Oncologia este un domeniu sensibil al medicinei și doar oamenii cu o inimă aparte ajung să o „slujească”. Printre cei cu suflet de aur se numără și dr. Sabina Lei, medic specialist în oncologie medicală, la RMN Diagnostica Sibiu. Originară din Botoșani, a locuit în Cluj-Napoca în timpul studiilor universitare, iar apoi, alături de familia sa, s-a mutat la Sibiu, „printr-o întâmplare a sorții”, după cum mărturisește ea însăși. Povestea ei am descoperit-o în cadrul seriei de interviuri cu medicii de la clinica sibiană de pe strada Someșului. Ne-a dezvăluit, printre altele, că „Oncologia m-a ales pe mine”.
Sabina Lei s-a născut în Botoșani, unde a copilărit și a studiat până la finalul liceului. Pentru a-și continua studiile, a plecat la Cluj-Napoca, la facultate, „ca să văd cum e în partea cealaltă de țară, că toată lumea vorbea altfel despre Ardeal”, ne povestește ea.
„M-am născut în 1990. Pare demult, acum că mă gândesc! Sunt Taur, încăpățânată, iar această trăsătură o regăsesc în fetița mea. Când mă întreabă cineva cu cine seamănă, mi se subliniază imediat asemănarea. Copilăria mea a fost minunată. E frumoasă și acum această etapă a vieții, dar pe atunci era altfel. Sau poate doar așa mi s-a părut mie. Am trăit între oraș și mediul rural, la bunici, și ce putea fi mai frumos de atât? M-am bucurat de aer curat, libertate, prieteni, natură, animale…”, povestește dr. Lei.
Am întrebat-o ce voia să devină când era mică. „Niciodată nu am avut o dorință clară pentru o anume meserie. Nu m-am concentrat spre ceva anume. Cu timpul însă, mi-a plăcut ideea de a ajuta oamenii, de a vindeca suferința. Să vină un bolnav la tine și să-i alini durerea mi s-a părut fascinant…”, spune ea.
În familia sa, nimeni nu a fost medic. Își amintește că, elevă fiind, era pasionată de serialele și documentarele cu teme medicale. „La un moment dat, urmăream un reality show cu un medic legist din SUA și mi se părea uimitor ce putea face acea femeie, deși contextul nu era tocmai plăcut. La un moment dat, am cochetat cu ideea de a studia Medicina Legală, dar m-am răzgândit deoarece ar fi trebuit să completez studiile și cu Dreptul, ceea ce mi se părea prea mult pe atunci. Am urmat Medicina Generală, iar alegerea specialității a fost cumva un click. M-am bazat pe echilibrul și stăpânirea de sine și am hotărât să aleg Oncologia. De fapt, cred că oncologia m-a ales pe mine, pentru că niciodată nu am pornit cu gândul că vreau să fiu oncolog. Am intrat în facultate cu gândul să fac Pediatrie și mi-a plăcut, până în momentul când am ajuns la stagiul de Pediatrie și am realizat că unele aspecte sunt altfel decât îmi imaginam eu și adeseori greu de gestionat. Atunci, mintea mea a spus: oncologie.”
Alegerea ei a fost motivată mai ales de partea științifică a oncologiei. „Este fascinant să vezi cum o celulă proprie se transformă într-un mod în care corpul nu o mai recunoaște și nu o mai poate controla. Toate inovațiile din acest domeniu, tratamentele și cercetările sunt extraordinare. La scurt timp după ce am ales oncologia, am aflat că o persoană dragă mie a fost diagnosticată cu o boală oncologică. Fiind deja în domeniu, am putut să ofer sprijin și totul s-a terminat cu bine”, adaugă dr. Lei.
Drumul de la Cluj la Sibiu
A aflat că există un post disponibil la Spitalul Militar din Sibiu și a decis să încerce. A susținut proba scrisă și a trecut cu succes. „Eram trei candidați, inclusiv doamna doctor care este acum la Spitalul Militar. De la ea am aflat despre clinica RMN Diagnostica și, după ce am discutat, mi-am reevaluat opțiunile. În plus, m-am gândit că, și dacă aș fi obținut postul, m-ar fi copleșit partea birocratică legată de deschiderea unui ambulator de oncologie, un proces greu pentru un medic la început de carieră. Fiind la început, interesul meu era să mă dezvolt profesional și să acumulez experiență lucrând cu pacienți. Astfel, m-am prezentat la interviu la RMN Diagnostica, unde am primit o ofertă pe care am acceptat-o.”
Cum a fost primită în echipă?
„Foarte bine. Este o echipă unită, deschisă, cu care se poate colabora eficient în interesul pacienților și al clinicii, oferind servicii medicale de calitate. În tratarea pacientului oncologic este esențială intervenția multidisciplinară pentru a obține cele mai bune rezultate. La RMN Diagnostica, acest lucru este asigurat.”
Provocările specialității
În opinia sa, cea mai mare provocare pentru un medic oncolog este să-l ajute pe pacient să conștientizeze realitatea bolii, opțiunile și limitele medicale compatibile cu diagnosticul său. „Pacienții își doresc să suporte ușor tratamentele, să supraviețuiască și să le garantez că vor exista opțiuni terapeutice atunci când boala evoluează. Este o provocare să explici pacientului diagnosticul, stadiul bolii, factorii de risc și posibilitățile de tratament conform protocoalelor medicale. Timpul poate fi prietenul sau dușmanul bolnavului și al medicului curant.
Pacientul oncologic vine și cu un bagaj emoțional considerabil. Asistența oncologică trebuie completată de suport emoțional. Cel mai greu este să tratezi pacienții tineri, din ce în ce mai mulți, care sunt la început de drum în viață, au familii, copii. Este trist, mai ales pentru că patologiile oncologice la persoanele tinere sunt, de obicei, mai agresive.”
După părerea ei, dacă s-ar pune mai mult accent pe screening, s-ar putea salva multe vieți și s-ar ajuta sistemul medical. „Cu ajutorul tehnologiei actuale putem diagnostica unele tipuri de cancer în stadii incipiente, asigurând astfel vindecarea. Din păcate, cele mai multe cazuri sunt diagnosticate în faze avansate, metastatice. Aici nu mai vorbim de vindecare, dar putem ajuta pacienții să trăiască mai mult, cu o calitate a vieții satisfăcătoare, astfel încât să fie alături de familie cât mai mult timp”, mai declară medicul, recomandând controale periodice pentru prevenirea și diagnosticarea precoce a bolii.
Medicul, în timpul liber
Dincolo de halatul alb, dr. Sabina Lei este soția lui Florin și mama Marei, o fetiță de patru ani. Ce fac împreună în timpul liber? „Acum, că suntem într-o zonă atât de frumoasă, ne place să explorăm și să ne plimbăm. Ne urcăm în mașină și mergem să descoperim Sibiul. În jurul orașului sunt o mulțime de locuri frumoase. Vizităm Grădina Zoologică, Muzeul ASTRA, iar dacă timpul îmi permite, mă bucur de o carte bună sau un film. Încercăm să ne bucurăm cât mai mult de timpul nostru, să ne deconectăm. Soțul e IT-ist, așa că încerc să-l îndepărtez de calculatoare măcar în weekend. Ne bucurăm de familie și căutăm cele mai bune variante să petrecem timp în aer liber”, spune medicul.
RMN Diagnostica Sibiu se află pe strada Someșului, nr. 19, iar informații suplimentare pot fi aflate apelând numerele de telefon⠀0269243121 / 0269243135, accesând site-ul www.rmn-diagnostica.ro sau trimițând un mail la sibiu@rmn-diagnostica.ro.