare bună”, ne destăinuie aceasta.
Am întrebat-o care este primul impact cu pacienții. “Fiecare pacient este diferit si reactioneaza diferit la aflarea diagnosticului. Desigur ca in prima faza apare socul, urmeaza negatia, apoi acceptarea diagnosticului si pe urma dorința de a lupta cu boala.in aceasta lupta, ca sa iesim invingatori, trebuie sa avem o comunicare medic-pacient deschisa si uneori, cand este cazul, sa oferim si terapie suportiva psihologica, astfel rezultatele tratamentului oncologic vor fi pe măsură”, spune medicul.
Uneori, oricat de mult ne dorim sa vindecam, nu reusim acest lucru. Asta e partea urata a oncologiei, care te marcheaza emotional.Mi-a ramas in minte povestea unui pacient oncologic tanar, diagnosticat cu sarcom. Cu toate ca s-a făcut tratamentul conform ghidurilor terapeutice,boala a evoluat si a ajuns la complicații.Modul meu de abordare: cred foarte mult în terapia suportivă psihologică la debutul tratamentului oncologic. Ajută foarte mult pacientul să înțeleagă, să conștientizeze diagnosticul si sa isi doreasca sa lupte cu boala.
Este o boală fără remediu? „Asta depinde de stadiul de diagnostic in care se adresează pacientul medicului oncolog. Stadiile incipiente au sanse mari de vindecare. In 2024 exista mai multe optiuni terapeutice decat existau acum 20 ani. Avem terapie moleculara tintita, imunoterapie , hormonoterapie, pe langa chimioterapie si avantajul ca avem la dispozitie ghidurile de tratament europene si americane asa incat sa putem oferi tratamentul cel mai bun. De asemenea, fiecare caz nou va fi trecut printr-o comisie oncologica multidisciplinara, asa incat împreună cu medici din alte specialități: chirurgie,radioterapie, radiologie si imagistica, anatomie patologica , se va stabili diagnosticul si tratamentul pe care il va urma pacientul.
Ce măsuri de prevenție am putea lua ca să nu ajungem pacienți la Oncologie
„În primul rând, trebuie să adoptăm un stil de viata sanatos: dieta alimentara echilibrata si cat mai putin procesata si sport . Apoi, sa ne adresam medicului de familie care sa ne indrume spre investigatii pe care le putem face ca sa descoperim o eventuala boala in stadiul incipient, cand boala inca poate fi vindecabila. De exemplu, pentru a depista un eventual cancer mamar, trebuie ca femeile pana in varsta de 40 ani sa efectueze ecografii mamare periodice, iar cele de peste 40 ani sa efectueze mamografii. Alt cancer pentru care se poate face preventie este cancerul de col uterin pentru care se poate efectua vaccin anti HPV si testare periodica Babes-Papanicolau.Barbatii peste 50 ani, ar trebui sa efectueze periodic PSA pentru e depista un eventual cancer de prostata. Cancerul colo-rectal, de asemenea poate fi descoperit la timp daca persoanele cu varsta peste 50 ani efectueaza periodic colonoscopii si exemplele pot continua”, este sfatul medicului.
Ce face medicul în timpul liber
Dr. Ioana Dedean se caracterizează drept o persoană responsabilă, serioasă și obiectivă.
Când nu e în halatul alb, face sport si citeste.Iubește să alerge în natură și să se plimbe fără să țină cont de ceas. „Când am ocazia de o zi liberă, ies în natură cât mai mult”, spune medicul.
RMN Diagnostica Sibiu se află pe strada Someșului, nr. 19, iar informații suplimentare pot fi aflate apelând numerele de telefon⠀0269243121 / 0269243135, accesând site-ul www.rmn-diagnostica.ro sau trimițând un mail la sibiu@rmn-diagnostica.ro.